Boerentroonrede 2020 | Interview Tineke van den Berg

Tineke van den Berg runt samen met haar gezin een bio-dynamische Stadsboerderij in Flevoland. Haar viel dit jaar de eer te beurt om met het uitspreken van de Boerentroonrede de Bio-beurs te openen. Tijd dus voor een interview!

200122_tinekevandenberg1_1204F9848B3DF0CBC12584F6003AE5D1
“Het is belangrijk dat mensen een positieve instelling hebben in plaats van bang te zijn voor alle veranderingen die gaan komen.” (Foto: onbekend)

De Bio-beurs te mogen openen met de Boerentroonrede is een hele eer. Waardoor viel de keus op jou dit jaar?

“Op een dag werd ik gebeld en werd mij de vraag gesteld: Zou jij de Boerentroonrede willen houden? Waarom ik uitgekozen ben kun je beter aan de organisatie vragen.”

Anneke schrijft nam contact op met professor Edith Lammerts van Bueren en vroeg aan haar waarom van den Berg dit jaar uitgekozen was om de rede te mogen houden. Lammerts van Bueren is de voorzitter van het kennisplatform de Bio Academy, deze organisatie is de stuwende kracht achter de Boerentroonrede. Uit een eerdere publicatie van het Bio Journaal (2019) blijkt dat Lammerts van Bueren hoopt dat de Boerentroonrede een traditie gaat worden. Zij vindt het belangrijk om de visie van boeren met de rest van de keten en de consumenten te delen.*

Professor Lammerts van Bueren, waarom viel de keuze op Tineke van den Berg om dit jaar de boerentroonrede te mogen uitspreken?

“We zochten dit jaar naar een boerin (vorig jaar een boer) die met haar bedrijf niet alleen natuurvriendelijk werkt maar ook bewust diverse vormen ontwikkelt om de burger/consument bij het boerenbedrijf te betrekken, zoals de boerenmarkt en de woonvormen op het erf van hun stal! Ik denk dat dat voor het draagvlak van de landbouw in de maatschappij van wezenlijk belang is!”

tineke
Tineke tijdens de opening van de Bio-beurs. (Foto: onbekend)

Tineke je rede was hoopvol en inspirerend. Dus er is nog hoop voor de toekomst? Het is niet zo negatief als het soms lijkt in de media?

“Dat wilde ik graag, een kans om een keer een ander geluid te laten horen. Ik was heel blij dit te mogen doen. Hoewel ik het soms ook spannend en moeilijk vond om de rede uit te spreken. Het is voor mij ook een overwinning geweest dit te doen.”

Overwinning? Hoe bedoel je dat?

“Een overwinning op mijzelf. Ik vind het hartstikke eng een presentatie te geven en durf dat eigenlijk niet. Maar dit was wel een kans om een ander geluid te laten horen, daarom besloot ik het toch te doen. Het is daarom een overwinning op mijzelf geweest.”

Naamloos
Fragment van de Boerentroonrede 2020. Om de gehele rede te lezen ga naar http://www.stadsboerderijalmere.nl/nieuws/140-boerentroonrede-2020.

Waarom is de Boerentroonrede belangrijk?

“De troonrede geeft hoop, inspiratie en inzicht waar “het volk” (als het om de troonrede van de koning gaat) zich aan op kan trekken en mee vooruit kan gaan. En als je dan met een knipoog naar de Boerentroonrede kijkt dan kun je dus denken, ja dat heeft deze rede ook. Het is belangrijk dat mensen een positieve instelling hebben in plaats van bang te zijn voor alle veranderingen die gaan komen. Het is belangrijk om voor de komende regels en veranderingen uit te blijven werken. Dat is veel fijner om te doen en daar heeft iedereen baat bij.”

De boeren krijgen veel op hun bordje toegeschoven, vooral vanuit de overheid. De regels en eisen waaraan moet worden voldaan wisselen steeds. Hoe kijkt je hier tegen aan?

