In gesprek met…kunstenares Heidi Linck

heidi

Dit museumseizoen is bij de zeven landhuizen en kastelen van het Geldersch Landschap & Kasteelen Het kunstproject Een zacht geruis te bezichtigen. Elk kasteel werd gekoppeld aan een hedendaagse kunstenaar, die historie omzette naar een kunstwerk.  Eerder deze week kon je het verhaal achter de kunstobjecten van kunstenares Heidi Linck lezen.  Vandaag lees je hier het  interview met deze veelzijdige kunstenares.

en
Een van de drie objecten die kunstenares Heidi Linck maakte voor kasteel De Cannenburch.   (Foto: Glk)

wie is Heidi Linck?

Ik ben beeldend kunstenaar en vooral bekend van ruimtelijke projecten op specifieke locaties in de openbare ruimte en in gebouwen. In mijn atelier bereid ik deze projecten voor als schaalmodellen en ik maak er tekeningen. Buiten mijn atelier werk ik als docent en als artistiek adviseur in gebiedsontwikkeling en herbestemming.

Wanneer besloot je kunstenaar te worden?

Aanvankelijk volgde ik een een wetenschappelijke opleiding in Wageningen, die ik ook heb afgemaakt. Maar al tijdens die opleiding begon ik werk te maken. Ik maakte zwart wit foto’s van architectuur en van eigen bouwsels waarvan ik later leerde dat dat installaties waren. Toen ik op aanraden van velen eens een open dag op de academie in Arnhem bezocht, wist ik dat ik kunstenaar wilde worden. Na mijn afstuderen aan ArtEZ kreeg ik direct veel exposities en na twee jaar durfde ik mijn baan op te zeggen en er vol voor te gaan.

Heidi Linck.jpg
Heidi Linck

Wie is jouw favoriete kunstenaar?

Een enkele favoriete kunstenaar heb ik niet. Kunstenaars die ik interessant vind zijn Nathalie du Pasquier, Olafur Eliasson, Gordon Matta-Clark en in Nederland bijvoorbeeld Jan van de Pavert, Germaine Kruip en Marleen Sleeuwits. Zij werken net als ik met ruimte en architectuur. Ik vind ze goed omdat zij met een consequente mentaliteit hun werk maken (of maakten) zonder daarbij steeds hetzelfde trucje te laten zien. Dan ontstaat er een oeuvre dat steeds verrast en waarbinnen de werken elkaar versterken.

 

Olafur Eliasson                                       Nathalie-due-pasquier

heidi
                                                                 Jan van de pavert

 

 Met welk materiaal werk je het liefst?

Ik werk in ieder project met een materiaal dat ik speciaal voor dat project uit kies. Die keuze volgt uit wat ik op de gegeven locatie wil maken. Vaak is het hout: hier kun je bijna alles mee maken en het is van zichzelf al mooi. Maar ik heb ook gewerkt met staal, bakstenen, piepschuim, karton. Eigenlijk zijn het vrijwel altijd materialen die ook in de bouw worden gebruikt.

Heidi-8
Foto: Heidi Linck

Wat is kunst voor jou?

Bevrijding. Van wat we veronderstellen, van wat we denken te weten, van beperkingen die we onszelf (laten) opleggen. Kunst laat zien dat het ook anders kan.

Door wie of wat word jij geïnspireerd? 

Wat mijn inspireert zijn bouwwerken of veranderingen aan bouwwerken die zonder enige esthetische overwegingen zijn gemaakt en waar dan ook geen architect bij betrokken is geweest. Het zijn abstracte vormen die onze gekende omgeving bevolken, en die vaak verwijzen naar een gebeurtenis, maar die we meestal over het hoofd zien. Ik haal die vormen uit hun oorspronkelijke context en laat ze uitgroeien tot beelden in een nieuwe omgeving. De laatste tijd gaat mijn interesse uit naar bouwwerken die eigenlijk niet eens gebouwen zijn.

heidi
Foto: heidi Linck

Dan zie ik bijvoorbeeld een stapel pallets waartussen nog andere dingen zijn opgestapeld, waardoor de stapel als geheel zo’n bijzonder geheel wordt dat ik die graag in het groot zou willen bouwen. Maar degene die die stapel maakte, probeerde waarschijnlijk helemaal niet een mooie stapel te maken en wilde waarschijnlijk alleen maar snel even zijn spullen opstapelen.

Een schrijver ziet in alles een verhaal. Zie jij in alles een kunstwerk?

Ook ik zie in alles een verhaal, maar dan is het nog geen kunstwerk. Dat verhaal is slechts het begin daarvan.

Een zacht geruis, te zien van 20 april 2018 tot en met 31 oktober 2018.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s