Schimmelinfectie

Onlangs ontving ik een mail van *Chantal. Zij had het artikel over vitamine D op Anneke Schrijft gelezen en vroeg mij of ik haar misschien kon helpen een oplossing te vinden voor haar probleem. Chantal kampt al langere tijd met een kwaal waar meer vrouwen (regelmatig) mee te maken hebben… een terugkerende schimmelinfectie. Chantal is hiervoor al verschijnende keren bij haar huisarts geweest, maar hij zegt niks aan dit probleem te kunnen doen. Behalve het voorgaande advies herhalen en haar (alweer) een kuurtje voor te schrijven. De huisarts: “Veel vrouwen hebben deze terugkerende kwaal je moet er maar mee leren leven.” Chantal wil zich hier echter niet bij neerleggen. Anneke Schrijft ook niet en legde Chantals vraag voor aan Anka Blankendaal, natuurgeneeskundig therapeut.

maxresdefault (1)

Anka ‘ In mijn praktijk zie ik veel vrouwen met terugkerende vaginale schimmelinfecties. Meestal is de Candida albicans de boosdoener van deze nare kwaal’.

De symptomen zijn:

 • branderige jeuk inwendig
 • en uitwendig van de vagina,
 • witte korrelige afscheiding
 • en soms ook branderige pijn bij het plassen.

symtomen

Hoe kom je er aan?

Je kunt aanleg hebben voor schimmelvorming. De ene vrouw is vatbaarder voor schimmels dan de ander. In de homeopathie kennen we de zogenaamde sycotische aanleg waarbij er een verhoogde vatbaarheid is voor schimmelinfecties. Heb je vaker schimmelinfecties of heb je er veel last van, maak dan een afspraak bij een homeopaat of natuurgeneeskundig therapeut. Die kan alle oorzaken behandelen en de balans herstellen zodat je klachten niet meer terugkeren. Homeopathische middelen worden dan persoonlijk uitgekozen op aanleg, fysieke en mentale kenmerken. Een veelgebruikt homeopathisch zelfzorgmiddel bij schimmels is Thuja D6. Dit middel past het beste bij mensen die vaak in tweestrijd zitten tussen gevoel en verstand. Ook een hormonale onbalans en pilgebruik kan de vatbaarheid voor schimmels verhogen. Sepia D6 kan helpen als je iedere maand door je menstruatie humeurig en uit balans bent.

helps

Een verminderde weerstand

Als je stress hebt, je voedingspatroon te wensen over laat of als je regelmatig tot in de nachtelijke uren aan het stappen bent, heb je meer kans op een schimmelinfectie. Suiker en alcohol voeden namelijk de schimmels waardoor ze kunnen gaan woekeren in je lijf. Een gezond voedingspatroon met veel groenten verbetert de weerstand. Het milieu in de vagina hoort zurig te zijn. Sperma kan de zuurgraad verminderen. Een vaginale douche zoals Multi-gyn of Bloem Candi-flow na de seks kan de zuurgraad weer op peil brengen. Gebruik altijd een condoom als je wisselende contacten hebt.

De flora van vagina en darm

De vagina heeft een eigen bacteriële flora als natuurlijke barrière tegen schimmels. Vaak wassen met zeep, strakke of synthetische kleding en niet op tijd je tampon of maandverband verwisselen, kan de natuurlijke flora verstoren. Was je edele delen alleen met water, dat is echt voldoende. Veeg altijd van voor naar achter als je naar het toilet bent geweest. Draag vooral tijdens de menstruatie niet te strakke kleding en laat de boel een beetje ademen. Natuurlijke verbandmaterialen zijn prijzig maar zijn wel vrij van plastic, bleekmiddelen en bestrijdingsmiddelen.

Ook een antibiotica-kuur kan de natuurlijke barrière tegen schimmels aantasten. Een probioticakuur na antibiotica is aan te raden.

schimmelinfectie-vicieuze-cirkel

Hoe kom je er af?

