Alles over werken tijdens de overgang

drie1

Foto © Godfried van Utrecht

Is je leven voorbij na de overgang? Ik denk dat de meesten vrouwen, waaronder ik, denken van wel. Ik zie de overgang met angst en beven tegemoet. Je hoort vele nare verhalen over deze periode in een vrouwenleven en de lijst met klachten die bij deze levensfase horen is enorm. Het lijkt ook wel of er een taboe op dit onderwerp rust, maar waarom eigenlijk? Het hoort nu eenmaal bij het leven en geen vrouw ontkomt eraan. Zie jij ook op tegen de overgang? Dan is het nieuwe boek  Alles over werken tijdens de overgang van  spreker, auteur en coach voor werkende vrouwen in de overgang, Saron Petronilia echt wat voor jou! Dit boek, de opvolger van alles wat je moet weten over de overgang uit 2011 heeft een positieve insteek, het leven eindigt niet bij de overgang het begint!

De overgang heeft tot gevolg dat je als vrouw niet langer vruchtbaar bent. Maar volgens Saron ishet juist het begin van de meest vruchtbare periode in een vrouwenleven. Het is de periode waarin de meeste vrouwen niet meer gebonden zijn aan hun evolutionaire plicht om voor nakomelingen te zorgen. Vruchtbaar betekent dan ook niet langer, in staat zijn om kinderen te krijgen. Maar om in de bijzondere gelegenheid te zijn om volop tijd te geven aan … jezelf!

Het boek Alles over werken tijdens de overgang, staat boordevol informatie, tips, en interviews met o.a. :

 • Greet Prins, voorzitter Raad van Bestuur Philadelphia
 • Alet Klarenbeek, voormalig directielid van WOMEN Inc.
 • Ingeborg Beugel, documentairemaakster
 •  Vrouwenarts Barbara Havenith

Alles over werken tijdens de overgang is een aanrader en niet alleen voor vrouwen in de overgang maar ook voor hun omgeving. Mocht je het gevoel hebben dat jouw baas of huisarts jouw niet serieus neemt aangaande de overgang, geef hun dan een exemplaar van dit boek cadeau!

Naar aanleiding van het verschijnen van Alles over werken tijdens de overgang,  sprak Anneke Schrijft met Saron Petronilia

Er zijn diverse boeken over de overgang, wat voegt ‘Alles over werken tijdens de overgang’, hier aan toe?

Saron: “Er komt gelukkig steeds meer informatie over de doodgezwegen maar uitdagende levensfase in een vrouwenleven: de overgang. Daar ben ik heel blij mee. Maar er is sprake van armoede als het gaat om informatie over de effecten ervan op het functioneren van vrouwen op de werkvloer. Terwijl op dit moment nota bene 1 miljoen Nederlandse werkende vrouwen in deze levensfase zitten. Meer dan 30% van hun verzuim is gerelateerd aan overgangssymptomen. Vrouwen solliciteren achteruit of stoppen zelfs helemaal met werken. Ze beschikken over te weinig informatie en/of zwijgen over hun symptomen omdat ze bang zijn voor hun positie en financiële toekomst. Mijn boek geeft ze de broodnodige informatie, voorbeelden van vrouwen die succesvol bleven functioneren, tips, strategieën om dat ook te doen en zelfs te gaan excelleren. Dat ontbrak tot nu toe.”

Wat was het moment dat jij besloot Alles over werken tijdens de overgang, te gaan schrijven.

Saron: “Eerder schreef ik al ‘Alles wat je moet weten over de overgang’ omdat ik merkte dat ik er zelf eigenlijk niets over wist. Dat vond ik wel gek. Als spreker en coach kwam ik steeds meer in aanraking met vrouwen die struikelden of dreigden uit te vallen, of al waren ontslagen. Terwijl ze vrij eenvoudig weer terug op de rit te krijgen zijn.

