In gesprek met … gitaar icoon Jan Akkerman

naamloos

Brian May, gitarist van de Britse popgroep Queen, noemde hem een genie. Blueslegende B.B. King zei over hem “De keren dat wij samen speelden was hij geweldig. Ik wou dat ik zo kon spelen.” Jan Akkerman is al vijftig jaar één van de beste gitaristen ter wereld. Onlangs verschenen The Complete Jan Akkerman (26 cd box) en de biografie Jan Akkerman het Verhaal Van Een Gitarist. Genoeg redenen voor een interview met het  Nederlands icoon.

Het nieuwe jaar is net van start. Wat is jouw muzikale wens voor 2019?

“Dat zodra ik Hocus Pocus inzet Trump door de plee zakt….met nog een paar anderen.”

In 2012 ben je benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Zie je dit als een kroon op je werk?

“Het is een hele eer mag ik wel zeggen maar je gaat er niet beter van spelen.”

Wat  is het leukste of bijzonderste optreden uit je carrière  en welk optreden bezorgt je nog steeds nachtmerries?

“Ik vind alle optredens bijzonder omdat het altijd een voorrecht is om voor mensen te kunnen en mogen spelen….zelfs voor Trump bij wijze van spreken. Maar van de andere kant mijn ergste nachtmerrie zou werkelijkheid worden als ik door hem uitgenodigd zou worden. Gelukkig is die kans maar klein.”

jan-akkerman-the-complete-jan-akkerman (1)
Het label Red Bullet heeft een cd box uitgebracht The Complete Jan Akkerman (26 cd Box). De box  bevat alle studio albums, de meest belangrijke live opnames, een persoonlijke selectie van Focus tracks en een CD met exclusief nooit eerder uitgebracht materiaal.

Wat trok je aan in de muziekindustrie?

“De muziekindustrie is allang zijn charme kwijt. Want als je het op de keper bekijkt zie je dat de allergrootsten uit de muziekindustrie martelaars van diezelfde industrie zijn geworden. Elvis Presley, Jimi Hendrix, Amy Winehouse, Jim Morrison, het zijn er teveel om op te noemen.”

Welke kwaliteiten zijn onmisbaar voor een gitarist?

“Liefde voor de muziek en doorzettingsvermogen. Daarnaast is het belangrijk de juiste strategie te kiezen om  je doel te behalen. Ik vind het belangrijk een beetje het zigeunerachtige gevoel te behouden en daarom van het uitgestippelde pad af te wijken. Dat vond ik erg mooi van Jimi Hendrix, hij hield dat zigeuner gevoel en ging zijn eigen weg. Hendrix gaf zijn band ook de naam Band of Gypsies.”

naamloos

Waarom besloot je om de overstap van Brainbox naar Focus te maken?

“Ik werd Brainbox uit gemanipuleerd door meneer Kaz Lux en meneer Schuursma. Dat vond men beter omdat ik had gejammed met een cabaretgroep die gebukt gingen onder de naam Focus. Focus speelde toentertijd in het achtergrond orkestje van Ramses Shaffy en hij was degene waardoor die jamsessie tot stand was gekomen.Tijdens een jamsessie werd de deur van het Felix Meritus gebouw open gegooid door de manager van Brainbox. Dat jammen met Focus mocht niet van de manager van Brainbox en met een beetje hulp van eerder genoemde heren….Had ik even mazzel anders was ik nooit wereldberoemd geworden.”

Wat is jouw favoriete gitaar?

“Mijn lievelings Gtar is nog steeds mijn Gretsch White Falcon. Een gift van mijn vader, hij ziet er behoorlijk gehavend uit maar klinkt nog steeds als een klok.  Het mooie is dat ik hem nu gebruik met mijn groep My Brainbox. De zanger van My BrainBox is mijn vriend Bert Heerink (ex VandenBerg). Met deze groep speel ik alle stukken van mijn oude club Brainbox weer.

Braninbox was mijn bandje en dat  ik deel uit ging maken van Focus was een soort van noodsprong. Nadat ik deel uitmaakte van Focus bleek dat ik eigenlijk geen talent had voor de “Focusmuziek”. Toen was het echter te laat om uit de groep te stappen, want toen was ik al wereldberoemd.”

Hoe ziet een dag uit het leven van Jan Akkerman eruit?

Het label Red Bullet heeft net een cd box uitgebracht The Complete Jan Akkerman (26 cd Box) Maar toch wanneer ik s ochtends opgestaan ben, gedoucht en een stuk (gewoon normaal) gelopen heb ga ik naar de bovenverdieping om te werken aan een nieuwe cd.”

“Maar nu  ga ik weer aan het werk.”

                                                                                        ~ Hartelijke groet Jan A te V

 

 

 

 

3 reacties op “In gesprek met … gitaar icoon Jan Akkerman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s