Event review: Biokennisweek 2022

De Biokennisweek bleek weer een uitstekend platform om inspiratie op te doen, kennis te delen en te verbreden. (Family photo created by jcomp – www.freepik.com)

Van 10 t/m 13 januari werd voor de achtste keer de biologische vakbeurs De Biobeurs georganiseerd. Voor de tweede keer op rij vond het event vanwege Corona geheel online plaats, en kreeg het de titel Biokennisweek. De Biokennisweek bleek weer een uitstekend platform om inspiratie op te doen, en kennis te delen en te verbreden. Tijdens dit event was er weer een uitgebreid programma,115 webinars en netwerksessies werden er georganiseerd.

Persoonlijk programma

De webinars bevatten onder andere de volgende thema’s: duurzaam ondernemen, klimaatverandering, prijsstelling, marketing, bodem, bedrijfsovername, biologische producten, natuur inclusieve landbouw, biodiversiteit en wet- en regelgeving. Via chat kon je reageren en vragen stellen. Vooraf was het mogelijk de Biokennisweek app te downloaden om zo een persoonlijk programma op te stellen, de webinars konden echter wel alleen gevolgd worden via een  pc of laptop. Een prettige bijkomstigheid van het online event is dat je de mogelijkheid hebt een jaar lang de sessies terug te kijken! Waar wij anders alleen maar de mogelijkheid hadden om één dag de beurs te bezoeken, werden we nu in staat gesteld alle webinars te volgen waar we interesse in hadden. Ook zaten we overal vooraan en konden we alles duidelijk verstaan en zien.Het was weer goed georganiseerd en leuk aan deel te nemen. Nadat je inlogde, kwam je als eerste in een soort lobby waar je welkom werd geheten. Hierna kon je naar het programma gaan en daar aanklikken welke webinar je wilde ‘’bezoeken’’.

Marjolein Keuning

De livestream op woensdag en donderdag kwam vanuit de Brabanthallen en werd gepresenteerd door Marjolein Keuning. Voor ons een verassende keuze, maar ze deed het uitstekend! Wij kenden Marjolein tot nu toe alleen als zangeres, actrice en presentatrice, dat zij ook een passie heeft voor de natuur was ons tot nu toe onbekend. Uit navraag blijkt dat de keuze niet zo verrassend blijkt te zijn. Marjolein blijkt een grote interesse te hebben in duurzame en biologische voeding, en volgt al twee jaar de studie biologische landbouw aan de Warmonderhof.

Product van het jaar

Op woensdag werd (tijdens een livestream) het biologisch product van het jaar 2022 gekozen. Niet alleen een jury bepaalde welk product er gekozen werd, het publiek kon voorafgaande aan de Biokennisweek ook een stem uitbrengen. Uit deze stemming kwam een top 5 naar voren die een pitch mochten verzorgen voor de vakjury. Alle vijf de presentaties waren goed in elkaar gezet. Daarom waren wij blij geen winnaar te hoeven kiezen en deze moeilijke taak over konden laten aan de vakjury. De vakjury bestond dit jaar uit: trendwatcher Anneke Ammerlaan, innovatie deskundige Bart Fischer en directeur van Bionext Michaël Wilde. Mèkkertaler geitenkaas werd de winnaar bij de vakjury, OerbouillonKip won de publieksprijs. Ook werd de Ekoland Innovatieprijs 2022 uitgereikt. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een innovatieve biologische boer of tuinder.13 boeren/tuinders dongen dit jaar mee naar de prijs, maar uiteindelijk koos de vakjury Huiberts bloembollen als winnaar.

Boerentroonrede

*De Boerentroonrede wordt jaarlijks gehouden als opening van het evenement, maar dit jaar was het verschoven naar de laatste dag. Krispijn van den Dries is samen met Peter Keij en vader Digni de stuwende kracht achter BioRomeo, een biodynamisch akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder, hem viel dit jaar de eer te beurt om met het uitspreken van de Boerentroonrede de Bio-beurs af te sluiten. Krispijn werd een bekende boer door zijn actie in 2012 toen hij 6000 kilo aardappels op de Dam in Amsterdam uitstrooide, uit protest dat de supermarkten kozen voor aardappels uit het buitenland. Hierdoor ontstonden nieuwe contacten met consumenten die groenteclubs gingen opzetten, waar nog steeds – een weliswaar klein deel-  van de teelten worden afgezet. Krijspijn is een denker als het gaat om nieuwe verbindingen, tussen boer en burger, tussen platteland en stad. Een boer die voor z’n jonge gezin een papa-dag heeft ingelast. Hoe kijkt hij naar de toekomst van de boer?

Een gezonde keuze

Als de Biokennisweek een ding duidelijk maakt, is dat biologisch niet stoffig en oubollig is, en dat de innovatie in de biologische sector niet stil staat. Wij moeten ons er terdege bewust van zijn dat de mensheid voor veel uitdagingen staat en dat biologisch geen tijdelijke trend of een luxeproduct is maar een gezonde keuze voor jezelf, voor de dieren, boeren, milieu en de toekomst.

Terug kijken

Heb je geen kans gehad deel te nemen aan het event? Geen zorgen, hier vind je de mogelijkheid om een terug-kijk-ticket te kopen om de webinars terug te kijken!

*Bron tekst: BionextNL

4 reacties op “Event review: Biokennisweek 2022

    1. Oudbollig en stoffig is biologisch zeker niet. Als je de beurs bezoekt zul je je verbazen over wat er allemaal mogelijk is en hoe ver de ontwikkeling is. Mocht je volgend jaar de beurs bezoeken, laat je ons dan weten wat je ervan vind?

      Like

  1. Wat goed dat de kennisweek online te bekijken is want toende biobeurs in Zwolle werd gehouden was dat voor mij te ver reizen. Volgend jaar weer online?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s