Voordelen van de Ramadan

Let op! Dit artikel gaat over het vasten tijdens de Ramadan en niet over over vasten in het algemeen. (Afbeelding; Freepik)

Het aftellen kan beginnen. De vasten maand Ramadan komt eraan! Voor veel mensen klinkt een periode niet eten en drinken als heel zwaar en ontzettend moeilijk. Toch vasten ieder jaar weer miljoenen moslims over de hele wereld. Ook zie ik om mij heen dat er steeds meer niet moslims enkele dagen of zelfs de hele maand mee vasten, om de voordelen die het vasten voor de gezondheid heeft.

Uitzondering

De koran stelt voor dat de volgende groepen uitgezonderd worden van het vasten:

 • (chronisch) zieken
 • minderjarigen
 • mensen die geestelijk niet gezond zijn
 • zwangere vrouwenvrouwen die borstvoeding geven
 • vrouwen die die menstrueren of postnatale bloedingen hebben
 • ouderen en zieken waarvoor het vasten schadelijk kan zijn
 • mensen die onder zware omstandigheden werken
 • mensen die zoveel honger en dorst lijden dat zij bang zijn er aan onder door te gaan
 • reizigers

Op een ander moment

Als je wegens zwangerschap, menstruatie of ziekte etc. een aantal dagen van het vasten hebt gemist kun je die dagen op een ander moment inhalen. Wanneer je bijvoorbeeld chronisch ziek bent en dit niet mogelijk is kun je in plaats van vasten geld of eten geven aan iemand die dit nodig heeft.

Toch willen vasten

Toch willen veel (chronisch) zieken vaak zoveel mogelijk deelnemen aan de vastentijd. Mocht dit het geval zijn is het raadzaam voor de aanvang van de Ramadan met een arts te bespreken of vasten mogelijk is of niet. Door het vasten kan het lichaam namelijk anders op medicijnen reageren, ook wanneer deze op de voorgeschreven tijden worden ingenomen. Andere medicijnen kunnen elkaars werking beïnvloeden en mogen daarom niet tegelijkertijd ingenomen worden. Ook kan een werking van een geneesmiddel verminderen wanneer deze ingenomen wordt op een lege maag. Bij diabetespatiënten kan het vasten schommelingen in de bloedsuikers veroorzaken.

Bereid je lichaam voor

Sommige mensen eten juist de laatste dagen voor het vasten extra veel. Dit doen zij met de onderliggende gedachte dat zij gaan vasten en dan overdag niet eten. Mocht je deel willen nemen aan het vasten dan is het raadzaam je eetgewoontes nu al aan te passen! Zo bereid je je lichaam voor op het vasten en zorg je ervoor dat het geen grote overgang is. Als je bijvoorbeeld veel koffie drinkt is het verstandig dit nu al af te bouwen. Veel mensen willen afvallen en begrijpen niet hoe de kilo’s erbij komen. Tijdens het vasten krijg je inzicht in wat je eet op een dag. Vaak kom je er achter dat je ongemerkt toch heel wat (ongezonde) calorieën in je mond stopt.

Meer dan niet eten

Vasten bestaat uit meer dan alleen niet eten of drinken. De maand ramadan behoort volgens de islam een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering, bezinning, verdraagzaamheid, en vrijgevigheid te zijn. Eenheid en saamhorigheid tussen mensen onderling behoren dan centraal te staan. Vaak wordt deze periode ook gezien als een periode om jezelf weer een gezonde leefstijl aan te leren. Naast het bewuster maken van je eetpatroon kweekt het meer begrip voor de armen onder ons.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is altijd een belangrijk aandachtspunt maar tijdens de Ramadan is het extra belangrijk daar aandacht aan te schenken. Grote hoeveelheden voeding nuttigen wordt afgeraden in de Islam. Dit belemmerd geestelijke groei en verergerd lichamelijke kwalen. De vastenperiode is een goed punt om je eetpatroon onder de loep te nemen en gezonder, bewuster te gaan eten. Want om het uiterste uit het vasten te halen voor je gezondheid is het belangrijk om gezond te eten.

