Superwoman

Soms zijn er gebeurtenissen die je niet wilt mee maken, maar waar je niet aan kunt ontkomen. Je kunt het gebeuren niet stoppen, veranderen of ontlopen. Het enige wat je kunt doen is erin meegaan en het ondergaan.

Heftige periode

Superwoman vertelt het verhaal van Lidewij Verweijen van Leest, vrouw van Paul, moeder van drie kinderen en werkzaam bij de ABN AMRO bank. Op 36 jarige leeftijd krijgt Lidewij tijdens haar werk een herseninfarct. Over deze heftige periode deelde zij openhartig haar gedachten en gevoelens met journalist en schrijver Violet Falkenburg. Met als eindresultaat in het inspirerende boek Superwoman.

Tussen de 18 en 50 jaar

*Ieder jaar krijgen ongeveer vijfduizend mensen tussen de 18 en 50 jaar een herseninfarct of hersenbloeding. Een herseninfarct kan een levensbedreigende situatie veroorzaken. Dit heeft een grote impact, niet alleen op degene die het overkomt, maar ook op hun omgeving.

De herkenbaarheid ontroerd mij

Het boek maakt bij mij allerlei emoties los tijdens het lezen, mede doordat een persoon die mij zeer dierbaar is enige tijd geleden enkele tia’s heeft gehad. Het verhaal van Lidewij komt in grote lijnen overheen met dat van haar. De herkenbaarheid ontroert mij. Wanneer ik de volgende woorden lees: Ga ik opeens dood? En de kinderen dan en Paul? Dan hoop ik van harte dat Lidewij het zal overleven. Ik betrap mijzelf erop dat ik naar de laatste bladzijde van het boek wil bladeren om de afloop te lezen. Maar dan besef ik met enige opluchting dat Lidewij afgelopen maand aanwezig was op de boekpresentatie van Superwoman en de gebeurtenissen dus een goede afloop zullen hebben.

Bewuste keuze

Lidewij heeft er bewust voor gekozen van Superwoman geen leerboek te maken. Dit is volgens haar niet de vijf regels na een herseninfarct of het grote acceptatiezelfhulpboek en zij noemt zichzelf zeker geen expert. Wat dit dan voor boek is? Een hele grote aanrader, mustread, voor iedereen die een herseninfarct of hersenbloeding heeft gehad of iemand in zijn/ haar nabijheid heeft die het heeft meegemaakt. Het boek biedt niet alleen een persoonlijk verhaal, maar ook informatie en geeft inzicht in praktische zaken.

Huiverig

Op de avond dat ik in dit boek begon te lezen, was mijn intentie een klein stukje te lezen want ik moest de volgende dag alweer vroeg op. Eerlijk gezegd was ik ook een beetje huiverig om het boek te lezen met zo’n zwaar onderwerp. Het is een beetje eng (laat het beetje maar weg) dat je met je neus op het feit wordt gedrukt dat een herseninfarct iets is wat ‘maar zo’ iedereen kan overkomen. Maar ik sloeg pas diep in de nacht het boek dicht en had het boek toen bijna in een ruk uitgelezen. Ondanks de ernst van de situatie bevat Superwoman ook een portie humor en is, dankzij de persoonlijke schrijfstijl, het een prettig boek om te lezen. Je wordt vanaf de eerste bladzijde gepakt door het verhaal en kunt het boek niet meer neer leggen.

Ondanks de ernst van de situatie bevat Superwoman ook een portie humor en is, dankzij de persoonlijke schrijfstijl, het een prettig boek om te lezen.

Alle ballen in de lucht

Ik denk dat veel vrouwen zich kunnen herkennen in Lidewij, ​ want Lidewij is natuurlijk meer dan de vrouw met het herseninfarct. De titel van het boek verwijst naar het superwomancomplex. De overtuiging dat je alles zelf zonder hulp van anderen kunt doen. Net als veel vrouwen probeert Lidewij alle ballen in de lucht te houden. Maar wat als dit op een dag niet meer lukt? Lidewij beschrijft haar worsteling naar acceptatie, niet zozeer acceptatie van haar omgeving, ​ maar vooral die van haarzelf.

Voor meer informatie of wil je het boek bestellen? Ga dan naar www.superwomanhetboek.nl. Bij elke aankoop van dit boek, zal een deel van de opbrengst gedoneerd worden aan de Hersenstichting. 

Bron: * https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/beroerte/herseninfarct-of-bloeding-op-jonge-leeftijd/herseninfarct-of-bloeding-op-jonge-leeftijd

03-01-2020|| Anneke Schrijft mocht Lidewij interviewen. Het werd een uitgebreid en inspirerend gesprek.

3 reacties op “Superwoman

  1. Neem me niet kwalijk. ‘De herkenbaarheid ontroerd mij.’ Dit is een dt-fout; correctie: dit ontroert mij./ OTT 3e persoon enkelvoud. Mooie recensie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s