In gesprek met…schrijfster Natasza Tardio

Schrijfster Natasza Tardio nam ondanks haar drukke agenda even de tijd om enkele vragen te beantwoorden voor Anneke Schrijft. Heb jij al meegedaan aan de winactie, waarbij je een door Natasza gesigneerd exemplaar kunt winnen van haar nieuwste jeugdthriller Vlucht? Meedoen kan nog tot 24 april!

ntardio

Je schreef eerder non fictie. Je laatste young adults boeken zijn thrillers, vanwaar die omslag?

Er is niet echt een omslag geweest. Ik heb altijd fictie geschreven en zelfs ook gepubliceerd, zelfs al eerder dan non-fictie, alleen ben ik daar altijd vrij bescheiden in geweest. Ik stuurde geen manuscripten op naar uitgeverijen, dat heb ik ook niet met Moordvrienden gedaan. Eigenlijk was ik altijd erg onzeker over mijn schrijfwerk en in zekere zin ben ik dat nog steeds. Het non-fictie schrijven was voor mij iets makkelijker omdat het meer voortvloeide vanuit mijn journalistieke vaardigheden, tenminste, zo keek ik daar naar. Toen mij werd gevraagd of ik een biografie kon schrijven zei ik meteen ja. Ik zag dat eerder als een heel uitgebreid interview, met allerlei verschillende lagen, dan als iets waar ik mij zenuwachtig over moest gaan maken. Inmiddels weet ik wel beter en realiseer ik mij dat ik op die manier makkelijker met mijn onzekerheid om kon gaan. Non-fictie heb ik echter nog steeds niet aan de wilgen gehangen. Allereerst werk ik nog steeds als journalist en tekstschrijver en schrijf ik in die hoedanigheid natuurlijk nog steeds non-fictie, maar op dit moment ben ik ook met een non-fictie boek bezig en wel over verzetsheldin en eerste vrouwelijke militair Francien de Zeeuw.

Francien-de-Zeeuw

Dit boek komt in het voorjaar 2017 uit bij Pepper Books, de volwassen imprint van uitgeverij Kluitman. Ik heb het geluk gehad om de afgelopen drie en een half jaar meerdere keren te kunnen spreken met Francien en haar familie en zij hebben mij alle originele documentatie uit die periode ter beschikking gegeven. Heel bijzonder. Het zijn krantenartikelen, oude paspoorten van voor en tijdens de WOII, brieven van de secretaris van Koningin Wilhelmina, brieven van Francien toen ze in 1944 werd opgeleid in Londen, foto’s, brieven en dagboeken toen ze was uitgezonden naar Nederlands-Indië in 1946 en 1947 en nog veel meer. Wat ik ook heel bijzonder vind is dat ik dit boek onder mijn eigen naam schrijf en niet als ghostwriter, waarbij je wel het boek schrijft, maar iemand anders vaak de credit krijgt. Het non-fictie schrijven heb ik zeker niet vaarwel gezegd, daarvoor vind ik het veel te leuk, maar dat geldt niet voor ghostwriting. Dat hoofdstuk heb ik, sinds ik jeugdthrillers ben gaan schrijven, afgesloten.

Hoe ben je op het idee gekomen voor het schrijven van Vlucht?

Bijna alle ideeën voor mijn jeugdthrillers haal ik uit de actualiteit. Niet dat iets zich altijd direct voordoet, bij Meedogenloos waren er op het moment dat ik het boek schreef nog geen meisjes van 15 jaar die naar Syrië vertrokken. Toen het boek uitkwam begon dit het nieuws te halen. Dat heeft dan te maken met dat ik probeer te bedenken wat er zou kunnen gebeuren en verschillende scenario’s bedenk. Het scenario dat ik het meest plausible, dus geloofwaardig vind, ga ik verder uitwerken. Bij Vlucht is dit iets anders gegaan. Vorig jaar kwam er in het nieuws dat de twee zussen van Holleeder gingen getuigen tegen hun broer. Dit was natuurlijk groot nieuws. Nu leert de ervaring dat mensen die tegen Holleeder getuigen over het algemeen de gang naar de rechtbank niet of nauwelijks meer meemaken. Om dit soort belangrijke getuigen te beschermen bestaat het getuigenbeschermingsprogramma. Mensen die hierin worden opgenomen krijgen veelal een andere identiteit, locatie en het contact met vrienden, familie en alles wat te maken heeft met het oude leven, wordt verbroken. Op dat moment ging ik nadenken hoe dat moet zijn voor kinderen en dan met name pubers/jongvolwassenen. Zij kiezen niet voor een leven binnen de criminaliteit, maar de keuzes van hun ouders en/of familie, kan hen wel in gevaar brengen.

download (4)

Bij één van de pogingen om Cor van Hout te liquideren – echtgenoot van Sonja Holleeder en beste vriend van Holleeder & mede-ontvoerder van Heineken – zaten Sonja en haar zoontje achterin de auto terwijl de kogels op de auto werden afgevuurd. Hoe meer ik daar over ging nadenken, hoe meer ik het gevoel kreeg dat ik hier iets over moest gaan schrijven. Georganiseerde misdaad groeit, met name in Amsterdam, het is dus zeker een actueel onderwerp dat niet langer meer onzichtbaar is. Nog maar een paar weken geleden werd er in Amsterdam een hoofd op straat gevonden. In Vlucht heb ik geprobeerd om zo realistisch mogelijk met al deze elementen een spannende jeugdthriller te schrijven, waarbij er op de achtergrond natuurlijk altijd iets speelt, dat pas op het allerlaatste moment duidelijk wordt. 🙂

Wat was het  moeilijkste gedeelte tijdens het schrijven van Vlucht?

Daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat was het hoofdstuk waarin Deyan, de zoon van Leo Dehler, samen met zijn vader naar de televisie kijkt en ziet dat de familie Evers zijn opgenomen in het getuigenbeschermingsprogramma, omdat Paul Evers (de vader van Sanne) besloten heeft om tegen Leo te getuigen. Het hoofdstuk wordt geschreven vanuit het perspectief van Deyan, die de woede van zijn vader over zich heen krijgt. Ik vond dat persoonlijk een heel lastig hoofdstuk om te schrijven omdat het heel dichtbij kwam. Het is een situatie die ik zelf heb meegemaakt en die ik vervolgens in Vlucht heb gebruikt. Ik realiseerde mij pas tijdens het schrijven, of eigenlijk pas na het schrijven, dat ik dat had gedaan. Daarna moest ik het hoofdstuk natuurlijk nog wat aanpassen en corrigeren om het geschikt te maken voor Vlucht en dat was iets waar ik veel moeite mee had. Eerlijk gezegd vind ik het nog steeds een lastig hoofdstuk en heb ik het nog niet kunnen teruglezen. Het komt gewoon te dicht bij.

Father making teenage son do housework

Vlucht wordt verteld door de ogen van afwisselende hoofdpersonen, was dat vanaf het begin je opzet?

Ja. Al mijn jeugdthrillers zijn geschreven vanuit meerdere perspectieven. Ik vind dat heel erg belangrijk, vooral bij het schrijven voor jongeren. Je kunt pas iets proberen te begrijpen als je meerdere meningen hebt gehoord of als je meerdere visies hebt bekeken. In mijn boeken speelt er tussen de regels door natuurlijk altijd iets wat je niet meteen door hebt. Meestal begrijpen de lezers dit pas tijdens het lezen van de epiloog, dan pas vallen alle puzzelstukjes op hun plek. Ik hou ervan om die puzzel samen te stellen door meerdere karakters te gebruiken. Hierdoor wordt niet alleen een karakter in een verhaal driedimensionaal, maar wordt het verhaal zelf ook driedimensionaal. Het leeft meer, is realistischer en in mijn optiek minder saai.

Lezen jouw kinderen jouw boeken?

Mijn jongste zoon (15) leest al mijn boeken. Hij vindt ze erg spannend en bij sommige hoopt en vraagt hij ook om een vervolg. 🙂 Mijn oudste zoon (20) heeft Moordvrienden met heel veel plezier gelezen, maar tegenwoordig is hij erg druk. Meestal leest hij tijdens de vakantie en dan leest hij ook wat boeken van mij. Wat dat betreft is hij helaas net als veel volwassenen geworden die alleen nog maar tijd hebben om te lezen tijdens de vakantie. Hoewel dat natuurlijk altijd beter is dan helemaal niet lezen ;-).

2f8bc0c15292a1dc2af7daa9de90f282

Welk boek ligt er bij jou op het nachtkastje?
Er liggen bij mij altijd meerdere boeken op mijn nachtkastje. Kortom, ik lees meestal twee of drie boeken tegelijkertijd. Op dit moment lees ik: Bones voor altijd van Kathy Reichs en De leraar die mijn leven veranderde. Dit is een verhalenbundel met verhalen van onder meer Peter Buwalda, Wim Daniëls, Jan Siebelink, Manon Uphoff en Tommy Wieringa. De bundel komt pas 12 mei uit, maar ik heb het geluk alvast de ongecorrigeerde drukproef te mogen lezen. 🙂 De bundel intrigeert me omdat ik zelf ook een leraar heb gehad die mijn leven heeft veranderd.

Inhoud Vlucht:

Totaal onverwachts wordt de 16-jarige Sanne midden in de nacht wakker gemaakt door haar moeder. Ze krijgt een half uur de tijd om zoveel mogelijk spullen te pakken voor zij, haar broertje Nick en haar ouders door de recherche naar een geheime locatie worden gebracht. Sanne’s hele wereld veranderd van het één op andere moment en er is niets dat ze daaraan kan doen. Alles waar ze ooit op vertrouwde blijkt niet echt te zijn en tot overmaat van ramp moet ze alles en iedereen waar ze om geeft achterlaten. Haar beste vriendin, haar vriendje en haar droom om ooit mee te doen aan de Olympische Spelen. Lukt het haar om een nieuw leven op te bouwen in een wereld die ze niet kent, of neemt ze toch contact op met haar beste vriendin of vriendje, die toevallig ook nog eens de zoon is van de grootste crimineel van Nederland, Leo Dehler? En zo ja, zet ze dan niet het leven van haar familie op het spel?

uit

Aanstaande zaterdag is de boekpresentatie van haar nieuwste jeugdthriller Vlucht. Natasza zal het eerste exemplaar van Vlucht uitreiken aan actrice/auteur Nicole van Nierop. Nicole is o.a. bekend van onder meer Wild Romance, New Kids, Grijpstra & de Gier, maar je hunt haar ook kennen van bijv.de roman Ik houd van u. Mocht je bij de boekpresentatie  aanwezig willen zijn ben je van harte welkom!

Foto’s: Natasza Tardio / Google

6 reacties op “In gesprek met…schrijfster Natasza Tardio

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s