Proef je Roots

boek

 

Wat hebben synchroonzwemmen, voeding, Orthomoleculair, roots,kennis en een kookboek  met elkaar te maken? En wat is het verschil tussen voeding en vulling?

Je leest het in het interview wat ik onlangs had met Orthomoleculair therapeut en voormalig topsportster A. ter Heijden naar aanleiding van haar kook en kennisboek ‘Proef je roots’.  Het bijzondere van dit kookboek is dat je er naast lekkere en gezonde recepten ook  veel informatie in kunt vinden. Een van de voorbeelden hiervan is de invloed van voedsel op onze darmen en hoe die invloed op een positieve manier te gebruiken.

Annette stelt zich voor

Mijn naam is Annette ter Heijden ik ben 47 jaar en woon in Utrecht samen met Henk Schipper  (die de kok is in huis en van ons boek) en twee katten James en Junior genaamd. Ik ben topsporter geweest (synchroonzwemmen) 200en heb 21 jaar training daarin gegeven. Door mijn topsport carrière ben ik me blijven afvragen wat nu wel en niet goede voeding is om optimaal te presteren. De laatste jaren heb ik daar de antwoorden op gevonden. Die antwoorden deel ik graag met mensen via lezingen, workshops en diverse opleidingstrajecten. Om uit te leggen wat mijn opleiding is geef ik altijd aan dat Ortho, in het Grieks gewoon recht, juist of goed betekent. ‘Moleculair’ gaat over de cellen. Als je daar dan voeding achter zet heb je het over goede voeding voor de cel. Mijn werk bestaat uit mensen informatie te geven over wat voeding voor de cel is. Wat vulling voor de cel is en welke stoffen ons lichaam zelfs aanvallen…. Veel mensen denken dat deze stoffen eetbaar zijn…

 

Ideaal voor drukke gezinnen

Ons kook-kennisboek ‘Proef je Roots’ bevat recepten die alleen maar voeding bevatten waarvan de ingrediënten makkelijk te vinden zijn in de supermarkt. Meestal staan de gerechten binnen 30 minuten op tafel! Ideaal voor drukke gezinnen dus. Verder bevat het boek ook kennis over bijvoorbeeld een gezonde darm, over een goed werkend immuunsysteem en hoe je door goed te eten ook een betere nachtrust krijgt. Wij krijgen veel enthousiaste reacties van mensen op dit kook en kennis boek.  Sommige mensen leren zelfs koken met ons boek! Veel kook-kennisboeken zijn er niet op dit moment. ‘ Proef je Roots’ is een lekker lees boek waar we je mee hopen te inspireren.

Duidelijke visie

De recepten hebben de duidelijke visie dat in iedere maaltijd eiwitten (en goede vetten) en vooral veel mineralen aanwezig zijn. Het zijn altijd combinaties  van bijvoorbeeld ei met groenten of vis met groenten en vlees met groenten… Ook de pannenkoek recepten bevatten veel groenten omdat dit een super mooie manier is om voor jonge kinderen groenten te verstoppen… Zo blijven de bloedsuikers stabiel, de darm gezond en is er geen verzuring door de voeding aanwezig.

Tips voor de kerst

Voor de kerstdagen heb ik een aantal verschillende tips die lekker licht verteerbaar zijn. Bijvoorbeeld zalm met een goede olijfolie en kruiden, Zo krijg je goede bouwstoffen binnen die de bloedsuikers stabiliseren en kruiden die de darm helpen. Als toetje bijv. een ananas  met kaneel. Ananas bevat bromelaine die de maag helpt om vlees beter te verteren. Dit is samen met papaja de enige fruitsoort die je NA de maaltijd kunt eten. Verder ben ik dol op wildgerechten en stoofpotjes. Echte aanraders! Er zijn ook recepten die je al eerder kunt (voor) bereiden zodat je met kerst niet de hele dag in de keuken hoeft te staan.

