Een zoektocht naar het verleden

pr 5

Welk  klein (ook stiekem elk groot) meisje droomt er nou niet van om een prinses te zijn en te trouwen met de prins op het witte paard? Oh en laten we niet vergeten te wonen in een echt kasteel. Hoewel ik wel ben getrouwd met mijn prins op het witte paard ontbrak de rest. Of toch niet…? Als klein meisje had ik al een grote interesse in geschiedenis. Daardoor ging ik opzoek naar mijn eigen familiegeschiedenis. Een zoektocht naar het verleden wordt natuurlijk extra leuk als er kastelen jonkheren en vrouwen te voorschijn komen. Nu stuitte ik onlangs op een voorouder met een interessant verhaal en een kasteel!

Oegstgeest_Endegeest
Kasteel Endegeest

Een van mijn kinderen merkte op na deze ontdekking: Wie woont nu in het kasteel van deze voorouder? Zeg dat ze het terug moeten geven! Het is leuk om in de weekenden en vakanties heen te gaan! Ik vertelde dat het kasteel dat lang, lang geleden tot het familiebezit behoord en al heeeel lang geleden verkocht is. Toen werd de vraag gesteld, waar is al dat geld gebleven van de verkoop? Ik barstte in lachen uit en antwoordde dat ik dat ook wel wou weten 😉 Mijn geldkist is leeg, maar mijn schatkist is gevuld met mooie herinneringen en heel veel liefde van mijn man en kinderen.  En dat is meer waard dan een goed gevulde geldkist en wonen in een kasteel!

Hieronder mijn voorouder Jhr. Willem (Wilhem, Guillatime) van der Rijt, afgebeeld met zijn vrouw Elisabeth van Berchem en hun gezin. Dit schilderij hangt in museum De Lakenhal in Leiden.
unnamed
Geschilderd door Jacob Fransz van der Merck, 1660.

Willem van der Rijt, Ridder, heer van Brochum, W(o)estwesel (verm. Wuustwezel), Westdoorn en Brecht, eerste hoog- en laagschout te ’s-Hertogenbosch 1629, drossaard van Bergen op Zoom 1623, drost van de stad en markgraafschap Bergen op Zoom 1629.

Foto’s Google

14 reacties op “Een zoektocht naar het verleden

 1. Wat leuk Anneke.
  Ja waar is het geld?
  Het enigste wat ik weet is dat de naam Ruwaard vroeger zoiets was wat nu een commissaris van de koningin is.
  Vandaar de nodige z.h. en verzorgingshuizen met die naam voornamelijk op de zeeuwse eilanden.
  Maar ook ik heb mijn droom prins zonder de rest en ben er gelukkig mee..

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtverhaal en dito kasteel. Ook ik ga vaak op zoek naar dingen uit het verleden. Heb mijn prins op het witte paard ook gevonden, al kwam hij in een witte auto, het kasteel is hier wel aan de kleine kant maar ik ben hier met mijn prins meer dan gelukkig.

  Geliked door 1 persoon

 3. hallo Anneke,jou voor ouders en mijn voor ouders hebben elkaar zeker gekend ze hebben namelijk samen gevochten,in berg op zoom als ruiters:) je kunt het terug vinden in het west brabants archief:)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s