Een Diepgaande Verkenning van Deugdzaamheid: ‘Hoe Leiden Wij Een Goed Leven?’

Photo background by John Salzarulo on Unsplash

De Italiaanse filosoof en bioloog Massimo Pigliucci is hoogleraar aan het City College van New York en hij neemt ons in zijn boek “De zoektocht naar karakter” mee op een reis terug in de tijd, naar het jaar 430 v.C. Het jaar waarin Socrates tevergeefs probeerde de ijdele en machtsbeluste Atheense staatsman Alcibiades te onderwijzen in de kunst van de deugd. Dit historische debacle, dat leidde tot de ondergang van Athene, dient als het intrigerende startpunt voor Pigliucci’s verkenning van ‘arete’, de Griekse term voor deugdzaamheid.

“De zoektocht naar karakter” is een interessante verkenning van de relatie tussen karakter, deugdzaamheid en onze zoektocht naar een goed leven. De auteur, daagt ons uit om dieper na te denken over een van de meest prangende vragen die de mensheid al eeuwenlang bezighouden: “Hoe leiden wij een goed leven?”Hij slaagt erin complexe filosofische en wetenschappelijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek. Het boek biedt waardevolle inzichten over persoonlijkheid en moedigt lezers aan na te denken over hun eigen karaktervorming. Ook bevat het boek opdrachten waarmee de lezer zelf aan de slag kan gaan. De manier waarop Pigliucci oude en hedendaagse denkers en hun ideeën samenbrengt, is indrukwekkend en verlevendigt de filosofische concepten. Daarnaast benadrukt het boek het belang van vooruitgang in de moderne tijd en herinnert het ons eraan dat geweld en wreedheid niet meer als normaal worden beschouwd. “De zoektocht naar karakter” is een bron van inzichten en reflectie die lezers in staat stelt om opnieuw na te denken over hoe ze een goed leven kunnen leiden.

Meer lezen? Lees hier het gratis leesfragment!

Taal: nl – E-book: EAN9789025911447 – Paperback: 9789025911430 – Oorspronkelijke releasedatum: 24 augustus 2023 – Aantal pagina’s320 – Uitgeverij: ten Have

Plaats een reactie