Review & WINACTIE || Een dag uit het leven van Tinkerbel (het krankzinnige verhaal van mijn psychose)

Imke Gilsing is antropologe en filmmaakster, en werkte onder andere voor Greenpeace en de VN. Op vierendertig jarige leeftijd krijgt zij tijdens een retraite een psychose, dit blijkt het begin van een donkere periode. Imke denkt dat zij Tinkerbel is en een relatie heeft met Jelle Brand Cortius. Ze wordt maandenlang gedwongen opgenomen in de PAAZ, waaronder 10 dagen lang in een isoleercel. Het was voor haar een mensonterende en een traumatische ervaring die haar zieker maakte dan beter. Daarom heeft zij haar persoonlijke verhaal opgeschreven (en ook hoe onmachtig omstanders en hulpverleners ermee omgaan) met de hoop een verandering in gang te zetten, zodat niemand meer mee hoeft te maken wat zij heeft meegemaakt. Menswaardige zorg voor psychiatrische patiënten bestaat volgens Imke namelijk wél en is bovendien een mensenrecht. Het is haar wens dat deze zorg ter beschikking komt voor iedere patiënt.

Het is knap, hoe eerlijk de schrijfster over haar psychose schrijft maar het is schokkend om voor even tijdens het lezen in haar schoenen te staan. De gedachtegang die Imke heeft tijdens haar psychose, haar gedwongen opname, en de situaties in aanloop naar haar psychose zijn schokkend, hartverscheurend en inderdaad vaak krankzinnig maar vaak ook geestig. Door het lezen van haar verhaal leer je wel haar gedachtegang tijdens de psychose te begrijpen en leer je te begrijpen waarom mensen vaak moeilijk of zelfs helemaal niet uit een psychose kunnen komen.

*Elk jaar ontstaat een eerste psychose bij 1 op de 10.000 inwoners in de leeftijd van 15 tot 45 jaar· In Nederland heeft 4% van de bevolking een ultrahoog risico (UHR) op een psychose. Oorzaak: (nog) onbekend, maar erfelijkheid in combinatie met gevoeligheid voor stress spelen een belangrijke rol.

Het bovenstaande doet mij besluiten een review van dit boek te willen schrijven. Het leven is immers (jammer genoeg) niet alleen maar leuk en het is goed je daar in te verdiepen. Het verhaal van Imke kan mensen tot steun zijn die zelf een psychose hebben gehad, of mensen steunen die een dierbare hebben die worstelt met een psychose of de naweeën ervan.

Imke heeft niet alleen de droom dat iedere psychiatrische patiënt toegang heeft tot menswaardige zorg maar wil daarnaast ook psychoses bespreekbaar maken en een einde maken aan de stille strijd die veel mensen strijden. Daarbij is zij van mening dat door alle vooroordelen en discriminatie je bijna gedwongen wordt dit deel van je leven verborgen te houden, terwijl juist het oppotten van emoties en ervaringen tot een psychose heeft geleid.

De winactie is gesloten! De winnaar wordt binnenkort hier bekend gemaakt.

Een dag uit het leven van Tinkerbel, het krankzinnige verhaal van mijn psychose is verkrijgbaar bij de (online) boekwinkel. Meer lezen over Imke of de Tinkerbel Family stichting? Klik dan –> hier

Tittel: Een dag uit het leven van Tinkerbel(het krankzinnige verhaal van mijn psychose) || Auteur: Imke Gilsing || ISBN 9789025908904 || Pagina’s: 352 || Eerste druk || Uitgeverij: VBK Media / ten Have || Verschijningsdatum: 15 juni 2021

Bronnen: * https://www.ypsilon.org/feiten-en-cijfers /// Giveaway//arrow//Tinkerbel

16 reacties op “Review & WINACTIE || Een dag uit het leven van Tinkerbel (het krankzinnige verhaal van mijn psychose)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s