Vrouwen & hormoonbalans (winactie)

Barbara Havenith is vrouw, moeder, vrouwenarts, gynaecoloog en directeur van de vrouwenpoli Boxmeer. Zij schreef samen met sterrencoach Ralph Moorman Hormoonbalans voor vrouwen een boek dat eigenlijk iedere vrouw, jong en oud in de kast moet hebben staan.

. d

Hoe bent u op het idee gekomen Hormoonbalans voor vrouwen te gaan schrijven?

Ik werk al sinds 1995 als arts en gynaecoloog. Ik vind het belangrijk om goede uitleg te geven aan patiënten zodat zij zelf  de keus kunnen maken wat het beste is aangaande hun gezondheid. Zo kunnen zij goede keuzes maken en hun gezondheid verbeteren.

Als je medische informatie zoekt kun je wel honderd sites vinden met informatie. Vaak is het echter zo, dat er moeilijk medisch taal gebruik wordt gebruikt om uitleg te geven. Of de site wordt gesponsord door de fabriek die bijv. de medicijnen maakt. Ook de informatie die je van huisartsen krijgt is vaak summier en sturend naar een bepaalde pil, zonder dat er gekeken wordt wat de precieze klacht is en wat je er zelf aan kan doen. Er wordt meestal wel gevraagd of je last van stress hebt maar wat je eet wordt niet teveel aandacht aan besteed.

Mijn persoonlijke ervaring is dat vrouwen vaak niet serieus worden genomen met hun klachten door mannelijke artsen.

Het ligt er niet zo zeer aan of je een vrouwelijke of mannelijke arts hebt. Allebei kunnen ze begripvol of onbegripvol zijn. Een groot gedeelte komt ook door het systeem dat er in Nederland is, een systeem volgens de regels van de zorgverzekeraar. Huisartsen hebben gemiddeld zeven minuten tijd per patiënt. zoveel mensen zoveel tijd. Daar komt het door dat je je als patiënt vaak niet serieus genomen voelt.

hok

Bij wie mag het boek Hormoonbalans voor vrouwen niet in de boekenkast ontbreken?

Dit is een handboek voor alle vrouwen. Of je nu wel of geen klachten hebt. Het is goed om dit boek te lezen zodat je weet, wat zijn hormonen en wat doen de hormonen in je lichaam en hoe kun je je hormonen beïnvloeden?

Dit is dus een goed boek om je dochter cadeau te doen als zij achttien wordt?

Of als zij zestien wordt. Dit boek is geschreven met die insteek.

Klopt het dat meisjes eerder in de puberteit komen dan een aantal jaren geleden?

Inderdaad, er is veel veranderd in Nederland sinds de 19de eeuw. Meisjes werden toen rond hun zeventiende jaar ongesteld nu rond hun 12 de jaar. Lichamelijk worden meisjes sneller volwassen maar psychisch is zij nog een heel heel jong meisje, dat matcht  niet met elkaar. Dat geeft een hormonaal disbalans.

balans

Waaraan kun je merken dat je hormoonbalans verstoord is?

Aan een heleboel dingen. Klachten rond de menstruatie, te veel, niet vaak genoeg, pijnlijk, te vaak. verstoorde cyclus is een belangrijke graadmeter. Er is een hele lijst klachten die verbonden zijn aan een cyclus, en die worden ook genoemd in het boek, bijv.premenstrueel syndroom, menstruele migraine,. Geen zin in vrijen kan verbonden zijn aan een verstoorde  hormoonbalans door de overgang.

Zijn er meer vrouwen met hormonale problemen vergeleken met een aantal jaren terug?

Die indruk heb ik zelf ook. In Nederland is er niet veel onderzoek naar gedaan. Een van de dingen die bekend zijn geworden door internationaal onderzoek is dat PCOS, het  polycysteus ovarium syndroom duidelijk toeneemt.

Ik merk op in mijn omgeving dat veel vrouwen met toenemende mate moeite hebben om zwanger te worden.

