Een dag uit het leven van … schrijfster Linda van de Pol (& Winactie)

Vandaag mogen wij een kijkje nemen in het leven van schrijfster Linda van de Pol. Afgelopen februari verscheen haar nieuwste jeugdboek Not so perfect. Vanwege het  Corona virus niet een dag waarop Linda eropuit gaat of afspraken buiten de deur heeft, maar wel een dag die actueel en huiselijk is.

download (2)
“Op deze foto is te zien hoe ik begin met een nieuw verhaal. Grote vellen papier met schema’s, pijlen, kleuren. Voor niemand te begrijpen behalve voor mijzelf.” (Foto: Linda van de Pol)

 

Vrijdag 20 maart

07.00 uur – De wekker gaat

De wekker gaat maar alles is anders. Een heleboel ‘moeten’ en ‘haasten’ is ineens verdwenen. Ik grabbel mijn mobieltje tussen de boeken op mijn nachtkastje vandaan. Snel lees ik de koppen op het NOS-nieuws. Nog meer landen ‘op slot’, spoeddebatten, wel of geen Lock down, voedseltekorten (voedselbanken) versus voedseloverschotten (horeca). Langzamerhand merk ik dat ik gewend raak aan dit soort berichten. Het C-woord wil niemand eigenlijk meer horen maar we kunnen er onmogelijk omheen.

Veel gekraak

Ik zwiep mijn benen over de rand van het bed en sta op met veel gekraak. Wekenlang heb ik gedacht dat dat krakende geluid uit mijn knieën kwam en had mij al neergelegd bij het feit dat ook mijn lichaam niet eeuwig jong zal blijven. (De pakjes haarverf met 100% grijsdekking doen ook al een paar jaar hun werk) Totdat ik erachter kwam dat het geluid uit de vering van ons nieuwe matras kwam. Dat was nog eens een fijne meevaller.

haan
“Onze haan, die wij kregen als kuiken en eigenlijk een kip had moeten zijn.” (Foto:Linda van de pol)

Onze kip is een haan

Beneden klinkt het gerammel van koffiekopjes. Mijn man is altijd erg vroeg op. Een echt ochtendmens. Ik niet. Maar dat ik nou een avondmens ben? Nee. Een middagmens dan maar. Buiten klinkt een haan. Onze haan, die wij kregen als kuiken en eigenlijk een kip had moeten zijn. Dochter Lies had het eerder door dan ik toen het kuiken flink begon te groeien. ‘Mam, de poten van die kip worden nu wel heel groot en dat rooie ding op zijn kop ook.’ En niet lang daarna werd ons angstige vermoeden bevestigd door een eerste schorre kukel.

Kukelt er lustig op los

Inmiddels is ons kippenkuiken volgroeid tot een enorme haan waar de rest van het gezin bang voor is en merken we dat hij geen dag-nacht ritme heeft. Hij kukelt er lustig de hele dag op los niet wetende dat dit hem steeds sneller naar het eind van zijn leven brengt. (En dat zeg ik notabene als vegetariër. Maar ik wil gewoon niet dat iemand anders er last van heeft. De buurman van twee huizen verder vertelde laatst terloops dat hij zelf dieren kan slachten… hint?)

thumbnail_image1
”Op deze foto heb ik voor het eerst mijn nieuwe boek in handen. Zo’n fijn moment!” (Foto: Linda van de Pol)

08.30 uur – Ontbijt

Om het ritme bij de kinderen er maar wel in te houden in deze Nieuwe tijd hebben we met onze dochters Emma (16) en Lies (10) afgesproken dat er tot maximaal half 9 ontbeten mag worden. Om te voorkomen dat op de gekste tijden het bed wordt verlaten en er de rest van de dag brood wordt gesmeerd, tosti’s gegrild, wentelteefjes gebakken wanneer het iedereen maar uitkomt. En op de een of andere manier blijft dat opruimen toch een dingetje.

