De Reiziger – Diana Gabaldon (Boekreview)

 Wat als jouw toekomst het verleden is.

c679e78cb5406725429de39c746ff4ca
Afbeelding:Pinterest

De reiziger is een verhaal vol passie en avontuur, angst en verraad… en een liefde die alle barrières van plaats en tijd overstijgt. Claire Randall viert in 1945 de hereniging met haar man Frank met een tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Tijdens een wandeling stuit Claire op een steencirkel… en ze wordt wakker in het onbekende en gevaarlijke Schotland van 1743. Al snel komt Claire erachter dat niet alleen haar leven op het spel staat, maar ook haar hart. De onweerstaanbare jonge Schot James Fraser laat haar kennismaken met een zo vurige passie en een zo allesomvattende liefde, dat Claire verscheurd wordt tussen trouw en verlangen, en tussen twee volkomen verschillende mannen en twee onverenigbare levens. 

Doctor Who

Het eerste deel van De Reiziger boekenreeks (Engelse titel Outlander) is dertig jaar geleden geschreven door de Amerikaanse schrijfster Diana Gabaldon. De tv serie Doctor Who inspireerde de schrijfster tot het schrijven van de roman. Een van de karakters uit de science fiction tv serie Doctor Who was een schot uit 1745. Deze schot diende als inspiratiebron voor James Fraser en gaf haar tevens het idee om het verhaal af te laten spelen in de 18de eeuw. Diana Gabalon onthulde onlangs dat naast de schot uit Doctor Who haar echtgenoot Doug Watkins een belangrijke bron van inspiratie is voor hoofdpersoon Jamie. Doug vertelde dat veel grappen die Jamie maakt van hem afkomstig zijn.

Een belangrijke bron

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat De Reiziger serie een trilogie zou zijn maar ondertussen zijn er al negen delen verschenen. Diana heeft haar lezers onlangs voorbereid dat er een einde zal gaan komen aan de boekenreeks. Maar op dit moment heeft zij nog geen idee wanneer en hoe de reeks eindigd.

cef891c1a3a31fdaf451771bcff21e7a--outlander-diana-gabaldon-outlander-book
(Foto Steve LaBadessa © People Magazine)
 Diana Gabaldon en haar echtgenoot Doug Watkins. 

Roman voor volwassenen

De Reiziger is een roman voor volwassenen boordevol historie, mysterie, fantasie, erotiek en romantiek. Het eerste deel uit De Reiziger serie bevat 736 bladzijden. De schrijfstijl van Diana Gabalon is fijn om te lezen. Af en toe vind ik de verhaallijn echter te rauw. Enkele scènes vervulden mij met afschuw en hadden van mij niet in het boek gehoeven, maar waarschijnlijk geven deze scenes wel de tijdsgeest van de 18de eeuw weer. Een tijd waarin vrouwen niet gelijk aan mannen waren, geen ander recht hadden dan het aanrecht en waarin alleen het recht van de sterksten gold. 

Omslag

De omslag van het boek is ontworpen door de Duitse Johannes Wiebel en roept een sfeer op passend bij het verhaal.

Tv serie versus het boek

Ik ben na het ontdekken van de Outlander tv serie aan de boekenreeks De Reiziger begonnen. Tegenwoordig worden er veel boeken verfilmd en vaak is dit niet een succes. Maar doordat Diana Gabaldon betrokken is bij de tv serie lopen de verhaallijnen van het boek en de tv serie gelijk. Toch is mijn persoonlijke mening dat de tv serie niet kan tippen aan het boek. Mede omdat de scènes die van mij mochten ontbreken in het boek in de tv serie nog gedetailleerde worden weergegeven. Opvallend is het dat sommige gebeurtenissen die voorkomen in De reiziger in het buitenland een punt van discussie zijn, maar in Nederland geen stof doen opwaaien. 

Geen afbreuk

Buiten deze scènes vind ik het verhaal van het tijdreizen erg leuk. Dat ik in grote lijnen het verhaal al kende deed geen afbreuk aan het boek. Ik bleef toch benieuwd wat er op de volgende bladzijde te lezen zou zijn ook al wist ik vaak al wat er ging gebeuren. De schrijfstijl van Diana zorgt ervoor dat je je echt in 1700 in de schotse hooglanden waant. Je voelt een band met de karakters uit het boek en leeft mee met hun blijdschap en pijn. Het boek bevat veel elementen die ik leuk vind: historie, mysterie, fantasie, romantiek en een vrouwelijke heldin. De Reiziger is overduidelijk een boek dat je niet onberoerd laat. Het is geen boek wat je uitleest en dichtslaat en er dan niet meer aan denkt. Tip! Dit boek is leuk om te lezen met een leesclub.

Naamloos

 

Bron:

https://www.thescottishsun.co.uk/tvandshowbiz/1465712/diana-gabaldon-outlander-author-amazon-prime-starz/

http://www.lallybroch.com/LOL/peoplemag.html

http://www.boekerij.nl/nl/p4c6e861eb9b5c/7265/de-reiziger.html

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s