Overwin je vliegangst

Wist je dat 2,5 miljoen mensen in Nederland aan aviofobie lijden? Oftewel … vliegangst. Uit onderzoek van de Universiteit van Leiden blijkt dat een persoon die lijdt aan vliegangst vaak diverse angsten tegelijk heeft. Mannen hebben vaak andere angsten in het vliegtuig dan vrouwen. Vrouwen hebben vaak last van claustrofobie gecombineerd met angst om neer te storten. Mannen daartegen zijn vaak angstig, omdat zij hoogtevrees hebben.

Naamloos
Op een luchtige wijze met een serieuze ondertoon helpt Allen Carr je in het zelfhulpboek Overwin je vliegangst van je vliegangst af. (Background: Freepik.com)

Vakantie

Deze intelligente lockdown periode is de perfecte periode om je vliegangst te overwinnen, zodat je de eerst volgende vakantie met een gerust hart het vliegtuig in kunt stappen.

Piloot

Net voor de corona periode had ik een gesprek met een vrouwelijke piloot over het onderwerp: vliegangst. Ik besprak met haar dat ik mij niet op mijn gemak voel tijdens het vliegen. De piloot vertelde dat er voor haar er geen verschil is of zij nou reist met een vliegtuig, trein, auto of bus. Uit haar verbaasde reactie kon ik opmaken dat zij zich oprecht verwonderde dat ik niet ontspannen in een vliegtuig stap. Want zo merkte zij geruststellend op: de meeste ongelukken gebeuren op de grond en bovendien de piloot wil ook aan het einde van de dag weer naar huis.

Naamloos
© leesfragment: Boekerij

Wereldwijd

Als waardevolle aanvulling op het gesprek met de piloot las ik het boek Overwin je vliegangst van Allen Carr. Carr is de grondlegger van de ‘Easyway methode’ die wereldwijd al heel veel mensen hielp om onder andere van hun alcoholverslaving af te komen of te stoppen met roken.

Eigen ervaring

Het is duidelijk dat de schrijver uit eigen ervaringen schrijft. Hij beschrijft en begrijpt heel goed hoe de angststoornis in elkaar zit en wat precies de angsten zijn. De methode die Carr gebruikt om je van je vliegangst af helpen, is net zo eenvoudig en helder als de omslag van het boek. De luchtige schrijfwijze, gecombineerd met de humoristische vergelijkingen en zijn nuchtere kanttekeningen lieten mij regelmatig hardop lachen.

creative-background-red-suitcase-sneakers-plane-blue-background_99433-28
Mocht je toch nog een steuntje  in de rug nodig hebben wanneer je in het vliegtuig stapt, stop dan dit boek in je handbagage.     (Background: Freepik)

Evenwicht

Het boek bevat overzichtelijke hoofdstukken, een vragenlijst en een kort lijstje met instructies. De Carr methode is een effectieve methode om van je vliegangst af te komen en het geen obstakel meer voor je te laten zijn. Carr helpt je om je denken weer in evenwicht te brengen met de realiteit door je inzicht te geven in je angst.

Steuntje in de rug

Mocht je toch nog een steuntje  in de rug nodig hebben wanneer je in het vliegtuig stapt, stop dan (net als ik), dit boek of een blaadje met de instructies van Carr erop in je handbagage. Zodat je zo nodig het boek nog even door kunt bladeren of de bondige instructie door kunt lezen. Dit boek is een aanrader voor mensen met vliegangst maar ook een aanrader wanneer je inzicht in vliegangst wilt krijgen.

Mocht je nog geen vliegangst hebben, dan hoop ik je het nu ook niet te hebben aangepraat. En anders… lees het boek!

Naamloos

 

 

 

 

Bron: https://www.leidenuniv.nl/nieuwsarchief2/243.html

Eén gedachte over “Overwin je vliegangst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s