Vanaf nu wordt alles beter (boekreview)

images (45)

Vanaf nu wordt alles beter! zou dat echt zo zijn? Dit keer staat het schrijversdebuut van journalist en videomaker Maartje Willems in de spotlight. Vanaf nu wordt alles beter is een  humoristische, inspirerende boek vol met praktische tips. 

Samenvatting 

Sinds Oprah stopte met haar show, wist Maartje niet meer waar ze terecht kon voor goed advies; ze besloot zelf een boek te schrijven.

Waarom verstop je eten voor jezelf? Waarom zit iedereen om de drie maanden in een vorm van persoonlijke crisis? Waarmee vul ik in godsnaam mijn Instagramaccount? Hoe ga ik om met sociale verplichtingen? En moet ik een auto kopen of blijf ik sukkelen met de NS?

We wonen in een eerstewereldland, we staan steevast bovenaan in de lijst van gelukkigste volken ter wereld, maar toch zijn er nog allerlei grote en kleine vraagstukken waar we regelmatig tegenaan lopen.

Maartje Willems beschrijft in haar boek Vanaf nu wordt alles beter de vele momenten in haar leven waarop ze even met de handen in het haar zit. De vraagstukken die ze in haar boek beschrijft leiden tot tal van hilarische ontdekkingen, praktische oplossingen voor problemen die je eigenlijk met goed fatsoen geen problemen zou kunnen noemen. Hooguit hinderlijke hobbels op een op zich goed aangelegd wegdek.

Herkenbaar

Vanaf nu wordt alles beter wordt aangekondigd als een boek voor eind twintigers en dertigers met of zonder dilemma. Maar vrijwel alle vrouwen zullen zich er in kunnen herkennen. Mocht je sommige dilemma’s nog niet meegemaakt hebben dan ben je in ieder geval alvast voorbereid wanneer zo’n dilemma zich aandient. Mijn vriendinnen vonden de dilemma’s die beschreven zijn heel herkenbaar. Toch grappig hoe wij vrouwen net zoveel op elkaar lijken als wij van elkaar verschillen.

Leesfragment

Naamloos
Bron leesfragment: Boekerij

Spijker op zijn kop

Een goede vriendin die zich onzeker voelt over haar relatie laat ik Vanaf nu wordt alles beter zien. Veertiger zijn en vol met dilemma’s zitten in een tijd waar er geen Oprah meer op tv is die je de antwoorden aandraagt, is zij even dwalende. Wanneer goede vriendin het boek openslaat blijkt deze pagina net het onderwerp te bevatten wat haar grootste dilemma is op dit moment, heb ik een foute vriend of niet. En met het hoofdstuk over dit onderwerp slaat de schrijfster volgens haar meteen de spijker op zijn kop.

Verbazing, verwondering en schaterlachen wisselen elkaar af

Het gedeelte wat mijn vriendin met volle verbazing hardop aan mij voorleest beschrijft haar situatie en doet haar vertwijfeld uitroepen ”Dit gaat over mij hoe kan dat! Oh het is pijnlijk herkenbaar! Moet ik nu stoppen met mijn relatie omdat het grote overeenkomsten heeft met wat ik hier lees?” Verbazing, verwondering en schaterlachen wisselen zich bij haar af.

Thee en chocolade

Ik zeg mijn vriendin dat zij wat zij leest ter harte kan nemen en dat het haar kan helpen haar situatie wat luchtiger te bezien maar dat ze nog geen reden heeft om de relatie te verbreken. Ik geef haar het boek mee om thuis rustig met een kop thee en een flink stuk chocolade door te lezen. Ook al draagt dit boek niet bij tot de oplossing het zet alles wel in een luchtiger perspectief verteld vriendin later.

Vlotte schrijfstijl

Maartje hanteert een vlotte aantrekkelijke schrijfstijl met een vrolijke noot. Vanaf nu wordt alles beter leest heerlijk weg en de grappige illustraties van Lona Aalders zijn een leuk detail. Het is opvallend hoe veel grote en kleine dilemma’s uit het dagelijkse leven van de (Nederlandse) vrouw aan bod komt. Ook blijkt dat veel dilemma’s van alle tijden zijn.

Interview en winactie

Volgende week een interview met Maartje Willems en een winactie!

Naamloos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s