 • De meest gebruikte schimmeldodende behandeling is een vaginale zetpil of créme zoals Canesten GYNO, dat vrij verkrijgbaar is bij de drogist. Het werkt meestal snel maar de schimmelinfectie keert vaak weer terug omdat dit middel de natuurlijke flora van de vagina verstoort. Natuurlijke zetpillen hebben dit probleem niet. Je kunt ze zowel preventief als bij acute klachten gebruiken.
 • Energetica natura Symbio vag is een kuur van 10 tabletten met natuurlijke probiotica speciaal voorde vagina. Het herstelt de vaginale balans zodat je minder snel klachten krijgt.
 • Vaginor Plus is een natuurlijke behandeling op basis van tea tree olie. Vaginor Plus is verkozen tot ‘Beste Introductie 2014 Intieme verzorging’ door Careality.

Candida-Albicans

De Candida albicans kan vanuit de darmen komen. Vaak heb je dan ook last van:

 • opgeblazenheid,
 • jeuk,
 • huidklachten
 • verminderde concentratie.

Een suikervrij candidadieet in combinatie met een supplement als Venamed Candiplex strong en een probioticakuur voor de darmen brengt schimmels onder controle. AOV, Orthica, Energetica natura en Bonusan zijn de beste merken voor probiotica.

 

Anka Blankendaal, natuurgeneeskundig therapeut in Amsterdam en Beverwijk

www.ankablankendaal.nl

*Chantal is niet haar echte naam

 

Afbeeldingen: Gezondheidsplein.nlwww.optimalegezondheid.com – Healtyfoodsecret.com

16 reacties op “Schimmelinfectie

 1. Heel goed dat je hier aandacht aan bested.
  Zelf 2 keer gehad en was na een antibiotica kuur, dus als ik weer een kuur kreeg, kreeg ik meteen een zalf ervoor.
  Gelukkig daarna nooit nodig gehad.
  Met natuurlijk maandverband zit ik nu even te lachen en Anneke weet wel waarom.
  Ben 71 jaar dus heb die periode gelukkig achter de rug.

  Geliked door 2 people

 2. Anneke dit wil ik nog bij je schrijven richten. Het gewoon spoelen met water het gewoon afdoppen met een zuivere handdoek. Belangrijk is dat de Ph waarde niet omlaag gaan. En juist gaan heel veel vrouwen het verkeerd wassen.
  Suiker en alcohol kan ook een boosdoener zijn als je geconfronteerd wordt met schimmelinfectie.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 3. Een tampon dopen in een (natuurlijke) magere yoghurt, en die inbrengen hielp bij mij meteen! Heerlijk verkoelend, en je hebt yoghurt meestal gewoon in huis of op het werk. Ik heb het een paar keer een uurtje ingedaan als het brandde; en na 2 dagen was het over. Wel goed afspoelen natuurlijk ;).

  Geliked door 1 persoon

 4. Hallo,

  Ik herken me in de problematiek; een terugkerende candida infectie echter uitsluitend last van kortelige afscheiding. Daarnaast eet ik vrij bewust al merk ik de laatste tijd een sterke behoefte aan koolhydraten en zoetigheid. Van de koolhydraten koolhydraten/gluten krijg ik een oogeblazen gevoel. De reguliere middelen helpen niet of maar van korte duur. Nu ben ik vandaag gestart met Thymocapryl en heb ik probio fem van bonusan besteld. Ik ben voornemens om suiker/koolhydraten even resoluut achterwegen te laten en dan weer langzaam een beetje op te bouwen. Hopelijk sla ik hiermee de goede weg in? Befankt voor je duidelijke en informatieve blog liefsx

  Geliked door 1 persoon

  1. Hallo Sanne,bedankt voor je reactie.Ik heb jouw reactie voorgelegd aan Anka Blankendaal, binnenkort hoor je meer.Jammer dat je je niet serieus genomen voelt door jouw huisarts, helaas komt dit vaker voor. Mocht dit zo blijven is er dan geen mogelijkheid om over te stappen naar een andere huisarts? Groetjes Anneke

   Like

  2. Hoi Sanne,
   Het is een goed idee om suikers en koolhydraten een tijdje weg te laten zodat de balans is de darmen kan verbeteren. De supplementen zijn ook goed gekozen. De probio fem kuur bestaat uit 10 vaginale zetpillen. Deze kuur kun je eventueel herhalen als 1 kuur niet voldoende is.
   Als deze aanpassingen niet voldoende verbetering geven, kun je een natuurgeneeskundige raadplegen voor meer persoonlijke ondersteuning.

   Veel beterschap!

   Hartelijke groet,
   Anka

   Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s