Zonder aankomen de feestdagen door

maike
Foto: Coach Maike

Hoe kom je de feestdagen door zonder veel aan te komen? Deze vraag wordt beantwoord door Healthy Lifestyle coach Maike Gerritsen.

Maike stelt zich voor

Mijn naam is Maike Gerritsen, ben 37 jaar en heb een prachtig gezin bestaande uit man en dochter van 14 jaar. In het dagelijks leven werk ik in de wijkverpleging en volg ik sinds kort een HBO studie voor verpleegkundige niveau 5. Naast mijn baan in de zorg ben ik ook sinds afgelopen zomer Healthy Lifestyle coach, dit houd in dat ik mensen coach naar een betere leefstijl op het gebied van voeding. Na jaren zelf van alles te hebben geprobeerd om af te slanken ben ik in contact gekomen met de producten en programma’s van Juice plus. Ik viel niet alleen af, maar kreeg ook meer plezier in koken, tot op de dag van vandaag ervaar ik geen jojo effect en ben ik er erg enthousiast over. Zodoende ik diverse trainingen heb gevolgd om coach te worden en mijn eigen onderneming te starten. Ik kan ontzettend genieten van klanten die succesvol afslanken, die gezonder gaan leven, die mijn recepten uitproberen, het dagelijkse contact is heerlijk!

Balans
Foto: Change of heart

December is de moeilijkste maand

Het is weer december, ik krijg veel vragen en opmerkingen van klanten dat de deze maand toch echt het moeilijkst vinden. De winkels liggen vol met zoete verleidingen, de kerstmenu’s worden gemaakt en alles lijkt gewoon niet zo goed voor je lijn te zijn.

Eerlijk is eerlijk, ik vind deze maand soms ook echt lastig, omdat je er gewoonweg niet omheen kan. Zelfs als je de folders openslaat zie je allerlei heerlijke verleidingen.

Het is dan ook een sport om hier doorheen te kijken en dan gezonde varianten te bedenken voor de kerst. Want gezonde maaltijden zijn niet alleen makkelijk maar ook heerlijk. Daarnaast is een keer zondigen geen probleem, want het moet wel leuk blijven, vooral als je bij iemand anders eet. Het vinden van de juiste balans is dan het belangrijkste.

Ontbijt, lunch of brunch

Neem je een uitgebreid ontbijt, zorg er dan voor dat de lunch wat simpeler is. Heb je een brunch, zorg ervoor dat je in de ochtend al wel iets gegeten hebt. Maak verse jus d’orange, probeer niet alleen een hoeveelheid aan broodjes op tafel te zetten maar denk eens aan een heerlijke bananenpannenkoek. Neem vers fruit, allerlei soorten yoghurt met zelfgemaakte granola. Speltbrood is ook heerlijk als toast bijvoorbeeld, met een zacht gekookt eitje.

homemade-edible-christmas-trees-vegetables-fruits-ideas
Foto: DIY Enthusiasts

Variatie

Met kerst vind ik het heerlijk om de vergeten groente op tafel te zetten, zoals schorseneren of pastinaak. Groenten zijn goed voor je en deze mag je dan ook onbeperkt, maak variaties in groente, in kleuren. Dit is niet alleen een genot om naar te kijken als het op een mooi gedekte tafel geserveerd wordt, maar ook heerlijk om te eten. Serveer er een heerlijke kiprollade bij of een heerlijke runderstoof. Natuurlijk mogen frites niet ontbreken, maar wat dacht je van heerlijke zoete aardappel friet uit de oven. Met een zoete aardappel kun je ook weer meerdere variaties maken, daarnaast is de zoete aardappel beter als een gewone aardappel. Met het dessert kun je ook spelen, bijvoorbeeld een mugcake met warme appel en kaneel, of stoofpeertjes met romige kwark. Maak een mousse van pure 85% cacao chocolade met wat bosbessen.

