Kirstens schoenlapperstaart

Gina's Pear and Apple CobblerBijlage

Dit keer op Anneke Schrijft het familierecept van Kirsten’s oma Jeanne voor een overheerlijke schoenlapperstaart. Met dit recept van oma Jeanne maakt Kirsten kans om het kook en kennisboek Proef je Roots te winnen. Wil jij ook kans maken op dit boek? Je kunt nog meedoen met de Proef je Roots winactie tot 03-02-2016 door je favoriete recept op te sturen naar annekeschrijft@hotmail.com. Deze schoenlapperstaart is een oud Nederlands recept uit de gouden eeuw. Een van de eerste kookboeken waar je dit recept in terug kunt vinden is is De verstandige kock uit 1669! In het buitenland staat deze taart bekend als de Dutch apple cobbler cake. Ik vraag mij af waar de naam schoenlapperstaart vandaan komt. Gebruikten de schoenlappers in de Gouden eeuw deze taart om schoenen op te lappen? Of werd deze taart alleen door schoenlappers gegeten? Wie weet er het antwoord op deze vraag?

Kirsten: Het is altijd ouderwets genieten geblazen als ik deze taart bak & ik word keer op keer weer door herinneringen “overvallen” als ik het eerste hapje proef.

Je vraagt waarom dit heerlijke recept me zo ontroerd? Nou, het is mijn Oma Jeanne’s schoenlapperstaart! Jarenlang maakte oma elke maand wel eens dit lekkere en eenvoudige toetje voor haar gezin en later voor ons kleinkinderen.

 Zo kan ik me nog goed herinneren dat als we bij haar logeerden (mijn zus en ik) we mee mochten helpen om het te maken. Appels schillen deed ik niet graag, maar beschuiten verkruimelen was elke keer weer een feestje, waarbij flink geknoeid werd. Wat was dat leuk en gezellig. Als de taart uit de oven kwam konden we niet wachtten om er een, nog warm, puntje van op te peuzelen. Toen nog met een toefje gezoete slagroom erop, mmmm.

Nu maak ik deze gezondere versie van oma Jeanne’s recept, met een klodder magere kwark ipv slagroom en zonder suiker in de appelmoes. Ook heel erg lekker en een stuk gezonder. Toch blijft dit voor mij mijn favoriete Roots recept, als herinnering aan mijn lieve oma & de nog steeds bestaande familie traditie.

 

kirsten

 

Oh ja voor ik het vergeet, het recept:

Simpele gepimpte schoenlappers taart van Oma Jeanne
 
  • 500 gram zoete appels
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • (Eventueel 20 gram suiker)
  • 4 beschuiten
  • 3 eieren
  • 110 gram gewelde rozijnen of sultana’s
  • 1 bakje magere kwark of slagroom

 

Verwarm de oven voor op 175 graden C en vet een springvorm in. Schil de appels en snijdt ze in stukjes. Kook deze met een beetje water zacht en pureer (met een staafmixer) tot appelmoes. Roer er de kaneel door ( en de eventuele suiker) en laat afkoelen. Verkruimel de beschuiten en scheid de eieren. Roer de eidooiers, gewelde rozijnen of sultana’s en beschuitkruimels door de appelmoes. Klop de eiwitten zo stijf mogelijk en spatel deze heel voorzichtig door het appelsmoesmengsel. Vul de springvorm met het mengsel en bak de schoenlappers taart in ongeveer 1 uur gaar en goudbruin. Heerlijk met een kloddertje magere kwark, of als je ouderwets wilt zondigen wat gezoete opgeklopte slagroom. 

 

Eet smakelijk!

 

Foto’s : Google

Kirsten

 

 

9 reacties op “Kirstens schoenlapperstaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s