Kan lego denken? (Review & Winactie)

 

Naamloos

Op luchtige wijze wil filosofiedocent Tjeerd van Laar ons via zijn boek  Kan lego denken kennis laten maken met filosofie. Van Laar probeert het stoffige en suffige imago van filosofie weg te nemen en je te laten zien dat filosofie juist een middel is om leuke gesprekken te hebben. Je hoeft geen groot filosoof te zijn om dit boek te lezen. Je hoeft alleen maar bereid te zijn om te twijfelen en je gedachten overhoop te gooien!

Zo ben ik nu eenmaal

In het boek beschrijft van de Laar meerder structuren die bepalen wie we zijn. Hij leert ons om  vragen te stellen en dingen niet aan te nemen omdat ‘ze gewoon zo zijn’. Tijdens het lezen zat ik regelmatig hardop te lachen. Je merkt aan de prettige schrijfstijl en het woordgebruik dat de schrijver een leraar is en gewend is om duidelijke en heldere uitleg te geven. Het boek leest als een trein. Mijn favoriete hoofdstuk is hoofdstuk 1: ‘Zo ben ik nu eenmaal?’ In dit hoofdstuk krijg je antwoord op deze veelvuldig gebruikte stelling. Want is dit echt wel zo?

een

Niet eens

Hoewel ik het niet met van de Laar eens ben en wel geloof dat God bestaat, ben ik van mening dat het een het ander niet uit hoef te sluiten. Je kunt filosoferen en gelovig zijn. Ik ben van mening dat je met filosoferen, je hersenen gebruiken, bruggen kunt bouwen. Al heel lang wordt er gediscussieerd hoe de aarde is ontstaan. Is de aarde gemaakt door God? Door de oerknal? Evolutietheorie? Wat nu als het een combinatie is van alle drie?!

Uitgangspunt

Terug naar de titel van het boek. Of Lego wel of niet kan denken is het originele uitgangspunt van het boek. Maar daarnaast leert van de Laar ons op humoristische wijze te filosoferen over de vrije wil, de grenzen van onze kennis en het eten van dieren. Achter ogenschijnlijk eenvoudige vragen schuilt vaak veel meer diepgang dan je denkt!

Leesfragment

WIN

Wil je kans maken op een exemplaar van Kan lego denken? Laat ons dan in een reactie hieronder weten waarom jij kans wilt maken. Meedoen kan t/m 11 november. Succes! 

De winactie is gesloten en de winnaar is bekend gemaakt! Klik snel op de link om te zien of jij de winnaar bent. 

 

Leesfragment © uitgeverij ten have / afbeelding Freepik.com

Naamloos

 

44 reacties op “Kan lego denken? (Review & Winactie)

 1. Waarschijnlijk krijg ik door dit boek inspiratie voor leuke gesprekken. Gesprekken die verder gaan dan, wat is het warm /koud/nat/droog voor de tijd van het jaar.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik doe heel graag mee voor mijn puberzoon, die dit soort vragen steeds stelt, heerlijk toch? Ik ben gek op de gesprekken die daardoor ontstaan. je komt to de leukste en mooiste inzichten op die manier.

  Geliked door 1 persoon

 3. De titel spreekt me enorm aan, daardoor word ik heel nieuwsgierig naar dit boek. Helaas is mijn kennismaking met filosofie niet zo fijn geweest ( op het HBO met een heel vervelende docent) en daarom zou ik graag dit boek winnen. Hopelijk ontdek ik dan dat filosofie wél leuk kan zijn!

  Geliked door 1 persoon

 4. Lang geleden dat ik met lego speelde. Nooit in gesprek geweest met mn legoblokjes. Wel leuk uitgangspunt om verder over na te denken in deze rare tijden. Dus lezen dat boek, toch tijd genoeg en de bibliotheek lijkt ook dicht te gaan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Jouw review heeft me nieuwsgierig gemaakt. Ik had in mijn opleiding ooit een vak ‘filosofie’ maar dat was zo academisch dat ik graag eens een ‘leesbare en begrijpbaren versie zou lezen. Daarom maak ik graag kans

  Geliked door 1 persoon

 6. De titel van het boek spreekt mij enorm aan. Mijn vriend en ik zijn gek van Lego.
  Mijn vriend is ook zeer geïnteresseerd in filosofie en heeft mij daarbij een beetje aangestoken. Mijn vriend zit nu met een burn-out thuis. Dit lijkt mij een ideaal boek voor hem (en mij) om nu te lezen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Filosofie lijkt altijd zo’n zwaar onderwerp maar gaat natuurlijk wel om belangrijke levensvragen. Verdieping daarin kan mij best verder brengen denk ik. Dit zou wel eens een goed toegankelijk boek kunnen zijn om daarmee eerste stappen te zetten!

  Geliked door 1 persoon

 8. Wat een ontzettend leuk boek! Heerlijk filosofie heb het ooit op kortdurend nog gestudeerd. En inderdaad betreft de inhuid denk ik ook dat alle 3 de optie mogelijk zijn betregt God, evolutie, oerknal.
  Ik zie er naar uit om weer eens hier over na te denken!

  Geliked door 1 persoon

 9. Geweldig! Mijn fantasie slaat al op hol. Mijn zoontjes zouden dit graag lezen. Ook een leuk boek voor hun boekenbeurt op school denk ik.
  Wíj doen graag mee met deze te gekke winactie.

  Geliked door 1 persoon

 10. ik zou dit boek graag winnen omdat mijn puber dit soort vragen altijd stelt en veel mensen dat irritant vinden, terwijl ik het juist stimuleer om buiten de hokjes te denken. Ik denk dat we samen erg kunnen lachen en verbazen met dit boek.

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik ben gek op lezen, echt heel uiteenlopend qua genres. Mijn favoriete genres zijn thriller en crimi maar dit lijkt me een boek wat ik met veel plezier in één ruk uit zou kunnen lezen! Duimen maarrr…

  Geliked door 1 persoon

 12. Lego geeft mij veel spelplezier
  maar of dit plastic spul ook kan denken, dat is de grote vraag van mijn neefje van vier.
  Met dit wijze boek word ik echt in het zonnetje gezet
  en beleef ik veel lees- en leerpret!

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik zou het willen winnen omdat mijn nieuwsgierigheid gewekt is en ik denk dat ik het kan gebruiken voor mijn puberende kinderen die exact dezelfde vragen hebben. Volgens mij kunnen daar leuke gesprekken uit ontstaan.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s