
De levensverwachting van kinderen die op dit moment geboren worden wordt mede bepaald door waar hun wieg staat. Ieder kind verdient een kansrijke start. Helaas zijn er nog steeds kinderen die deze kans niet krijgen.
Een voorbeeld
Een voorbeeld: Een meisje dat geboren wordt in Japan heeft een levensverwachting van 80 jaar. Daartegenover staat dat een meisje dat geboren wordt in Angola een levensverwachting heeft van 44 jaar. Erfelijke factoren hebben hier maar een kleine invloed op. Een grotere invloed op het verschil in levensverwachting zijn de omstandigheden waarin kinderen zich ontwikkelen en opgroeien. Al vanaf het begin (en zelfs al daarvoor).
Per jaar lopen 800 tot 1.700 baby’s het risico
Nu denk je misschien, triest maar dit is ver van mijn bed. Maar wist je dat uit onderzoek blijkt dat in Nederland ongeveer 14 procent van de baby’s die geboren wordt geen kansrijke start heeft. Per jaar lopen 800 tot 1.700 baby’s het risico later uit huis te worden geplaatst omdat zij in zeer kwetsbare gezinnen opgroeien. Als zij in de eerste duizend dagen van hun leven worden blootgesteld aan stress, rook, slechte voeding, mishandeling en andere risicofactoren, betekent dit onherroepelijk een achterstand in de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling.*
Auteur, hoogleraar & onderzoeker
Tessa Roseboom is de auteur van De eerste 1000 dagen, daarnaast is zij hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam. En leidt zij een team van onderzoekers in het Amsterdam UMC. Daarnaast is zij verbonden aan de onderzoeksinstituten Amsterdam Public Health Research Institute en Amsterdam Reproduction & Development.
Er zo aan bij te dragen
De eerste 1000 dagen is in een duidelijke taal geschreven, informatief boek. Het verwondert mij hoeveel informatie er past in dit “maar”181 pagina’s telende, handzame boek! Elk koppel met een kinderwens zou dit boek moeten (willen) lezen. Dit boek draagt eraan bij volwassenen bewust te laten worden hoe hun gedrag kinderen kan beïnvloeden, en er zo aan bij kunnen dragen dat alle kinderen kansrijke start krijgen. Niet alleen voor ouders is dit boek een mustread maar ook voor andere volwassenen die zorgen voor of werkzaam zijn met kinderen.
Jonge en oudere kinderen
Dit boek is niet alleen interessant voor degene die met jonge kinderen werken maar ook voor degene die met oudere kinderen werken. Want in dit boek komen diverse factoren naar voren die op latere leeftijd het gedrag van kinderen en hun gezondheid nog kunnen beïnvloeden.
Logische stap
Wanneer kinderen lichamelijke of psychische klachten vertonen en het niet duidelijk is waardoor deze zijn ontstaan, is het verstandig de volgende vragen te stellen: hoe was de zwangerschap en bevalling? Of zelfs navraag te doen naar de periode daarvoor: was het makkelijk zwanger te worden? Hoe was de leefstijl van de omgeving? Vaak is alles terug te geleiden tot de eerste 1000 dagen, of zelfs daarvoor. In deze periodes kunnen zelfs diverse factoren zijn die klachten aandragen die later in een leven ontstaan.
Ieder detail
In veel culturen wordt er gestimuleerd te eten waar je trek in hebt wanneer je zwanger bent, ook wanneer je maag het niet verdraagt. Want wordt er gezegd: misschien heb jij er geen trek in maar jouw baby wel! In de eerste 1000 dagen (blz 104 t/m 105) komt naar voren dat wat de moeder eet tijdens de zwangerschap de expressie van de genen van haar kind beïnvloeden. Het is bijzonder hoe ieder detail je kind kan beïnvloeden al voor het zelfs verwekt is. Het is belangrijk de spotlight te zetten op het woordje kan want er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen.

Depressie
Naar schatting heeft 1 op de 10 vrouwen te maken met depressieve klachten gedurende de zwangerschap. Dit is niet verwonderlijk je lichaam ondergaat een hele verandering. En opeens ben je niet langer alleen voor jezelf verantwoordelijk maar ook voor het nieuwe mensenleventje wat in je groeit. Het is niet aan te raden om medicijnen te gebruiken tijdens de zwangerschap omdat dit de baby kan beïnvloeden. Maar uit onderzoek blijkt dat een onbehandelde depressie invloed heeft op het gedrag van kinderen na de zwangerschap. Daarom wordt er onderzoek gedaan naar cognitieve gedragstherapie als behandeling aan te bieden aan de aanstaande moeder in plaats van medicatie.
Niet geschreven om angst aan te jagen
Maak je geen zorgen! Dit boek is niet geschreven om je angst aan te jagen. Maar om je tot steun te zijn en je bewust te laten zijn hoe diverse factoren invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van een kind. Het is zeker niet de bedoeling van Rosseboom met een opgeheven vingertje te vertellen wat ouders allemaal fout doen. Haar doel is bij te dragen aan een goede start voor elk kind en daarmee de gezondheid van toekomstige generaties te verbeteren.**
Bron: *https://www.kinderopvangtotaal.nl/checklist-voor-samenwerking-rondom-kansrijke-start/