Gourmetten

Natuurlijk komt met de kerst ook de traditionele gourmetten voorbij, ook hier kun je kiezen uit mager vlees, veel verschillende groenten en salades. Vermijd het stokbrood en niet te veel sausjes. Of maak de sausjes zelf, yoghurt met knoflook en peterselie voor knoflooksaus of maal pinda’s met een klein scheutje ketjap en een scheutje water voor satésaus.

belangrijkste-pagina
Afbeelding: Frank Husmann

Het belangrijkste

Balans vinden is het belangrijkste, proberen de juiste keuzes te maken en vooral niet al te grote porties eten. Daarnaast kan het handig zijn om een wat kleiner dinerbord te gebruiken. Klinkt raar maar het werkt wel, jouw hersenen nemen op dat je een vol bord hebt dus zul je sneller vol zitten. Drink daarnaast voldoende water tussendoor!

Oliebollen

Zijn de kerstdagen voorbij, komt oud en nieuw eraan, oliebollen en een hoeveelheid aan hapjes. Er zijn veel gezonde varianten die je kunt vinden op het web, zeker de moeite waard om eens te gaan zoeken.

Tot slot, het lekkers bij de koffie. Ik bak altijd zelf iets bij de koffie, niet alleen leuk om te doen maar ook gezonder. Ik zal verderop een recept met jullie delen, ideaal voor de kerst.

Leuke herinneringen

Zijn de feestdagen voorbij en is de weegschaal toch niet zo lief voor je, niet getreurd. Als het goed is heb je heerlijke feestdagen gehad waar je leuke herinneringen aan overhoud. Dit vasthouden en gewoon vol goede moed het nieuwe jaar starten. Ga niet meteen aan één of ander crashdieet of besluit niet ineens maar minder te eten om te compenseren.

Houd zes eetmomenten op een dag, drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes. Eet voldoende groente, twee stuks fruit en vooral drink voldoende water of thee. De weegschaal zal je uiteindelijk weer positiviteit brengen. Zo niet, dan kun je een beroep op mij doen 😉

image1
Foto: Coach Maike

Maike’s kerstcake (Panetonne cake met een twist)

Ingrediënten:

 • 300 gram amandelmeel
 • 20 gram lijnzaad
 • 2 sinaasappels
 • 3 eetlepels honing
 • 20 gram kokosolie
 • 75 gram rozijnen
 • 5 eigeel
 • 2 eiwitten
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel appelazijn
 • 1 theelepel vanille extract
 • ⅕ theelepel zout
 • 3 sinaasappels
 • 6 blaadjes gelatine
 • halve citroen
 • 1 theelepel koekkruiden

Bereiding: 

 • Verwarm de oven voor op 170 graden, vet het bakblik in (ik heb een stervormige bakblik van de lidl gebruikt). Maal in een keukenmachine of blender het lijnzaad fijn tot meel. Doe dit samen met de amandelmeel, bakpoeder en zout in een kom.
 • Schil en snijd de sinaasappels in stukjes, zorg dat er geen pitjes meer in zitten. Meng in de keukenmachine de sinaasappels, eigeel, kokosolie, honing, appelazijn en vanille extract tot een gladde massa. Voeg daarna het mengsel van amandelmeel, bakpoeder en zout toe en meng dit samen met de rozijnen goed door elkaar.
 • Klop de eiwitten stijf, totdat je de kom ondersteboven kan houden. Schep dit door het deeg mengsel heen.
 • Schep het deeg in de taartvorm, bak voor 60 a 70 minuten op 170 graden klaar.
 • Ik heb een sinaasappel gelatine er tussen gedaan, je kunt er voor kiezen dit op de taart te doen. Pers drie sinaasappels uit, voeg daar de citroensap en koekkruiden aan toe, verwarm in een pan zodat de smaken goed samenkomen. voeg de gelatineblaadjes toe. Laat iets afkoelen.
 • Als de taart klaar en afgekoeld is, kun je de gelatine toevoegen. Taart in vorm houden, gelatine eroverheen gieten en in de koelkast laten opstijven.
fijne_feestdagen_1
Afbeelding: Google

Wens jullie allen hele fijne feestdagen toe!

Liefs Maike

Klik —>hier om een kijkje op de facebookpagina van Maike te nemen voor meer recepten en tips.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s