Interview met Natascha Stenvert | illustrator van het prentenboek van de Kinderboekenweek

André het astronautje op zoek naar Laika is het prentenboek van de kinderboekenweek 2019. Afgelopen donderdag mochten wij Natascha Stenvert de illustrator van dit avontuurlijke prentenboek interviewen. Deze Kinderboekenweek toert Natascha door het land en doet diverse basisscholen aan. Wanneer Anneke Natasha spreekt vertelt zij vol enthousiasme over de basisschool die zij eerder deze dag bezocht. ”Mijn bezoek aan groep twee liep uit. Het was zo leuk! Ik las eerst voor uit André het astronautje op zoek naar Laika, daarna mochten de kinderen mij helpen door een voertuigje te maken van kosteloos martiaal. Dat vonden de kinderen geweldig ze waren zo enthousiast bezig.” De sympathieke illustrator geniet overduidelijk met volle teugen van deze bijzondere week.

natascha
Natascha in aan het werk in haar atelier. (Foto: ©Anneke Bloema/www.thefactory2.com)

Hoe is de samenwerking met André Kuipers ontstaan?

“Dat contact is al ontstaan toen hij in 2012 in het International Space Station zat. Terwijl hij ver weg zat vertelde hij via Skype zelfverzonnen verhaaltjes aan zijn kinderen. Helen, (de vrouw van André red.) dacht dat deze verhaaltjes geschikt waren om een prentenboek van te maken. Zij zocht daarop contact met een uitgeverij en ging op zoek naar een illustrator. De uitgeverij bracht ons toen met elkaar in contact.”

Welke planeet zou jij willen bezoeken?

“(Lachend) Ik wil geen planeet bezoeken! Ik ben bang om te vliegen!! Je kunt beter vragen over welke planeet ik nog een keer een boek zou willen lezen.”

Over welke planeet zou jij een boek willen lezen?

“De planeet waar het altijd waait. Ik kom niet op de naam. (Nadenkend) De planeet is geel met een rode vlek. Wacht even, ik zoek het op. (Een paar minuten later…) Ik heb het gevonden! De planeet heet Jupiter! Jupiter is een giftige bol van gas en daar waait het al honderden jaren. Er waait daar een storm, een miljoen keer heftiger dan de wind hier op aarde.”

Waarom zou je daarover willen lezen? 

“Dat lijkt mij angstaanjagend en griezelig! Dan lees ik erover en dan ben ik blij dat ik gewoon hier op aarde lekker thuis zit.”

naamloos

Wie is Natascha Stenvert? 

“Creatief, en nieuwsgierig maar wel een beetje bangig.”

Droomde jij er vroeger van om astronaut te worden?

“Nee ik wilde zeerover worden. Piraat net zoals Pipi Langkous.”

Wanneer komt er weer een boek uit die niet alleen door jou geïllustreerd is maar ook geschreven ?

“Ik heb natuurlijk een aantal series lopen die ik illustreer. Dat is leuk om te doen maar af en toe moet ik mijn eigen ei kwijt en hoop ik inderdaad een eigen prentenboek te kunnen maken met teksten en illustraties. Ik heb veel ideeën liggen.”

9200000112333541
André het astronautje op zoek naar Laika is het prentenboek van de kinderboekenweek 2019.

Wat betekend illustreren voor jou?

“Ik was een kind dat graag binnen speelde en verhaaltjes schreef. Van de verhaaltjes maakte ik kleine boekjes. Er zijn zelfs boekjes van toen ik zelf nog niet kon schrijven. Dan vertelde ik het verhaal aan mijn moeder en die schreef het op en ik maakte er de tekeningen bij. Ik las veel als kind en ik ging wel twee keer in de week naar de bibliotheek. Vaak las ik tot s’avonds laat door maar daardoor ging het top school niet goed. Want dan was ik natuurlijk overdag heel slaperig. Soms vond ik ook dat de tekeningen in de boeken niet klopten met wat ik las en dan tekende ik er zelf maar illustraties bij. Wel op een apart velletje hé want het was natuurlijk een boek van de bibliotheek. Bij mij heeft tekenen er altijd ingezeten. Toen ik ouder werd wou ik door films als Dark Crystal poppenmaker worden bij de Jim Henson studio’s. Daarom wou ik toelating gaan doen voor de kunstacademie. Maar toen zei een kunstenaar uit het dorp: daar moet je niet naar toe, jij moet illustrator worden.”