Orthomoleculaire therapie SanaLifestyle

 

Voeding en gezondheid

Mijn interesse voor gezonde voeding is al op jonge leeftijd ontstaan. Buiten in de duinen lopen in Zandvoort en dan lekker van de bramen snoepen is iets wat me is bijgebleven. Verder was ik altijd al met salades en kruiden aan het experimenten. Dat doe ik nu nog steeds in onze tuin in Utrecht waar we nu wonen. Koken heb ik zelf nooit leuk gevonden, lekker eten wel. Gelukkig vindt Henk het leuk om te koken. Doordat ik steeds meer van mijn lijf vergde merkte ik wel dat eten erg noodzakelijk was… Helaas wisten we toen nog niet wat het verschil tussen vulling en voeding was. Dat is de reden dat ik veel gezondheidsproblemen heb gehad na mijn topsport carrière. Nu ben ik nagenoeg klachtenvrij. Daarom wil ik mijn kennis delen.

Mag niet ontbreken in de keuken

In iedere keuken horen eieren te zijn (niet in de koelkast), knoflook, prei en ui. Met bananen erbij heb je dan altijd een maaltijd die voldoende voeding bevat. Dit zijn niet de allerduurste ingrediënten en ze zijn makkelijk te krijgen. Goede vulling kun je al in huis hebben voor ongeveer 25 euro per week per persoon. Dan zitten er ook noten, een goed stuk vlees en vis bij… Met minder zou het ook nog kunnen is mijn ervaring. Ik wil alleen maar aangeven dat goede voeding echt niet duur hoeft te zijn. Oh ja, en ons kook-kennisboek is natuurlijk superhandig in de keuken!

als

 

Hartig en zoet

Hartig en zoet mag allebei. Zolang er maar geen toegevoegde suikers en  zout in zit. Daarom zijn kant en klaar verpakkingen gewoon geen optie! Het kost wellicht iets meer tijd maar goedkoper is het wel! De meeste voeding kun je op smaak brengen met kruiden. Ga eens naar een toko en leef je uit in de diverse kruiden. Citroengras, rozemarijn, tijm, dille, dragon, diverse uien, knoflook, gember en kurkuma zijn vaak niet duur en erg lekker in bijv. een boerenomelet. Zoet is prima uit gewoon fruit te halen. Gedroogd fruit liever niet te veel, dat geeft de bloedsuiker disbalans. Ook bieten en wortelen zijn lekker zoet, net als radijs en spruiten, als je ze kort opbakt. Snel en simpel weer.

Voedingsstoffen

Zoals gezegd kost het echt niet veel tijd om goed en gezond te eten. Binnen de 15 tot 30 minuten kun je al een mooie basis op tafel hebben staan. Vaak gaat de meeste tijd  in de voorbereidingstijd zitten. Het snijden van groenten kost vaak wat tijd. Soms kun je dat opvangen door voorgesneden groenten te gebruiken. Liever niet natuurlijk want je mist dan wel voedingsstoffen… maar je kunt zo hele drukke dagen opvangen. Handiger is het  wat beter te plannen of om eten in de koelkast of vriezer te bewaren voor de volgende dag of een paar dagen later. Liever niet het eten in de magnetron opwarmen, dat is zonde van al je werk en dan zit er geen voeding meer in.

1

 

Buiten de deur

Ja ik eet wel eens buiten de deur, niet heel vaak want Henk kookt veel te lekker. meestal stel ik dan mijn eigen gerecht uit de beschikbare kaart samen. Geen sausjes waar zetmeel in zit, geen paprika, tomaat, aubergine en aardappels en ook de peulvruchten eet ik niet. Zo blijft er super lekkere voeding over. Soms neem ik er dan een rood wijntje bij, meestal neem ik geen toetje. Een heel enkele keer wel. Uit eten doen we denk ik ongeveer 4 tot 6 keer per jaar. Zoals gezegd kookt Henk gewoon te lekker.

 

Binnenkort op Anneke Schrijft meer over ‘Proef je Roots’!

4 reacties op “Proef je Roots

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s