Ja daar is een toename in. Dat ligt niet alleen aan de vrouwen maar ook aan de mannen. Veel meer paren hebben moeite om zwanger te worden. Veel hormonale klachten zijn een gevolg van onze voeding. Er wordt te weinig groente gegeten. Nog geen vijf procent van de bevolking eet de aanbevolen 200 gram groente per dag. In mijn boek Hormoonbalans voor vrouwen schrijf ik, eet er zoveel mogelijk van! En dan het liefst onbewerkte voeding. Niet alleen een verandering van ons voedingspatroon heeft een invloed op onvruchtbaarheid, ook hormoonverstorende invloeden van buitenaf zijn er schuldig aan. Onze voeding en dranken zijn vaak verpakt in plastic. Dit plastic bevat stoffen die het plastic zacht maken om het te vormen en af te sluiten. Dit alles bevat hormoongerelateerde stoffen, stoffen die wij ook binnen krijgen via verzorgingsproducten, make-up, nagellak , dagcrème, shampoo en bodylotion. De lijst is nog veel langer. Dit alles heeft een grote invloed op onze vruchtbaarheid. Wij krijgen veel meer verstorende stoffen binnen dan vroeger.

Ook gaat de leeftijd dat er met kinderen begonnen wordt omhoog in Nederland. Dat geeft ook problemen voor de vruchtbaarheid plus de hormoonverstorende stoffen die hierbij ook een rol spelen. Gemiddeld krijgt een Nederlandse vrouw haar eerste kind op haar 27ste en een hoogopgeleide vrouw het eerste kind op haar 34ste. De hormoonverstorende stoffen hebben ook een negatieve werking op het zaad van mannen.

In uw boek noemt u de vaginale zetpillen van Cydonia .

Omdat het een van de weinige producenten zijn die met natuurlijke stoffen werken. Er worden ook nog enkele andere producten genoemd in het boek. Wanneer je vaginale schimmel hebt krijg je naar mijn mening te snel een medicijn en wordt er te weinig aan het herstel van het lichaam gedaan. Je kunt iets onderdrukken maar je kunt het lichaam ook helpen zelf een oplossing te vinden. Daarbij helpen de zetpillen.

Binnenkort meer over a HEALTHY body en maak je kans op enkele Cydonia producten!

Maak dit keer kans om een exemplaar van Hormoonbalans voor vrouwen te winnen!!

bar

 

Meedoen kan t/m 16-07-2016

Foto’s Google

 

 

 

 

 

 

26 reacties op “Vrouwen & hormoonbalans (winactie)

 1. Omdat ik ook te maken heb met het onderwerp “verstoorde hormoonbalans”..met alles van dien, zou ik heel graag dit boek gaan inkijken en lezen over dit onderwerp, weet zeker dat ik hier veel aan heb!

  Geliked door 1 persoon

 2. Omdat ik al jaren van dokter naar dokter loop met mijn hormoonprobleem, onlangs zelfs geopereerd ben maar nog steeds niet geholpen ben. Misschien brengt dit boek raad!!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik zou graag het boek winnen zodat mijn man en mijn kinderen weer van mij kunnen gaan genieten… De demonen Euhhh sorry hormonen hebben vaak de overhand in mijn huislijf…..

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik zou heeeeel graag dit boek willen hebben( win ik niet dan koop ik het) want ik zit midden in de overgang en ik heb 2 dochters met menstruatie problemen waarvan ik van 1 dochter vermoed dat ze endometriose heeft maar helaas vind de arts mij maar een vervelende drammende vrouw en wil geen kijkoperatie uitvoeren 🤗😧😪 mvg Yvonne

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb al aantal jaren last v een aantal auto immuun ziektes. Waarvan zeker 2 hormoon gerelateerd. Door de overgang lijk ik echter zo heen gefietst zijn. Of toch niet.?
  Daarnaast een dochter van 16. Hoe help ik haar met haar hormonen struggle en anti conceptie. Ik zou t graag lezen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Zodat ik mij verder kan verdiepen in de hormonale (dis)balansen en op deze manier mijn cliënten nog beter kan helpen weer gezond te worden!
  Ik ben sinds 2 jaar werkzaam als orthomoleculair therapeut en nog steeds lerende.😌

