Wanneer je lichaam nee zegt: de kosten van verborgen stress

In de moderne samenleving wordt volgens Gabor Maté niet genoeg stil gestaan bij de relatie tussen lichaam en geest.

Arts, spreker en bestseller auteur Gabor Maté heeft een menselijke kijk op zijn patiënten. Hij gebruikt zijn eigen ervaringen en de persoonlijke ervaringen van zijn patiënten voor wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor kreeg hij het inzicht dat wij lichaam en geest niet los van elkaar kunt zien. Het één heeft invloed op het ander. Dit in tegenstelling tot de gangbare medische opinie dat lichaam en geest los van elkaar staan.

Dualistisch denken

In zijn internationale bestseller, Wanneer je lichaam nee zegt, beschrijft Maté de effecten die stress op onze gezondheid heeft. Hij benoemd in het bijzonder de stressfactoren die wij oplopen als kind en die als wij volwassenen zijn onze gezondheid beïnvloeden. Maté is van mening dat vroeger artsen goed naar hun patiënten moesten luisteren om hun helend vermogen te ontwikkelen. Daarnaast moesten zij ook op hun eigen intuïtie vertrouwen. Door de moderne medische technologieën en wetenschappelijke farmacolie lijken tegenwoordig veel artsen het eerstgenoemde kwijt te zijn geraakt. Dualistisch denken, het splijten van iets dat één is, is vaak de norm.

Onbewust

De auteur wil via zijn boek de door stress gedreven maatschappij een spiegel voor houden. Zodat wij gaan inzien hoe (onbewust) ons gedrag invloed kan hebben op onze gezondheid. Door zijn werk behandelde Maté veel patiënt met een chronische ziekte die bij hem kwamen voor palliatieve zorg. Bijna allemaal bleken ze een emotioneel beladen verleden te hebben. Wanneer je lichaam nee zegt bevat vele voorbeelden van wat er kan gebeuren wanneer emoties langdurig niet gehoord en onderdrukt worden. In zijn boek beschrijft Maté niet alleen wat hij via anderen te weten is gekomen, maar ook wat hij ontdekte in zijn eigen proces.

Niet de enige factor

Natuurlijk is stress niet de enige factor die ervoor zorgt dat er een ziekte ontstaat. Dit is vaak een gevolg van meerdere factoren. Omgeving en erfelijkheid spelen hierbij ook een rol. Maar wanneer je emoties voelt en deze jarenlang onderdrukt zullen deze emoties toch een uitweg gaan zoeken. In zijn boek legt Maté op eenvoudige wijze uit wat voor gevolgen (langdurige) stress op ons lichaam en geest heeft. Langdurige stress ontregelt de werking van onze (grote) organen, de werking van ons immuunsysteem en verstoord de circulerende stoffen die bijdragen aan de fysieke toestand van ons lichaam. Daardoor kunnen ze niet goed functioneren en wordt het lichaam niet langer beschermt tegen ziekte.

Schuld en mislukking

Maté wijst ons erop dat ziekte geen zaak is van schuld en mislukking, hoewel veel mensen helaas dat regelmatig wel zo zien. Een chronische ziekte is geen straf. Patiënten worden vaak beschuldigd of beschuldigen zichzelf ervan de ziekte verdiend te hebben. Volgens de schrijver kan niemand dood en ziekte verweten worden want het kan iedereen overkomen.

Een brug

Het is Maté gelukt een interessant boek voor de leek te schrijven. Het informele taalgebruik van Maté slaat een brug tussen de medische wereld en de leefwereld van de lezer.

Taal: Nederlands\\ Bindwijze: Paperback\\Druk: 1\\Verschijningsdatum: juli 2020\\Aantal pagina’s: 320\\Auteur: Gabor Mate\\Uitgeverij: Ankhhermes\\EAN9789020216820

2 reacties op “Wanneer je lichaam nee zegt: de kosten van verborgen stress

  1. Denk idd dat een nare jeugd veel invloed kan hebben op je gezondheid als je ouder word. Maar in mijn jeugd ging je daar niet mee naar een dokter.

    Ook hoeveel tijd besteed een goede dokter nu nog met luisteren naar de patient? Gelukkig hebben wij nu een dokter die wel luistert en zijn inzet toont. Maar helaas voor mij nu te laat om dat van jeugd en jong volwassen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s