Biologisch, logisch toch?!

daily-2018-10-26-wereldbiologischvoeden_crop-600x375
We moeten opnieuw kijken naar de verdeling van voedsel over de wereld, verspilling en ons dieet. (Foto: Google)

‘Biologisch is toch logisch’ is het motto van Anneke Schrijft. Daarom zijn wij blij dat de populariteit van biologische producten blijft groeien. Bionext is in januari een campagne gestart om de overstap naar biologische producten aantrekkelijker te maken. Bijna iedereen start immers deze eerste maand van het nieuwe jaar met goede voornemens. Wat is een beter voornemen dan vaker de overstap naar biologisch te maken? Dat is immers niet alleen een gezonde keuze voor jezelf maar ook voor de dieren, boeren, milieu en de toekomst! Maar hoe weet je als consument dat wat je koopt echt biologisch is? En waarom zijn biologische producten vaak duurder? Is biologisch altijd dier en natuurvriendelijker? Deze en andere vragen stelde Anneke Schrijft aan Leonie van der Velden van Bionext.

Wie of wat is Bionext en waaruit is de organisatie ontstaan?

“Bionext is de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding: wij verbinden de keten van boer tot consument. Wij werken samen met boeren, tuinders, producenten, handel en de biologische speciaalzaken. Door deze unieke samenwerking kunnen we projecten doen met biologische ondernemers door de hele keten heen, waarmee we samen werken aan de verdere verduurzaming van de biologische sector. We doen daarnaast ook de belangenbehartiging voor de biologische sector op het gebied van wetgeving, onderzoek, publiciteit en marktontwikkeling. Je kunt ons ook kennen van consumentencampagnes als De Grootste Zaadbank van Nederland, Man in de Pan, Lekker naar de Bioboer, Adopteer een Kip én dus onze nieuwste campagne Bio lekker voor je.”

Vanwaar deze campagne?

“Wij denken dat biologisch een oplossing is voor veel van de maatschappelijke uitdagingen van onze tijd, zoals biodiversiteit, gezondheid en klimaatverandering. En het lijkt soms heel groot en complex en moeilijk wat wij daar zelf aan kunnen doen. Maar door bewust voor biologische producten te kiezen, draag je bij aan de oplossing terwijl je geniet van heerlijk eten en drinken. Met deze campagne willen wij drie jaar lang laten zien wat de voordelen zijn van biologisch eten en drinken voor jou en voor de wereld. En als steeds meer mensen vaker kiezen voor biologisch dragen we daar met elkaar aan bij.”

Bio lekker voor je want…

“Biologische producten worden zo natuurlijk mogelijk geproduceerd. In het geval van groente en fruit betekent dit dat deze zonder chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of *GMO worden geteeld.”

Maar hoe voorkom je dan ziektes en plagen in je gewassen?

“Ziektes en plagen worden op een natuurlijke manier bestreden door bijvoorbeeld lieveheersbeestjes of andere nuttige insecten in te zetten. Deze diertjes trekt de boer aan door het zaaien van bloemen aan de rand van de akker en dat is ook weer goed voor de biodiversiteit. Doordat er geen kunstmest wordt gebruikt blijft de bodem gezond vol met wormen en ander bodemleven, groeien de groentes langzamer en krijgen zo de tijd om alle smaak en voedingsstoffen uit deze bodem op te nemen.”

close-encounter-with-cow_432-19315930
“Bij een biologische veehouderij stelt de boer in de eerste plaats het welzijn van de dieren centraal. Zij kunnen lekker naar buiten, hebben veel ruimte binnen- en buiten en leven langer.” (foto: Freepik)

Wanneer mag een product het label biologisch dragen?

“Er bestaan natuurlijk ook heel veel bewerkte biologische producten, zoals jam en pizza. Daarom zijn er niet alleen regels voor biologische boeren. Ook producenten moeten voldoen aan allerlei regels voordat een product biologisch mag heten. Zo zijn synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen verboden. Ook zijn onnatuurlijke conserveermiddelen niet toegestaan.”

Wat houdt een biologische veehouderij precies in?

“Bij een biologische veehouderij stelt de boer in de eerste plaats het welzijn van de dieren centraal. Zij kunnen lekker naar buiten, hebben veel ruimte binnen- en buiten en leven langer. Ook krijgen de dieren zelf ook biologisch voer (dat dus geteeld is zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen). De mest van deze biologische dieren kan weer gebruikt worden in de akkerbouw. Zo ontstaat er een biologische kringloop op het eigen bedrijf, of in een samenwerking met biologische boeren uit de buurt.”

Hoe weet de consument zeker dat het product wat het in de winkel koopt biologisch is?