Dat deed mij pijn. Daarom besloot ik zo’n 5 jaar na het verschijnen van mijn eerste boek alles wat ik tot nu toe weet over hoe je succesvol kunt blijven functioneren op te schrijven. Daarmee kan ik die 1 miljoen werkende vrouwen bereiken, en alle vrouwen die vandaag en morgen in de overgang worden geboren.

set

In je boek schrijf je dat je eerst negatief tegenover de overgang stond, maar later noem je het de opmaat naar de beste tijd van je leven. Vanwaar die omslag?

Saron: “Ik heb eigenlijk nooit negatief gestaan tegenover de overgang, maar begrijp uit eigen ervaring wel heel goed dat vrouwen er bepaald niet op zitten te wachten. In deze levensfase heb ik eindelijk, eindelijk ontdekt wat mijn diepste drijfveren zijn en hoe ik en in welke richting ik al de opgedane kennis en ervaring in mijn werkzame leven wil kanaliseren om te bereiken wat ik wil bereiken. Dat is behoorlijk vervullend, energie gevend, bevrijdend en een stevige boost voor mijn zelfvertrouwen. Dat gun ik alle vrouwen.”

In het boek beschrijf je een gesprek met een Griekse buurvrouw, daaruit blijkt dat de overgang in Griekenland onderdeel is van het leven. In Nederland lijkt er echter een taboe op te rusten. Vrouwen worden niet voldoende op de overgang voorbereid en wanneer je met klachten naar de huisarts gaat, mompelt de huisarts overgang en hup daar sta je weer buiten. Van waar dat taboe?

Saron: “Mompelde de huisarts maar ‘overgang’. Dan zou vrouwen veel leed bespaard blijven. Huisartsen zijn zelf onvoldoende geïnformeerd. Laatst hoorde ik nog tijdens een lezing die ik gaf op de Gezondheidsbeurs dat een vrouw door haar huisarts naar huis was gestuurd omdat ze 50 jaar was. Pas als ze 51 is, zou ze in de overgang gaan. Dat is het verhaal van de klok hebben horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt.

Mijn eigen allerliefste zwager is huisarts. En zoals de meeste huisartsen doet hij zijn stinkende best voor zijn patiënten. Maar dat wil niet zeggen dat de huisarts voor vrouwen in deze levensfase de beste optie is. Logisch ook, want de overgang is geen ziekte. De overgang gaat net als de puberteit gepaard met lichamelijke, mentale, emotionele en spirituele (zingeving) verandering.

Maar dat de huisarts zo slecht op de hoogte is, zegt wel iets over het taboe over de overgang. Ik denk dat het taboe rondom dit onderwerp iets te maken heeft met het verdwijnen van de aanlokkelijke vruchtbaarheid van vrouwen en met de belabberde status van vrouwen en het ‘vrouwelijke’ in onze samenleving in het algemeen.”

390fe438efd16281c7d0c90f63415dcd

Worden vrouwen in de overgang op de werkvloer gediscrimineerd?

Saron: “Ja. Allereerst is er sprake van leeftijdsdiscriminatie. Je bent niet meer jong, hip and happening. Zie nog maar eens je baan te behouden als je de 45 bent gepasseerd, laat staan succesvol te solliciteren naar een nieuwe baan.

Daarnaast is de status van ‘de vrouw’ niet zo stevig als die van ‘de man’ op leeftijd. Waar mannen aan aantrekkelijkheid winnen als ze rijper en wijzer zijn, verliezen vrouwen hun aantrekkelijkheid voor de werkgever. Ze hebben naast de verantwoordelijkheid voor hun werk te dealen met overgangssymptomen, de zorg voor huishouden en opgroeiende pubers en de mantelzorg voor dementerende ouders. De werkgever ziet een ambitieuze jonge blom al gauw een aanlokkelijk en ongecompliceerd alternatief.”

goed

Hoe kunnen werkgevers hun vrouwelijke werknemers die in de overgang zitten tot steun zijn?

