Interview met Maartje Willems & Vanaf nu wordt alles beter Winactie

Naamloos

Vanaf nu wordt alles beter is het schrijversdebuut van, journalist en videomaker Maartje Willems. Sinds Oprah stopte met haar show, wist Maartje niet meer waar ze terecht kon voor goed advies; ze besloot zelf een boek te schrijven. Een goede reden voor Anneke Schrijft om Maartje uit te nodigen voor een interview. Ook maak je kans om een exemplaar van Vanaf nu wordt alles beter te winnen!

Laten wij met de belangrijkste vraag beginnen. Wie is Maartje Willems oftewel Smaartie?

”Ik ben schrijver, journalist en videomaker. Ik kom uit Brabant, daar zeggen ze ons Maartje, wat klinkt als Smaartje. Collega’s gaven mij de bijnaam Smartie. Dit alles gecombineerd is Smaartie. Toen ik opzoek was naar een twitternaam en alles al in gebruik leek dacht ik bij mijzelf, ik gebruik de naam Smaartie.”

Vanaf nu wordt alles beter bevat leuke illustraties van Lona Aalders. Ben jij bij de illustraties betrokken of had zij de vrije hand?

”Lona had alle vrijheid. Lona en ik zijn samen met Amanda van Schaik een nieuw platform gestart, Lazy Bees. Amanda en ik hebben dezelfde schrijfstijl en lona heeft een tekenstijl die daar precies bij past. Daarom dacht ik gelijk aan haar voor de illustraties voor Vanaf nu wordt alles beter.”

Een prangende vraag bij de lezers van Vanaf nu wordt alles beter is, is nu ook alles beter?

(lachend) ”Dit boek is geschreven met een knipoog. Ik pretendeer niet dat door het lezen van mijn boek alles opeens beter gaat. Dat is niet de bedoeling van dit boek. Het boek kan je wel helpen dingen luchtiger te zien en er makkelijker mee om te gaan.”

images (45)

Heeft het voordelen dertig te zijn?

”Hoe ouder je wordt hoe minder je zorgen maakt over de kleinste dingen. Stel ik heb een klus die ik minder leuk vind of waar ik onzeker van wordt dan weet ik nu dat ik over een half jaar alles weer vergeten ben. Vroeger zou ik mij daar heel druk over gemaakt hebben en mij er onzeker over blijven voelen.”

Je kunt kiezen: ouder worden en de bijbehorende rimpels krijgen maar zelfverzekerd en relaxt in het leven staan of eeuwig 20 zijn. Geen rimpels krijgen maar wel de bijbehorende onzekerheden van een twintigjarige?

”Dat eerste! Er zijn ruim zeven miljard mensen op de wereld. Waarom zou ik de mooiste willen zijn? Dat is een onmogelijke opgave en als je er veel waarde aan hecht is het moeilijk wanneer je dat moet inleveren. Het is moeilijk je schoonheid te verliezen wanneer het een belangrijk onderdeel van je identiteit is. Jane Fonda ziet er nog steeds leuk uit op haar leeftijd. Als ik wist wie haar dokter was onderging ik misschien ook wel enkele behandelingen bij hem of haar. Maar uiteindelijk sta je daarna ook gewoon in de rij bij de AH en verandert het niet wie je bent.”

Naamloos

Zou je de nieuwe Oprah Winfrey willen worden? Dat de opvolger van dit boek een eigen tv show is. Niet de Oprah Winfrey show maar de Maartje Willems show?

”Ja, dat zou mij leuk lijken! Maar ik weet niet of ik het wel zou kunnen, Oprah is een waar talent. Als ik iets geleerd heb van oprah en haar show is het dat mensen gezien willen worden en erkend willen worden in hun bestaan.”

Maartje Willems is een jonge Hendrik Groen, probeert ook wat van haar leven te maken. Wat vind je van deze vergelijking?

”Een enorm compliment. Ik vind het een grappig boek en Hendrik Groen heeft een leuke kijk op de wereld om hem heen.”

Als je terug kijkt welke ervaring heeft geleid tot het schrijven van dit boek?

“Dat was een belangrijk moment. Ik werkte bij een persbureau maar voelde mij daar niet op mijn plek. Onderdeel van een constructie zijn beviel mij niet. Toen het persbureau failliet ging was dat dan ook een zegen. Na er lang over nagedacht te hebben was het moment daar om voor mijzelf te gaan beginnen. Het bleek dat zelfstandige zijn echt bij mij past. Ik vraag mij nu af waarom ik niet eerder naar mijzelf luisterde. Ik wist blijkbaar al die tijd al wat het beste voor mijzelf was!”

Je hebt stage gelopen bij de Verenigde Naties. Zou je daar niet werkzaam willen zijn?

“Ik heb er een leuke tijd gehad maar uiteindelijk is het veel papierwerk en daar ben ik niet voor in de wieg gelegd.” (lacht)

NaamloosBen je al bezig met een volgende boek?

“Ja, ik heb al een paar ideeën die ik aan het uitwerken ben maar het is nog niets concreets op dit moment.”

Waarom zouden mensen zich naar de boekwinkel moeten snellen voor vanaf nu wordt alles beter?

“Als je net als ik veel twijfels hebt, je zorgen maakt, onzeker bent en met enige regelmaat denkt, wat gebeurt hier? Of je verwonderd afvraagt: ben ik de enige die dit raar vind? Dan is dat een goede reden om mijn boek te gaan lezen. Dan zul je ontdekken dat je niet de enige bent.”

Winactie

Naamloos

7 reacties op “Interview met Maartje Willems & Vanaf nu wordt alles beter Winactie

  1. wat een leuke vrouw. Met haar positieve instelling een waardevolle toevoeging aan het leger van goeroe’s, soofen en goochen waarbij ik als 60 plusser vaak mijn vraagtekens heb.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s