Boekreview || krachtige ZELFCOMPASSIE

Kristin Neff spoort ons in dit boek aan jezelf te geven wat je vaak wel aan anderen geeft maar niet aan jezelf.

Iedereen kent vast wel het gezegde: Behandel een ander zoals je zelf behandelt wilt worden. Maar eigenlijk moeten we wat vaker zeggen: Behandel jezelf zoals je een ander zou behandelen. Want waar we het grootste gedeelte van de tijd ons meelevend en begripvol opstellen naar een ander zijn we vaak onredelijk en hardvochtig als het om ons zelf gaat. Als een ander een fout maakt en daardoor negatief over zich zelf denkt, troosten we diegene en zeggen we dat diegene niet zo hard voor zich zelf moet zijn. Maar wat doen we meestal als we zelf een fout maken? Zijn we dan net zo meelevend en begripvol naar ons zelf toe of hard en onaardig?

De auteur spoort ons in dit boek aan jezelf te geven wat je vaak wel aan anderen geeft maar niet aan jezelf.

In januari verscheen bij HarperCollins Holland het boek Krachtige zelfcompassie van Kristin Neff. Kristin promoveerde in 1997 aan de University of California at Berkeley. Ze is nu Associate Professor in Human Development aan de universiteit van Texas. In 2003 publiceerde zij de eerste theoretisch verhandeling waarin zelfcompassie werd gedifineerd en ontwierp zij de zelfcompassieschaal. De zelfcompassieschaal is een test die bestaat uit 24 vragen. De vragen gaan over mild zijn voor jezelf, mindfulness en het besef dat falen en tekortschieten onderdeel uitmaken van mens zijn.

In dit boek leert Kristin Neff ons onderscheid te maken tuusen twee soorten zelfcompassie: zachte zelfcompassie en krachtige zelfcompassie. Het een helpt het ander in evenwicht te houden als ying en yang. Wanneer de weegschaal doorslaat naar te veel zachte of harde zelfcompassie doen we onzelf te kort. Een combinatie van beide zorgt voor een juiste balans. Compassievol met anderen om gaan is iets wat de meesten van ons niet hoeven te leren, maar hoe compassievol wij met onzelf omgaan is een heel ander verhaal. In het boek worden je allerlei handvaten aangereikt om te begrijpen wat je leest. Ook bevat het boek oefeningen om zelfcompassie te oefenen. Het boek bevat ook een korte versie van de zelfcompoassieschaal.

Na het lezen van dit boek ben ik van mening dat we eigenlijk het woord eigenwaarde uit het Nederlandse woordenboek moeten schrappen en vervangen door het woord zelfcompassie. Waar eigenwaarde volgens Neff wordt bepaald door sociale goedkeuring, succes en een aantrekkelijk uiterlijk, hoeft daarintegen voor zelfcompassie andere mensen je niet: knap, intelligent, aardig, sucsesvol etc. te vinden. Het enige wat je voor zelfcompassie nodig hebt is … feilbaarheid. Feilbaarheid is een constante bron van troost volgens Neff. Zachte zelfcompassie laat ons onszelf met zelfcompassie behandelen en ons zorgen voor onszelf zoals we voor een ander zouden doen. Harde zelfcompassie zorgt ervoor dat we opkomen voor onze autonomie en ons recht. Wanneer harde en zachte zelfcompassie in balans is kunnen wij eerlijk en rechtvaardig tegenover ons zelf zijn.

Wil je het boek inkijken? Klik dan –> hier om naar het inkijkexemplaar te gaan.

  • Tittel: Krachtige zelfcompassie
  • ISBN: 9789402708790
  • Publicatiedatum: 19/01/2022
  • Pagina’s: 384
  • Prijs: €22.99

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s