Leestip! Niemands kind (Lebensborn project)

Ingrid draagt haar boek op aan alle slachtoffer van nazi Duitsland. Mannen, vrouwen en bovenal kinderen en aan iedereen ter wereld die nog steeds lijdt onder het aanhoudende kwaad dat dicteert dat een ras, geloofsovertuiging of huidskleur suprieur is aan de andere. (foto: Messy Nessy)

Ontvoerd

In 1942 werd de negen maanden oude Erika Matko door SS-artsen weggehaald bij haar ouders uit Joegoslavië. Ze werd ontvoerd naar nazi-Duitsland en opgenomen in Heinrich Himmlers geheime project Lebensborn, het naziprogramma voor ‘germanisering’ van niet-Duitse kinderen. Met haar blonde haren en blauwe ogen was Erika de perfecte kandidaat om een ‘kind van Hitler’ te worden. Erika groeit op als Ingrid von Oelhafen. Pas op latere leeftijd durft ze de zoektocht naar haar ware identiteit aan. Dan blijkt dat er in haar geboortedorp al die tijd een Erika Matko heeft geleefd; haar naam, haar ouders, haar leven. Niemands kind onthult de geheimen van het Lebensborn-project, een van de gruwelijkste nazi xperimenten, en toont het voortdurende trauma van een half miljoen kinderen die de hoop van Hitlers Derde Rijk moesten zijn.

Een Duitse ras specialist bekijkt of het kind tot het ‘Arisch ras’ behoord. (Foto: Holocaust Museum)

Geboren als Erika

Op 3 november vercheen Niemands kind van Ingrid von Oelhafen & Tim Tate bij HarperCollins Holland. Ingrid was één van de kinderen die opgroeide in het ‘Lebensborn’ project en dit boek vertelt haar verhaal. Ingrid von Oelhafen, geboren als Erika Matko, was voor haar pensionering fysiotherapeut in Osnabrück. Twintig jaar lang deed ze onderzoek naar haar herkomst en naar Lebensborn. Ze bracht veel Lebensborn-kinderen bij elkaar en geeft lezingen over het onderwerp. Tim Tate is een gelauwerde filmmaker en auteur. Hij adviseert mensen bij het opschrijven van hun levensverhaal.

Kwaadaardig

Kwaadaardig, duivels, ik zoek naar benamingen om te gebeurtenissen te benoemen die ik lees. Het verhaal van Ingrid is tragisch, zeer tragisch en beschrijft een krankzinnige en misselijk makende periode in de geschiedenis. Tijdens het lezen van Niemands kind grijpen de verschrikkingen mij zeer aan. Het is een schokkend relaas wat in mijn ogen onderbelicht is in de geschiedenis, maar waar de laatste jaren meer bekend over wordt. Onbegrijpelijk wat er allemaal gebeurd is. Voor ons vandaag de dag niet te bevatten hoe het zover heeft kunnen komen en toch herhaalt het zich…

Ingrid von Oelhafen, was voor haar pensionering fysiotherapeut in Osnabrück. Twintig jaar lang deed ze onderzoek naar haar herkomst en Lebensborn. (Foto onbekend )

Aan iedereen ter wereld

Ingrid draagt haar boek op aan alle slachtoffer van nazi-Duitsland. Mannen, vrouwen en bovenal kinderen en aan iedereen ter wereld die nog steeds lijdt onder het aanhoudende kwaad dat dicteert dat een ras, geloofsovertuiging of huidskleur suprieur is aan de andere. Hoe eensgezins de mensen na de tweede wereldoorlog ook zeiden:”Dit nooit meer”! Is dit helaas niet gelukt. Ingrid verwoort het op blz. 276 treffend: “De les die de geschiedenis ons leert is dat niemand de les geschiedenis leert. Het wordt hoog tijd dat wij daarmee beginnen!”

Geen makkelijk verhaal

Niemands kind beschrijft de fysieke en psychologische reis van Ingrid. Het leven van Ingrid werd overschaduwd door geheimhouding. Het niet weten wie zij is. Het is geen makkelijk verhaal om te lezen, maar het was voor Ingrid ook geen makkelijk leven om te leven. Lees het boek en laat Hitlers vergeten kinderen (Hitler’s Forgotten Children is de Engelse titel van het boek) niet langer vergeten zijn.

Niemands kind – Ingrid von Oelhafen & Tim Tate – ISBN 9789402706260 – paperback € 20,00 – ook verkrijgbaar als ebook.

Eén gedachte over “Leestip! Niemands kind (Lebensborn project)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s