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik zou graag dit boek willen winnen, omdat ik volop in de overgang zit en een burn out/bijnieruitputting heb. Al mijn hormonen zijn in de war. Bij klachten weet ik vaak niet of het aan de overgang of de bijnieruitputting ligt. Alhoewel het beide over hormoonveranderingen gaat. Ik eet al heel wat meer groente en fruit dan eerst en beweeg me veel meer ( vooral veel zwemmen) en ik neem supplementen. Graag zou ik een goede uitleg willen hebben, vooral over de verlaging van de hormonen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik zou dit boek graag in mijn boekenkast hebben staan omdat ik 7 jaren geleden bij Barbara patiente was, toen nog werkzaam als gyneacoloog bij ons streekziekenhuis en ik alle vertrouwen heb in haar kundigheid. Ook toen al zag zij in dat vrouwen anders behandeld zouden moeten worden als mannen omdat een vrouwenlichaam nu eenmaal anders reageert dan dat van een man. Dit boek zou een geweldige aanwinst zijn als naslagwerk!

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik heb 2 dochters die dit moeten lezen. Heb zelf last van hormonen door de overgang. Lees er momenteel alles over wat ik tegen kom en blijkt dat er nog zoveel onduidelijk is, ook bij de huisarts. Wil mijn dochters goed informeren en voorlichten hierover.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik ben bij Barbara geweest ivm pcos en zat toen al ruim een jaar in de medische molen om zwanger te worden.
  Ik kreeg van Barbara tips om mijn hormonen in balans te brengen.
  Tijdens een ‘pauze’ tussen de medische behandelingen, ben ik zwanger geraakt.
  Ik ben ervan overtuigd dat dit door de tips en adviezen is gekomen.
  Ik zou dus graag nog meer hierover weten !

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik heb laatst al een kijkje in het boek mogen nemen in de wachtkamer van de vrouwenpoli. Daardoor ben ik nieuwsgierig geworden wat het hele boek te bieden heeft en zou ik het graag cadeau krijgen. Zou ook een mooie handleiding zijn bij het advies wat ik tot nu toe heb gekregen.

  Geliked door 1 persoon

 12. Je hormoon huishouding kan ook te maken hebben met o.a. schildklier problemen.
  Daardoor op latere leeftijd (wat al aangehaald is) weinig zin in sex door een te droge vagina.
  Komt allemaal door “onze” hormoontjes.
  Heb helaas een mannelijke h.a. die in de ogen van veel patienten vrouw onvriendelijk is, is helaas de enigste op ons dorp.
  Hij had wel een poos geleden een vaste invaller die zowel de alternatieve kant en de gewone kant van de medicijnen belichtte.
  Met hem kon ik wel over sex 🙂 problemen praten.
  Gelukkig is door dat gesprek dat probleem opgelost.
  Ben nu wel heel open he.
  O het boek wil ik best ondanks dat ik al 71 jaar ben toch wel winnen.

  Geliked door 1 persoon

 13. Dit zou nu eens een boek voor mij zijn!
  Helemaal omdat mijn hormonen alle kanten opschieten, behalve de goede.
  Dus zou ik dan via dit boek mijn weg in “hormoonland” kunnen zoeken en hopelijk ook vinden, zodat ik met mijn hormonen overweg kan leren gaan nu ik richting de overgang ga.
  Let op: richting de overgang ga, ik ben het dus nog niet… 😉

  Geliked door 1 persoon

 14. Ik ben graag goed geïnformeerd over gezondheidskwesties. Ook als ze mij niet direct aangaan. In het verleden heb ik al vaker problemen gehad met mijn hormonen, met als “hoogtepunt” een ernstig versnelde schildklier. Fijn om zo’n boek te hebben voor info.

  Geliked door 1 persoon

 15. Dit boek mis ik helaas nog in mijn boekenkast, maar staat wel op mijn verlanglijstje. Ik loop al een aantal jaren te sukkelen en heb inmiddels de diagnose CHV en CVS gekregen. In dit boek zullen vast tips staan, die ik goed kan gebruiken om me misschien weer wat beter te voelen 😀

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s