De kracht van jouw stem

Stemmen, een daad van burgerlijke betrokkenheid, die vaak wordt onderschat, vormt de kern van onze democratie. Vandaag wil ik daarom de schijnwerpers richten op Marian Zoet. Haar column belicht niet alleen de waarde van iedere stem, maar daagt ons ook uit om na te denken over de impact van burgerlijke betrokkenheid.

Marian Zoet: ”Mijn eigen ervaring benadrukt hoe elke stem een onschatbare waarde heeft.Foto: Martien Kobussen

“Ik ben Marian Zoet. Als raadslid en wethouder in Eemnes en Apeldoorn en lid van Provinciale Staten van Utrecht, heb ik met hart en ziel de publieke zaak gediend. Mijn politieke ervaring heeft me gevormd en mijn overtuiging versterkt dat elke stem van onschatbare waarde is voor het vormgeven van onze gemeenschap.

Tijdens mijn ambtstermijn als wethouder in Eemnes tussen 1982 en 1986, waarin deze gemeente zo’n 7000 inwoners telde, ervoer ik de kracht van betrokkenheid en stemrecht. Mijn passie voor dit werk was onbetwistbaar. Ik ambieerde dan ook een voortdurende bijdrage aan onze samenleving in toekomstige bestuursperioden. Echter, onverwachte verschuivingen in stemgedrag hadden een verrassende wending op de uitkomst van de verkiezingen.

Het CDA was destijds met 4 zetels de grootste partij in de gemeenteraad. Zowel de VVD als het CDA leverden elk een wethouder. Samen met de PvdA-burgemeester vormden wij het College van Burgemeester en Wethouders.

Foto door Tara Winstead op Pexels.com

De verkiezingsuitslag bracht een opvallende wending met zich mee: het CDA verloor stemmen, terwijl de politieke Partij Dorpsbelangen juist stemmen won. Deze verschuiving resulteerde in een miniem verschil van slechts 2 stemmen tussen het CDA en Dorpsbelangen! Een hertelling was vanzelfsprekend om eventuele vergissingen bij het interpreteren van de verkiezingsbiljetten uit te sluiten. De uitslag bleef onveranderd, waardoor Dorpsbelangen nu de grootste partij werd en de onderhandelingen over de wethoudersposten leidde. Compromissen die onze liberale principes zouden schaden, waren geen optie, gezien de aanzienlijke verschillen tussen de verkiezingsprogramma’s.

Met de uitspraak: “Marian, je was een goede wethouder, maar nu van de verkeerde partij,” besloot de onderhandelaar van Dorpsbelangen de bijeenkomst. Door de nieuwe politieke verhoudingen was de VVD niet langer in staat de waardevolle wethouder positie te behouden.

Het voorval met Dorpsbelangen illustreert de onmiskenbare impact van zelfs “maar” twee stemmen. Door het tekort aan deze stemmen veranderde niet alleen de dynamiek van de samenwerking, maar ook de richting van het gemeentebestuur.

Mijn eigen ervaring benadrukt hoe elke stem een onschatbare waarde heeft.Daarom pleit ik sindsdien: laat je stem horen, neem actief deel aan verkiezingen en maak gebruik van deze kostbare kans om de toekomst van onze gemeenschap vorm te geven!

Eén gedachte over “De kracht van jouw stem

Plaats een reactie