Een dag uit het leven van…auteur & illustrator Mylo Freeman

Deze maand werd bekend gemaakt dat Mylo Freeman het prentenboek van de Kinderboekenweek van 2020 zal gaan maken. Wij zijn heel benieuwd hoe een dag uit het leven van deze sympathieke auteur/illustrator eruit ziet. Daarom vroegen wij haar mee te werken aan de rubriek Een dag uit het leven van…Ook benieuwd hoe een dag van Mylo eruit ziet? Lees dan snel verder!

78706121_2880741871937606_1007779845117050880_o (1)
Mylo samen met haar collega Arend van Dam. Mylo maakt het prentenboek en Arend van Dam maakt het kinderboekenweekgeschenk van de aankomende Kinderboekenweek. Het thema van 2020 is: En toen? Waarbij kinderen de geschiedenis induiken en werelden van vroeger ontdekken door het lezen van boeken. (Foto: © Maikel Thijssen)

                               

                                 Vrijdag 17 januari

07.00 – Ontbijt

Eindelijk weer eens goed geslapen! Tegenwoordig lees ik veel voor in het land. Dit in het kader van een kunstproject georganiseerd door Kunst Centraal en moet ik iedere dag vroeg op. De wekker zet ik dan op 06.00, maar word dan steevast al om 05.00 wakker.(nee, die trein ga ik echt niet missen, zucht!) Als eerste op in huis, stilletjes ontbijten in het schemerdonker. Altijd een fijn moment. Ondanks dat ik midden in het centrum van Amsterdam woon vormt ons kleine straatje geen enkele bezienswaardigheid voor toeristen en is alles wat we hier s’ochtends horen, het geruststellende gefluit van vogeltjes!

07.30 – Aan de slag

Na het ontbijt daal ik af naar mijn werkkamer die zich op de begane grond bevind. Aankleden hoeft nog niet want 1 van de grote voordelen van thuiswerken is dat je lekker in je ochtendjas achter je werktafel kunt gaan zitten zonder dat je vreemd word aangekeken door collega’s.

Ik kijk eerst nog eens naar mijn schetsen die ik gisteren heb laten zien aan Mascha de Vries van uitgeverij Rubinstein. Een kleine 2 maanden geleden is mij de eer te beurt gevallen om door het CPNB gevraagd te worden om het prentenboek te maken voor de komende Kinderboekenweek! Het voelt als een geweldige kans om iets te maken voor een groot publiek en ik wil die dan ook natuurlijk heel goed benutten. Het idee voor het boek had ik al voor de uitnodiging gekregen door iets wat ik op Facebook voorbij zag komen.Een bericht met een mooie boodschap in het kader van inclusiviteit en verbinding.

Ik was dan ook blij dat mijn idee en schetsen goed zijn ontvangen door de uitgever. Aan de slag! Voor mijn afspraak van 11.00 werk ik nog een schets uit en denk na over een volgende.

11.00 –  Theaterstuk

Afspraak bij theater bureau Vanaf Twee. Het plan is namelijk om ook een theaterstuk te ontwikkelen gebaseerd op mijn komende prentenboek. Het is de bedoeling dat het verhaal uit mijn boek niet precies gevolgd wordt, maar er een nieuw verhaal wordt bedacht rond de hoofdpersonen.Wel zo leuk, natuurlijk! Eerst gaan we zoeken naar een regisseur, spelers en natuurlijk een scenarist.Heel fijn om bij het hele proces betrokken te kunnen zijn. Terug met het kleinste pontje vanuit Amsterdam-Noord naar huis.

mylo
Mylo samen met haar zoon David.

13.00 – Gezellig bijpraten

Mijn zoon David belt aan.Ik heb hem al een paar weken niet gezien, we hebben elkaar gemist en praten gezellig bij. Hoe is het om als jongere nu in het leven te staan?Welke keuzes moet/kun je maken? En altijd weer die social media die aan je kop lijkt te zeuren dat zoveel anderen het beter lijken te doen dan jij. Had ik vroeger een kennissenkring van laten we zeggen zo’n 25 man, waarvan er een paar al succesvol waren.Nu kun je door social media dat met 100 vermeervoudigen en lijkt het alsof iedereen voorop loopt behalve jij. Flauwekul natuurlijk.