Saron: “Door alert te zijn op veranderingen in het gedrag van hun werkneemsters tussen de 40 en 55 jaar. De vrouwen zijn geneigd de ongemakken die ze ervaren van de overgang te compenseren met meer verzuim, opvliegendheid, opvliegers, woordvindingsproblemen en verwardheid.

Als ze dat opmerken, kunnen ze hen wijzen op de informatie die beschikbaar is over de overgang. Ze kunnen nog actiever zijn door vrouwen in die leeftijdscategorie workshops of lezingen over dit onderwerp aan te bieden. Vrouwen die daadwerkelijk last hebben van belemmerende symptomen kunnen ze wijzen op de mogelijkheden die ze als werkgever hebben om ze ontlasten. Ik denk dan aan meer autonomie geven over hun werktijden, betaald of onbetaald verlof, coaching et cetera. Werkgever creëren daarmee zeer loyale werknemers.”

Waarom is een vrouw in de overgang, of na de overgang juist een goede werkneemster?

Saron: “Zodra een vrouw in de gaten heeft dat ze in de overgang is, kan ze stappen ondernemen om succesvol te blijven functioneren. Dat wil ze ook, want ze is ambitieus. Als ze voor zichzelf helder heeft wat ze met haar ambitie wil bereiken, is ze van onschatbare waarde voor de werkgever die bij haar past.

Ze neemt al haar kennis en ervaring mee, is niet zomaar van de leg van allerlei nieuwe ‘maatregelen’ en bijbehorende energieverslindende emoties – seen that, done that -, is een informatiebron van jewelste voor alle generaties die na haar komen, wil graag leren en faciliteert het succes van haar collega’s onbaatzuchtiger dan voorheen.”

Aankomende week is er een leuke winactie bij Anneke Schrijft waarbij je een exemplaar van het boek  Alles over werken tijdens de overgang kunt winnen!

De winactie staat online! Om mee te doen klik —>hier.

Afbeeldingen: Google

11 reacties op “Alles over werken tijdens de overgang

 1. Hallo Anneke
  Dat boek wil ik wel winnen. 😉 Wat ik ervan vind? Misschien hebben sommige vrouwen er wel wat aan maar zelf denk ik dat ik dat soort boeken niet nodig heb. Voor mij is de menopauze geen taboe maar een realiteit. Ik weet wat ik kan en niet meer kan maar heb wel wat moeite met overdreven peptalk.

  Geliked door 1 persoon

 2. Zelf werkte ik niet toen ik in de overgang zat, althans geen betaalde baan. Heb er 11 jaar over gedaan en soms veel minder leuke momenten. Ik dacht gewoon ach hoort erbij. Er is een tijd van meisje zijn, dan komen de vruchtbare jaren met vaak veel nare gevolgen buikpijn, hoofdpijn, zwaar bloed verlies. In mijn tijd (72 jaar) werd er alleen maar gezegd pas op voor jongens, oppassen dat je niet ongewenst zwanger raakt. Ik zie de overgang als een heel natuurlijk proces en ben blij dat ik die achter de rug hebt. Heb voor mijn gevoel een fijner leven gekregen. Boek mag gaan naar iemand die hier nog door heen moet.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een goed artikel weer, Anneke!
  Ik werk niet, en ben nog niet in de overgang met mijn 46 jaar.
  Maar ach, we zien wel hoe het zal zijn.
  Wel zal ik blij zijn dat ik dan van die maandelijkse ongemakken af zal zijn. 🙂
  Ja, ik heb al zo lang als ik me kan herinneren last van de menstruatie (vloei erg, hele erge krampen, koorts, ben dan echt 3 dagen uitgeschakeld), dus als die niet meer is, dan denk ik JOEHOE!!
  De overgang kan wat mij betreft dan ook niet snel genoeg komen, en de kwaaltjes die er eventueel bij horen neem ik dan wel voor lief.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s