“Biologische ondernemers werken allemaal vanuit de waarden gezondheid, ecologie, fairness en zorg. Maar de regels voor biologisch zijn vastgelegd in Europese wetgeving. Je kunt een product dus alleen als biologisch verkopen als deze voldoet aan al deze regels. Skal Biocontrole is de organisatie die dit in Nederland controleert. Zij komen jaarlijks zowel aangekondigd als onaangekondigd bij biologische ondernemers op het bedrijf. Alleen als alles klopt mag je op het product het Europees biologisch keurmerk (het groene blaadje) zetten.”

ter

Als je dus op een verpakking dit keurmerk ziet staan, kun je erop vertrouwen dat het een gecontroleerd biologisch product is. En dan maakt het niet uit waar je het koopt: in de supermarkt, biologische speciaalzaak, boerenmarkt of via een webshop.

Waarom is biologisch voedsel duurder?

“Er zijn een paar heel simpele redenen voor: als je dieren meer ruimte geeft, heb je meer grond nodig en grotere stallen. De dieren leven langer, maar dat betekent ook dat ze meer eten. Biologische dieren krijgen ook biologisch voedsel, dit is duurder om in te kopen. In het geval van akkerbouw gebruiken biologische boeren geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Hierdoor hebben ze soms een wat lagere oogst. Daarnaast is het nog een hele kleine sector in Nederland (zo’n 3%), en is de logistiek minder efficiënt dan bij regulier eten en drinken.”

Is biologisch altijd dier en natuurvriendelijker?

“Dit is een moeilijke vraag. Mijn antwoord is: gemiddeld genomen wel. Biologisch raakt heel veel gebieden: natuur, dierenwelzijn, klimaat, waterkwaliteit, bodemvruchtbaarheid en nog veel meer. Je kunt ook zeggen dat jagen het meest diervriendelijk is, omdat dieren dan vrij in de natuur hebben geleefd. Maar als je vegetarisch of vegan bent, zul je vinden dat het houden van dieren ten bate van de mens nooit goed is ongeacht hoe ze gehouden worden. Geen gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen zorgt voor meer biodiversiteit, want met het doodspuiten van ongewenste beestjes, maak je ook nuttige beestjes dood zoals bijen. Maar het zorgt er wel voor dat er geen ‘maximale oogst’ wordt behaald. Je kunt dat ook zien als inefficiënt grondgebruik en dus als minder duurzaam.”

De efficiënte landbouw met maximale opbrengst ten koste van alles, houdt een keer op.

“We moeten opnieuw kijken naar de verdeling van voedsel over de wereld, verspilling en ons dieet. Biologisch is daarin niet ‘de enige weg naar Rome’. Ook zijn er ontzettend gave initiatieven zoals verticale landbouw, agro-forestry, stadslandbouw, pixellandbouw, natuurvarkens: die het op specifieke aspecten misschien ‘winnen’ van biologische landbouw. Door bijvoorbeeld nog meer focus op dierenwelzijn of nog intensiever samen te werken met de natuur. Maar gemiddeld gezien kan biologisch een oplossing zijn voor veel van de maatschappelijke uitdagingen van onze tijd.”

22 & 23 januari wordt voor de zesde keer de Bio-beurs gehouden. Wat is dit voor een beurs?

De Bio-beurs vind elk jaar plaats in Januari in de IJsselhallen in Zwolle. Er staan 375 bedrijven uit de biologische landbouw, voeding, cosmetica en techniek. Elk jaar komen er in twee dagen ruim 10.000 bezoekers. Het is daarmee de grootste nationale vakbeurs voor biologische landbouw en voeding. Hier vind je een innovatieve landbouwmachine naast de nieuwste natuurlijke beauty-lijn. De bezoeker zijn handelaren, winkeliers, boeren, beleidsmakers, wetenschappers en horecaondernemers die jaarlijks naar de beurs komen voor kennisuitwisseling en om de nieuwste producten, innovaties en startups te ontdekken. Ook is er een uitgebreid inhoudelijk programma met 75 workshops van biologische bloemen tot export. En van het verbouwen van van Nederlandse soja tot De Boeren troonrede.

*GMO – Een genetisch gemodificeerd organisme waarvan het genetisch materiaal is gewijzigd door gebruik te maken van genetische technologie. (Bron: Wikipedia)

Meer lezen? Neem een kijkje op wwwbiolekkervoorje.nl.

Eén gedachte over “Biologisch, logisch toch?!

  1. Interessaant artikel. Hadden zelf heel veel fruit bomen. Alleen waren de appels en peren vaak miisvormd. Ondanks alle bloemen en lieve heers beestjes. Ook hadden er vaak wormen door heen gelopen. Maakte ons niets uit. Ik sneed dat gedeelte (worm was allang weg) gewoon weg. Koop regelmatig biologisch. Toch heb ik soms mijn twijfels is het wel altijd biologisch. Ook omdat het duurder is kunnen heel veel mensen het helaas niet kopen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s