Diegene had het goed gezien!

“Als je zag waar ik altijd mee bezig was en wat ik tot dan had gedaan was dit inderdaad een logische stap.”

Wat vind jij de leukste illustratie uit André het astronautje op zoek naar Laika?

“Euhm ik denk die hele lege. Het begin van de uitklappagina waarop je het ruimteschip ziet zweven.  Het ruimteschip zweeft boven de aarde, je ziet een zon en een sterretje maar verder niets.”

Waarom vind je dit de leukste illustratie?

“Omdat deze illustratie het beste de luchtledigheid uitstraalt. De illustratie die uitbeeld dat ze nog op aarde zijn, net voor ze gelanceerd worden, heb ik zwaar en vol gemaakt.  Daarvoor gebruikte ik een rood bruine kleur. De pagina ernaast is heel leeg, alleen een kleurvlak met het verloop erin en dat vind ik eigenlijk wel gewaagd voor een prentenboek. Daarnaast vind ik de illustratie leuk waarop je de  binnenkant van het ruimteschip ziet.”

naamloos
De jurk die Natascha Stenvert droeg naar het Boekenbal. De jurk is gemaakt van boeken! (Foto: Natascha Stenvert)

Als jij een kind was zou je zelf dit prentenboek willen lezen?

“Ik zou het leuk vinden om dit prentenboek te lezen omdat je in dit prentenboek elke keer weer iets nieuws kunt ontdekken. Dat je even teruggebladerd omdat je denkt hey waar komt dat vandaan? Of hey er zit nog een verhaal in het verhaal! Of dat je op het einde denkt: waar komt opeens die kreeft op de maan vandaan? Of je ziet opeens dat er ook nog marsmannetjes zijn! Ook had ik de felle kleuren die gebruikt zijn voor de illustraties mooi gevonden. En de zwarte bladzijde, wat de binnenkant van het ruimteschip moet voorstellen, die had ik als kind graag willen bekijken.”

Wanneer hoorden André en jij dat jullie uitgekozen waren om het prentenboek van de kinderboekenweek te schrijven en illustreren?

“Vorig jaar gaf André een groot feest. Iedereen was uitgenodigd en zijn vrouw drong erop aan dat ik  kwam. Het was ver weg, maar ik dacht als je het zo leuk vindt als ik kom dan kom ik! Toen ik daar was fluisterde iemand het in mijn oor, maar ik mocht het eigenlijk nog niet weten. Ik heb toen echt even staan gillen. Iedereen keek mij raar aan. Ik was zo blij en opgewonden! Maar later dacht ik wel,oh oh ik moet het nog wel maken.”

Je hebt al een flink aantal kinderboeken geïllustreerd. Waar haal je iedere keer de inspiratie voor de illustraties vandaan?

“Ik haal mijn inspiratie uit de tekst. Het komt mij gewoon aanwaaien.”

Maak je de illustraties voor André het astronautje op zoek naar Laika in samenwerking met André of kreeg je de vrije hand? 

“Hij geeft mij behoorlijk de vrije hand. Ik vind het fijn als schrijvers mij een opzet geven van hun verhaal, een begin en einde en dat ik daarmee flink aan de haal kan.”

Afgelopen dinsdag vond het Kinderboekenbal plaats. Hoe was het om daarbij aanwezig te zijn als eregast?

“Dat is wel zo geweldig! Het CPNB  kunnen je zo goed het gevoel geven dat je welkom bent. Het bal was zo feestelijk! Iedereen was zo enthousiast. Het was echt geweldig!”

2 reacties op “Interview met Natascha Stenvert | illustrator van het prentenboek van de Kinderboekenweek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s