Roddel en achterklap

Groot spraak, negatief taalgebruik, roddel en achterklap mag  ook niet tijdens de vastenmaand. Het is natuurlijk beter om bovenstaande ook buiten de Ramadan niet te doen. De vastenperiode is daarom een goed moment om het af te leren.

Rusten, reinigen & genezen

*Je lichaam is blij met je wanneer je vast. Je lichaam is continu aan het werk en heeft vaak bijna geen tijd om te herstellen. Maar tijdens de Ramadan krijgt het lichaam tijd om te rusten, reinigen en genezen. Het is wetenschappelijk bewezen dat vasten helpt om longkanker en andere vormen van kanker, zoals borst- en darmkanker te genezen als het wordt gecombineerd met medicatie en behandeling door een arts. Vasten activeert het immuunsysteem en geeft het een flinke boots. Waardoor het antwoord op de vraag of het verstandig is te vasten tijdens de Corona pandemie gegeven is.

Invloed op het lichaam

**De universiteit van Texas heeft onderzoek gedaan naar de invloed van het vasten op het lichaam. Uit het onderzoek kwam naar voren dat vasten je lichaam ondersteunt bij het genezen van ontstekingen en een goede invloed heeft op cholesterol en de stofwisseling en het verkleind het risico op hart en vaatziekten. De conclusie van het onderzoek is dat vasten tijdens de Ramadan een goede invloed heeft op de gezondheid. Om de goede invloed op het lichaam te behouden is het raadzaam na de Ramadan regelmatig een dag te vasten. Regelmatig vasten na de Ramadan is niet alleen gezond voor je lichaam maar sterkt je ook geestelijk en spiritueel.

Pas na tien uur

Wist je dat het positieve effect van het vasten pas na 10 uur vasten merkbaar is! En wist je ook dat de eerste drie dagen je lichaam zich ontdoet van de giftige stoffen. Vaak veroorzaakt dit hoofdpijn, slechte adem en meer zweten. Ook al heb je ervaring met het vasten toch is het de eerste dagen meestal weer wennen om niet te eten en te drinken gedurende dag.

Onwaarschijnlijk

Wanneer je niet vast klinkt het vast onwaarschijnlijk (omdat je overdag immers niet eet of drinkt) maar na de eerste dagen voel je je energieker en fitter. En als gelovige voel je tijdens het vasten dichterbij God. Daarnaast kun je tijdens de Ramadan heel makkelijk filteren wat belangrijk is of niet. Veel moslims hebben daarom gemengde gevoelens tijdens de laatste vasten dag. Aan de ene kant ben je blij het vasten na een maand af te kunnen ronden, aan de andere kant voel je je juist verdrietig omdat de Ramadan afgesloten wordt.

Meer lezen?

Ramadan en gezondheid

Ramadan & gezonde voeding

Wat gebeurd er met je lichaam tijdens het vasten?

Suikerfeest

Er was eens

Vasten in de Ramadan

5 gezondheidsvoordelen vasten inde Ramadan

Bronnen: https://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150330141927.htm // *https://qantara.nl/gezondheid-en-wetenschap/vasten-dit-gebeurt-er-30-dagen-tijd-je-lichaam // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25538785// https://www.revolutionairgezond.nl/leefstijl/gezondheidsvoordelen-vasten-ramadan// https://www.londoneid.com/blog/2018/5/21/what-happens-to-your-body-during-ramadan-fasting // https://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150330141927.htm // Ramadan en gezondheid // **https://today.ttu.edu/posts/2019/07/Stories/intermittent-fasting-benefits-not-for-everyone

Afbeeldingen: http://quotesofislam.com/ramadan-quotes/ // Pinterest

Eén gedachte over “Voordelen van de Ramadan

 1. Al vaker met jou over Ramadan gehad. Nu zitten we er midden in omdat a.s. schoondochter Moslima (woonde voorheen in Indonesie en dat lijkt het me heel zwaar om niets te drinken) is en zoon R.K. Maar ze zoeken maar samen uit hoe het te doen. Toen wel eens aan je gevraagd van is het veilig om daarna auto te rijden. Jij zei. Volmondig ja. Blijft toch denk voor de veel niet Moslims iets moeilijks om te begrijpen dat het beter voor je lichaam is. De onderzoeken zeggen van wel. Wens jullie een goede Ramadan toe.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s