“Ik noemde al eerder: Je moet zorgen dat je die regels en eisen voor blijft. De regels in Nederland zijn iedere keer een reactie op een probleem. Is er te veel fosfaat? Hebben we te veel stikstof? Dan pakken we deze problemen aan. Wanneer je zorgt dat je niet te veel fosfaat, stikstof en CO2 produceert dan heb je nooit last van de regels. Zo simpel is het.”

Dus eigenlijk weer terug naar het kleinschaliger boerenbedrijf van vroeger?

“Nee dat is niet nodig. Kijk, vroeger boerden de mensen zoals zij het altijd al gedaan hadden en dachten er verder niet over na. Maar we kunnen niet terug naar vroeger. Het is juist een stap naar voren, naar de toekomst.”

Ziet de toekomst er florissant uit voor de boeren?

“Ja, als je het op de goede manier doet wel. Voedsel, landschap, biodiversiteit, een sociale plek waar de mens binding kan krijgen met de natuur dat heeft iedereen nodig. Allemaal dingen die de landbouw kan verbreden. Dus let’s go!”

Als ik je zo hoor praten denk ik: we gaan meteen van start!

“Neem het heft in eigen handen en kijk wat je eigen mogelijkheden zijn. Al wil ik niet zeggen dat dat altijd makkelijk is!”

VIEW_01(low_res)_Vliervelden_Vink_Bouw_1600x1131_1200_635_90_s_c1_c_c
De woonvorm die gebouwd gaat worden op het erf van Natuurboerderij Vliervelden. Deze boerderij is onderdeel van de Stadsboerderij van Tineke van den Berg. (Bron: Regioonline)

Wat was voor jou, naast de troonrede, het hoogtepunt van de Bio-beurs?

“Ik vind het leuk dat je op de Bio-beurs niet alleen kraampjes vindt maar dat er ook workshops gegeven worden over diverse onderwerpen. Ook is het leuk dat je er zoveel collega’s en en bekenden tegenkomt. Het is eigenlijk dé start van het nieuwe seizoen.”

Hetgeen wat ons opviel op de Bio-beurs is dat er van bijna alle producten een biologische variant verkrijgbaar is.

“Dat is de laatste jaren erg gegroeid. Dat zie je ook in een biologische supermarkt, daar hebben ze alles, tot zelfs biologische hondenbrokken!”

Wat is een stadsboerderij? Wat is het verschil met een boerderij zonder het woordje stad?

“Stadsboerderij is de naam van onze boerderij. Wij willen een verbinding aangaan met de stad. Dat doen wij al vanaf het allereerste begin. Met alles zoeken wij de verbinding met de stad. Wij hebben land in de stad. Er komen schoolkinderen bij ons op bezoek. Wij hebben ook een markt waar de mensen boodschappen kunnen doen. Veder hebben wij een oogstfeest waar mensen uit de stad komen. Ook is er door de bouw van appartementen op het erf mogelijk te wonen bij de boer. Het erf staat altijd open voor bezoekers.”

boerenmarktposter

Biologisch is toch logisch?! Want…

“Ik zou liever zeggen: biologisch is toch logisch punt. Er hoeft geen want achter want als iets logisch is hoef je het niet meer uit te leggen.”

Wat zijn belangrijke eigenschappen voor en boerin?

“Doorzettingsvermogen, in verbanden kunnen denken. Verder kunnen denken dan je eigen belang. Een groot hart hebben, altijd denken: wat zijn de gevolgen van wat ik doe voor mijn omgeving en dan zowel mens, landschap als milieu.”

Wat is jouw levensmotto?

“Wie nooit bang is kan ook niet dapper zijn.”

Je moeder leerde je altijd te blijven dromen. Wat is op dit moment jouw droom?

“Mijn droom is dat wij binnenkort onze koeien mogen gaan melken en dat wij van hun melk mooie melkproducten gaan maken. Dan is bij ons bedrijf het kringetje rond. Dat lijkt mij fantastisch!”

*Bron tekst: Bio Journaal / https://www.biojournaal.nl/article/9065988/eerste-boerentroonrede-op-bio-beurs-de-boer-geeft-ons-voedsel-waarde//

2 reacties op “Boerentroonrede 2020 | Interview Tineke van den Berg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s