14.30 – Laatste voorbereiding

Laatste voorbereiding voor het literaire Winterfestival vanavond in Den Haag. Ik ga onder andere praten met Jet Steinz ( schrijfster en afgestudeerd in internationaal recht en klassieke talen, red.) over mijn lievelingsboek “Lelieblank, Scharlakenrood’ van Michel Faber en daarna nog 2 panels in het kader van ‘Decolonize the mind’, waar ik onder andere zal vertellen hoe de reeks van prinses Arabella tot stand is gekomen.

16.00 – Appje

Ik ontvang een appje of ik zin heb om mee te gaan eten in een restaurantje in Den Haag samen met Ellah Wakatama, directeur van de Schotse uitgeverij Cannongate Books en Ebissé Rouw, redacteur podcast Dipsaus. Dus, snel alles bij elkaar pakken en de trein in…

18.30 – Dineren

Gezellig dineren met de dames ondanks een steak die rauw en dus niet weg te kauwen valt.

thumbnail_Arabella
De populaire prentenboekserie prinses Arabella wordt in diverse landen uitgegeven. Mylo vertelde eerder in een interview met Anneke Schrijft: “Een aantal jaren geleden vertelde iemand mij over een klein Surinaams meisje genaamd Jahkini. Zij kreeg de rol van prinses toebedeeld in een schooltoneelstuk, maar zij weigert pertinent. ‘Er bestaan toch helemaal geen zwarte prinsesjes?’, was haar antwoord. Nadat ik dit verhaal  hoorde,besloot ik hier meteen iets mee te doen. Er moest een prentenboek komen over een zwart prinsesje! Dat werd prinses Arabella, een donker prinsesje met een sterke wil.”

20.00 – Internationaal Literatuur Winternachten Festival 

Gesprek met Jet Steinz over ‘Lelieblank Scharlaken rood’.Ik vond het aanvankelijk spannend omdat ik geen eloquente spreker ben en toch graag mijn enthousiasme over dit boek wil overbrengen. Maar het gaat goed.Er zitten zo’n 10(!) mensen in het zaaltje waarvan 1 meneer heftig meeknikt op mijn gejubel rondom dit boek. Een leuk gesprek waarbij ik hopelijk de overig 9 aanwezigen ook heb kunnen overhalen het boek te gaan lezen.

20.40 – Kleurenfilter

Het panelgesprek samen met Ellah en Ebissé. Welke rol spelen de ‘poortwachters’, lees uitgevers, redacteuren etc. als het gaat om het kleurenfilter.

img26651_163
Winternachten festival 2020 geeft tijdens Friday Night Unlimited met meerdere programma’s aandacht aan het dekoloniseren van het denken. Mylo Freeman ging hier onder andere in gesprek met Karwan Fatah-Black en Sunny Bergman.

22.05 – Een laatste gesprek

Een laatste gesprek met onder andere schrijver/documentaire maker Sunny Bergman en Nederlands historicus/universitair docent Karwan Jalal Fatah-Black over het thema ‘Decolonize the mind

23.00 – Boeken signeren

Boeken signeren. Ondanks dat ik wat sceptisch was met het idee om zo laat nog boeken te signeren, heb ik toch een aantal mensen een plezier kunnen doen daarmee. Ondertussen val ik wel ongeveer om van de slaap en loop ik samen met Sunny naar het Centraal Station voor de terugreis naar huis. In de trein gepraat over onze kinderen en werk.

20191125095506_1
Van links naar rechts: Mylo Freeman,  Ellah Wakatama en Ebissé Rouw. (foto: Julian Knox (Wakatama))

00.30 – Thuis!

Thuis! Manlief is nog op en we praten nog even bij. Ik rol mijn bed in…time to deactivate the mind!

klik hier–>  Anneke Schrijft in gesprek met …Mylo Freeman om het eerder gepubliceerde interview met Mylo Freeman te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s