Een dag uit het leven van… Anneke in Marokko

Salma vroeg mij, wanneer beschrijf je een dag uit je eigen leven? Vandaag lijkt mij een leuke dag om dat te doen. Het is vandaag het Suikerfeest en dat vieren wij dit keer in Marokko.

Vanochtend vroeg uit de veren, vlug het huis opruimen en aan kant maken, douchen en de mooiste kleren aan want vandaag is het feest. De ramadan is afgelopen en dat moet natuurlijk uitgebreid gevierd worden. Ontbijten slaan we over want we zijn uitgenodigd om te komen ontbijten bij de schoonfamilie van mijn zwager.

VLUU L110, M110 / Samsung L110, M110

Om 9 uur nemen wij een taxi naar de familie waar we uitgenodigd zijn voor het “ontbijt”. Ontbijt zet ik tussen aanhalingstekens want een normaal ontbijt is het niet. De tafel staat vol met verschillende soorten koek en snoep, zoete broodjes en andere zoetigheden. De sfeer is feestelijk en iedereen is mooi uitgedost. De kinderen krijgen van iedereen geld en zitten te fantaseren wat ze er allemaal mee gaan doen. De meisjes besluiten morgen te gaan winkelen en er kleding van te gaan kopen. Alsof ze vandaag niet in het nieuw gestoken zijn en de kast nog niet vol genoeg hebben hangen ๐Ÿ˜‰ย  De kinderen overleggen bij wie ze langs kunnen gaan om een fijn Suikerfeest toe te wensen. Zodat ze nog een extra zakcentje of snoep kunnen bemachtigen.

Rond half 12 besluiten wij naar huis te gaan. We willen nog even bij vrienden en buren langs om hun te feliciteren. Maar we komen( naar goed Marokkaans gebruik) natuurlijk niet zomaar weg. Ze laten ons gaan als we beloven terug te komen voor de warme maaltijd. Wanneer we thuis komen, komen de buren bij ons langs. Ik ben altijd dol op bakken, maar voor vandaag hebben wij allerlei zoetigheden bij de bakkerij gehaald. Het is heel gezellig en de tijd vliegt voorbij.

Als iedereen vertrokken is enย  ik eindelijk een keer op mijn mobiel kijk, blijkt dat ik 5 keer door mijn schoonzus ben gebeld. Als ik haar terug bel vraagt ze waar we blijven, want ze hebben trek en willen niet zonder ons met de maaltijd beginngne. We ruimen op met de Franse slag, de rest komt straks wel .spag

De warme maaltijd bestaat uit couscous en marokkaanse spaghetti, zoals het grappend wordt genoemd. En als toetje vers fruit. Er wordt gelachen en grapjes gemaakt, maar iedereen is toch wel moe van de lange, drukke dag. We besluiten naar huis te gaan en daar een beetje uit te rusten. We spreken met mijn zwager en schoonzus af om hun later met hun kinderen bij restaurant Sofia te ontmoeten. En met een kop koffie daar de dag af te sluiten. Ze hebben er de lekkerste koffie van heel Larache. Het grappige is dat de eigenaar van Sofia zijn koffie speciaal uit Nederland over laat komen. Er wordt gezegd dat niemand de koffie kan malen en branden als de Nederlanders! Je eet vast ook je simpele boterham met plakje kaas met extra smaak als je hoort wat voor delicatesse dat hier is. De Goudse kaas en Edammer zijn favoriet en dan ook behoorlijk prijzig!ย  Op het plein is een optreden van een Berbers muziekgroep waar we ook even een kijkje bij gaan nemen.

sofia

Het is ondertussen al behoorlijk laat maar er is nog steeds een gezellige drukte op straat. We gaan naar huis en praten nog even de dag door. Morgen wil ik heel graag de verborgen stad bezoeken. Ik ben dol op geschiedenis en op die plek is veel geschiedenis te vinden. Geschiedenis van Hercules, de Romeinen en ver daarvoor. Door alle drukte kan ik nog niet gelijk slapen en schrijf nog even dit stukje. Maar nu ga ik toch echt het licht uitdoen en naar bed. Goedenacht ๐Ÿ™‚

21 reacties op “Een dag uit het leven van… Anneke in Marokko

 1. Wat ontzettend leuk Anneke om dit met je lezers te delen! Je enthousiasme straalt er van af, je hebt me echt meegenomen naar Marokko ๐Ÿ™‚ Bedankt daarvoor en wens je nog heel veel plezier!

  Like

 2. Een dag uit het leven van anneke, je kiest ook wel een dag uit zeg, wat een drukte allemaal, maar wel leuk om dit te delen, je deelt ook meteen een heel bijzonder moment, bedankt dus. ๐Ÿ™‚

  Like

 3. leuk en lekker in een geniet van de lekkere eten en de mensen die zijn zo vriendelijk en geniet van je vakantie dat heb je wel verdient met de harde werken wat jij doet.
  Groetjes Angelique

  Like

 4. Misschien een onbehouwen vraag maar ben je iemand uit Marokko gehuwd? Wel een leuk verhaal om te lezen. Geniet maar van je vakantie zolang je kan. Warme knuffel.

  Like

 5. Leuk om zo het suikerfeest mee te maken. Hier in Nederland merk je er als buitenstaander niet veel van. Hooguit de verhalen over jongeren die zich die dag misdragen in de bioscoop. Dan beleef ik het toch liever zoals jij het beleeft heb.
  Die koekjes op jouw foto zien er weer lekker uit. Waarschijnlijk (hopelijk) kan ik zondag soortgelijke koekjes ook eten bij mijn Marokkaanse schoonzus. ๐Ÿ™‚

  Like

  1. Daarom heb ik deze dag gekozen om over te schrijven. De meeste mensen horen op het journaal over het Suikerfeest etc. maar weten niet wat zo’n dag inhoud. Ik vond het leuk om te laten zien hoe het op zo’n dag er aan toe gaat. Heeft je schoonzus ook gevast? Zeg haar dan mabrouk eid el fitr en doe haar de groetjes van mij ๐Ÿ™‚

   Like

 6. hallo Anneke, wat leuk om op zo’n manier kennis te maken met het leven in Marokko, het geeft een heel ander perspectief aan de marokkanen en ik denk dat dat heel nuttig is. Inmiddels zul je wel weer terug zijn in Nederland en ik wens je graag een mooie zomer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s