Eerste stappen (hoe rechtop lopen ons mens maakte)

Dit boek is een aanrader voor iedereen die interesse heeft in de menselijke evolutie. (Foto©AnnekeSchrijft)

De mens loopt op twee benen. Dit is een gegeven waar ik mij nog nooit een seconde druk over heb gemaakt. Maar het boek ”Eerste stappen, hoe rechtop lopen ons mens maakte” deed de vraag rijzen: waarom lopen mensen eigenlijk rechtop? En deze vraag laat mij niet meer los.

De enige zoogdieren

Mensen zijn de enige zoogdieren die op twee benen lopen in plaats van op vier poten. Maar hoe en waarom hebben we precies onze eerste stappen gezet? En tegen welke prijs? Tweevoetigheid heeft vele nadelen ten opzichte van viervoetigheid: bevallen is moeilijker en gevaarlijker, onze loopsnelheid is veel langzamer en we lijden aan verschillende aandoeningen, van hernia’s tot hartproblemen.

Ontbijtmuffin

Nieuwsgierig geworden naar het antwoord begon ik al vroeg in de ochtend (bij mijn eerste kop koffie met een ontbijtmuffin) in het boek te lezen. In gedachten trek ik mijn wandelschoenen aan en ga met antropoloog Jeremy Desliva mee op een wandeling die 7 miljoen jaar beslaat.

Veel meer dan dat

De omslag doet een beetje saai aan en laat lijken dat het een boek is wat gaat over anatomie van de menselijke voet. Maar het is veel meer dan dat! Eerste stappen bevat fascinerende ontdekkingen die ons met een nieuw inzicht naar de menselijke evolutie laat kijken. Het boek sluit uitstekend aan bij het boek De taal van vlinders waarvan je eerder een review kon lezen op dit blog.

Met anderen

Eerste stappen bevat 304 bladzijden waarvan 8 bladzijden met gekleurde afbeeldingen. Desliva heeft een makkelijk te lezen schrijfstijl en geeft duidelijke uitleg. Mijn koffie stond uiteindelijk koud te worden en de ontbijtmuffin bleef onaangeroerd want het boek slokte al mijn aandacht op. Ik heb mij geen moment verveeld tijdens het lezen. Daarbij viel ik bijna van mijn stoel van verbazing toen ik las dat uit onderzoek blijkt dat onze gevederde vrienden met hun DNA en anatomische kenmerken het nauwst verwant zijn aan…. de krokodilachtigen! Al met al is dit echt een boek om met anderen over na te praten!


Tittel: Eerste stappen, hoe rechtop lopen ons mens maakte // auteur: Jeremy DeSilva // Uitgeverij: HarperCollins // publicatiedatum: 04/05/2021 // paperback: €22.50 // ISBN: 9789402707458 // E-book: €13.99 // ISBN:9789402761740

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s