De taal van vlinders

Hoe meer je leest hoe enthousiaster je wordt en voor je het weet ben je besmet met het vlindereffect! (Afbeelding Freepik)

Wist je dat 56 miljoen jaar geleden er al vlinders bestonden? Hoog waarschijnlijk zagen de vlinders er niet veel anders uit dan nu! Zoogdieren zijn in de loop der tijd geëvolueerd maar de vlinder niet. Grappig hoe zo’n klein fragiel ogend diertje, de sterke grote dinosaurussen wist te overleven.

Op het puntje van je stoel

Hoe enthousiast kun je over een boek over vlinders zijn? Heel enthousiast! Wetenschapsjournalist Wendy Williams geeft ons in haar pas verschenen boek De taal van vlinders een uniek kijkje in de wondere vlinder wereld. Tijdens het lezen weet de schrijfster je steeds op het puntje van je stoel te houden. De schrijfster weet je nieuwsgierigheid aan te wakkeren, waardoor je niet kunt stoppen met lezen. Ik dacht even een paar bladzijden te lezen voor het slapen gaan, maar voor ik het wist was ik 100 bladzijden verder! Je wordt vanaf de eerste bladzijde in het boek gezogen en het laat je niet meer los. Elke keer wanneer ik het boek weg wilde leggen kwam ik weer een ”cliffhanger” tegen, die ervoor zorgde dat ik niet kon stoppen met lezen omdat ik het antwoord wilde weten of nieuwsgierig was naar de afloop. Eigenlijk hoort dit boek een waarschuwingssticker te hebben met de tekst: ”Waarschuwing dit boek kan het vlindereffect veroorzaken”. Want al lezende besefte ik dat ik (in lichte mate) besmet werd met het vlindereffect en vlinders voor altijd anders zal bezien.

Wetenschapsjournalist Wendy Williams geeft ons in haar pas verschenen boek De taal van vlinders een uniek kijkje in de wondere vlinder wereld. (Background foto: Freepik)

Er ging een wereld voor haar open

Een onderzoek aan de Yale universiteit zorgde ervoor dat de schrijfster geraakt werd door het vlindereffect. Voordat ze aan het onderzoek begon zag ze de vlinders wel maar besteedde ze er geen aandacht aan. Toen de schellen haar van haar ogen vielen, ging er een wereld voor haar open. Ze stelde zichzelf de volgende vragen: waar komen vlinders vandaan? Waarom bestaan ze? Hoe kan het dat mannen en vrouwen hun fortuin besteden aan het vangen van vlinders? Hoe kan het dat mannen en vrouwen soms met gevaar voor eigen leven vlinders vangen? (Bij mij doet de laatste vraag de volgende vraag opkomen: Waarom zo iets moois vangen en opsluiten als je er zoveel van houdt?)

Spectaculaire

Al de bovenstaande vragen worden beantwoord in haar boek De taal van vlinders. De taal van vlinders is een interessant en bijzonder boek boordevol feitjes en weetjes, spectaculaire ontdekkingen en waarin raadsels worden onthuld.

*De oudste fossiele resten van vlinders zijn 70 miljoen jaar ouder dan de oudste fossielen van bloeiende planten. 
Grappig hoe zo’n klein fragiel ogend diertje de sterke grote dinosaurussen wist te overleven. (Bron foto: scientificamerican.com/ *NOS)

De wereld van de wetenschap

In de 17de eeuw veroorzaakte een onderzoek naar vlinders een ware revolutie. Maria Sibylla begon op dertien jarige leeftijd met onderzoek naar rupsen vlinders en motten. Vanwege haar liefde voor de vlinder deed Maria een baanbrekende ontdekking die een revolutie veroorzaakte en ervoor zorgde dat de wereld van de wetenschap tot op de dag van vandaag een grote verandering heeft ondergaan. Wat opvallend is dat de twee belangrijkste ontdekkingen niet door volwassen mannen maar door twee tienermeisjes werden gedaan. De ene was Maria en de andere Charlotte Hill, 13 jaar en echtgenote en moeder.

Zwart/wit en kleurenfoto’s

Het hardcoverboek heeft een mooie uitnodigende fleurige omslag en bevat in het midden 16 bladzijden met zwart/wit en kleurenfoto’s. Williams leert ons door haar boek niet alleen veel over vlinders maar zij leert ons ook dat één vraag de wereld kan veranderen!

De taal van vlinders – Wendy Williams – ISBN 9789402707038 – hardcover € 20,00 – e-book € 12,99

Eén gedachte over “De taal van vlinders

  1. Wel wel wel, een gebrek aan schrijverstalent heb jij hoegenaamd niet, want ook in deze blog werd ik van de eerste tot de laatste meegezogen. Van fladderende dinosaurussen en voorhistorische vlinders, een ware belevenis om zulk mooie hartverwarmende voorstelling te lezen als aanprijzen van een boek over de taal van vlinders. Een topper 👌🔝
    Vriendelijke groet,
    Marc

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s