09.00 uur – Aan het werk 

Als het meezit heb ik na 9 uur meestal het huis alleen en dit heb ik nodig om te kunnen schrijven. Rust. Tot ongeveer 14.00 uur zit ik dan achter de computer. Maar we zitten nu in een andere situatie en een huis voor mijzelf kan ik nu wel vergeten. Toch kruip ik achter mijn laptop en ga mij proberen te concentreren. Mijn nieuwe boek Not so perfect is nog maar net uit, maar een nieuw idee voor een volgend boek borrelt onrustig in mijn hoofd. Twee nieuwe ideeën zelfs, dus ik zal moeten kiezen.

muziek
“Emma heeft via groepsfacetime een les van haar docent muziek.” (Foto: Linda van de Pol)

11.00 uur – Tijd voor het gezin

Dit was het schrijfmoment voor vandaag. Niet heel veel uren maar wel veel woorden en nieuwe ideeën en dat telt ook. Mijn man werkt thuis in zijn kantoor. Ik ben jaloers dat hij zo onverstoord kan doorwerken. Emma heeft via groepsfacetime een les van haar docent muziek. Verschillende toonladders komen aan bod en het gaat haar allemaal makkelijk af. Lies help ik met taal en wij bekijken alvast de planning voor volgende week. ‘Heb ik nu weekend?’ vraagt ze als we klaar zijn. ‘En mag ik dan ook weer uitslapen?’ Wat een lieve schat is het toch.

Leuke berichten

De rest van de middag rommel ik wat aan. The usual. De was, iets met een stofzuiger, ook nog even nuttig bezig geweest met een schoffel en een hark. Ook zie ik op Instagram leuke berichten voorbijkomen over de blogtour die uitgeverij Holland heeft georganiseerd. Verschillende bloggers gaan Not so perfect lezen en hierover schrijven. Nog snel een paar e-mails beantwoorden. Leuk al die enthousiaste reacties van mensen.

18.00 uur – Etenstijd

Ik zou best wel een Mediterrane etenstijd willen aanhouden, maar dat trekken de meiden niet. Rond 5 uur klinkt vaak de bekende vraag die iedereen die kinderen heeft wel kent. Met meestal hetzelfde antwoord van mijn kant: ‘Dat zie ik wel als ik de koelkast straks lostrek.’ (Inderdaad ‘los’. Typisch iets van deze kant van Nederland. Wij doen een raam of deur los i.p.v. open. En ook winkels gaan los. Alleen nu even niet…)

image2
“Schrijven en duiken. Een goede combinatie.” (Foto: Linda van de pol)

Schrijven & duiken

In deze Nieuwe tijd hoef ik mij vanavond niet te haasten. Normaal geef ik op de vrijdagavonden duiklessen bij Duikcentrum de Tuimelaar in Zwolle. Aangezien ook de zwembaden moesten sluiten zijn alle duiklessen helaas voorlopig gecanceld. Gelukkig is het Duikcentrum zelf nog wel open en kan ik morgenmiddag zoals iedere zaterdag wel werken in de winkel. Schrijven en duiken. Een goede combinatie. Alleen achter de computer om te schrijven vind ik heerlijk, en ik kan dan compleet verdwijnen in mijn eigen fantasie. Maar mensen enthousiast maken voor zoiets moois als duiken en de wereld onder water is een fijne afwisseling.

20.00 uur – Netflix

Op de bank Netflixen. Ik ben gek op spannende series.

21.00 uur – Letter voor letter

Ik breng Lies naar bed. Ieder kind heeft vast wel rituelen voor het slapen gaan. Lies ook. Voorlezen, kriebelen op de rug en dan een woord. ‘Een woord doen’ spelen we al vanaf dat ze kon lezen. Met mijn vinger schrijf ik letter voor letter een woord op haar rug. En dan maar raden.

21.45 uur – Naar bed

Ook ik taai af. Mijn man kijkt nog naar een aflevering Top Gear. Als ik in bed lig komt Emma nog even gezellig naast me liggen. De omgekeerde wereld. De dochter die haar moeder instopt en een kus geeft. Heerlijk toch.

Naamloos

Afgelopen week kon je hier de review van het boek Not so perfect (12+) lezen. Vandaag maak je kans op een exemplaar van dit boek! Om kans te maken beantwoord hieronder de volgende vraag:

Hoe heet de hoofdpersoon uit het boek Not so perfect?

Het antwoord kun je hier in de review vinden.

De winnaar wordt vrijdag 10 april bekend gemaakt.

De winactie is gesloten. Benieuwd naar de winnaar? Klik op de link! https://annekeschrijft.com/2020/04/10/bekendmaking-winnaar/

42 reacties op “Een dag uit het leven van … schrijfster Linda van de Pol (& Winactie)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s