In gesprek met… Dieuwertje Boeren & Linda van de Pol (winactie)

tas
Afbeelding achtergrond: Tumblr

Wie zijn de auteurs van  Alleen als je durft?  Anneke Schrijft interviewde Dieuwertje Boeren en Linda van de Pol, schrijfsters van dit horrorboek. Verderop lees je hoe je mee kunt doen aan de winactie.

Het boek

Alleen als je durft, behoort tot de categorie Young Adult en is gevuld met twaalf losstaande horrorverhalen van Nederlandse bodem, geschreven door Dieuwertje Boeren en Linda van de Pol. Deze schrijfsters nemen je mee in hun verbeelding, het boek lijkt zich daardoor voor je ogen af te spelen als een film en laat je daardoor niet los. De schrijfstijl past goed bij de doelgroep. Het boek speelt in op de vraag vanuit het middelbaar onderwijs naar spannende en vooral toegankelijke korte verhalen . Alle twaalf verhalen zijn even spannend en je wordt als lezer vaak op het verkeerde been gezet. Niets is wat het lijkt… (Klik -> hier om de rest van de review te lezen.)

Wie zijn Dieuwertje en Linda?

Dieuwertje:  Ik woon in Tilburg met Mark en werk als juf in het basisonderwijs. Van jongs af aan heb ik verhalen op papier gezet en voor de klas doe ik niets liever dan de verhalen te vertellen. Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn en mijn fantasie in de teksten kwijt te kunnen.

Linda: Met mijn man en onze twee dochters, Emma en Lies, woon ik in Heerde. Een aantal jaren heb ik in het voortgezet onderwijs gewerkt als docent Aardrijkskunde. Op dit moment heb ik de luxe dat ik mijn tijd kan besteden aan het schrijven.

“Alleen als je durft” is jullie Young Adult debuut. Hoe voelt het nu het boek in de winkels ligt?

Linda: Ontzettend gaaf! Als we boekenhandels binnenlopen, kijken we altijd even of ‘Alleen als je durft’ er ligt. Naast het feit dat we heel trots zijn, is het ook erg spannend. Als eerste krijg je natuurlijk alleen maar toffe reacties als je vertelt dat je een boek gaat uitgeven. Daarna gaan mensen het lezen, en er een mening over vormen… Dat is zo spannend! Gelukkig krijgen we veel positieve reacties. Of mensen durven niet met kritiek te komen nu ze een kijkje in onze fantasie hebben genomen…

dieuwertje1
Foto: Utgeverij Holland

Hoe is jullie samenwerking ontstaan?

Dieuwertje: Twee jaar geleden ontmoetten we elkaar op de opleiding: Proza voor Kinderen Scriptplus in Amsterdam. We kwamen in een klas van elf cursisten, maar merkten dat we elkaars teksten erg goed vonden. Een jaar geleden vonden we onszelf na de les in een sfeervol café aan de Amstel om nog even na te borrelen. Daar kwamen we erachter dat we best veel gemeen hadden en dezelfde verhalen en schrijvers gaaf vonden. Daar – in de Ysbreeker –  is het idee voor dit boek ontstaan. 

Wat is het voordeel wanneer je samen een boek schrijft en wat is het nadeel?

Dieuwertje: Als je schrijft, twijfel je veel. Is dit nog spannend? Spreekt dit de lezer wel aan? Snappen ze wat ik bedoel? Het mooie van een samenwerking is dat je meteen bevestiging krijgt. We gaven elkaar veel feedback en een aantal verhalen hebben de bundel ook niet gehaald omdat we erg kritisch naar elkaar waren. Dat resulteert nu in het feit dat er twaalf verhalen liggen waar we erg trots op zijn!

Linda: En het nadeel? Lastig om te zeggen. Omdat we toch onze eigen verhalen hebben geschreven, konden we ook echt ons ‘eigen ding’ doen. Dus nadelen… Niet echt. Misschien dat we ver van elkaar wonen. De samenwerking ging veel via mail, telefoon of in cafeetjes in Amsterdam na de opleiding (wat natuurlijk ook geen straf was!).

linda.jpg
Foto; Uitgeverij Holland

Waar haalden jullie de inspiratie voor de verhalen vandaan?

Linda: Overal! Op vakantie, de mensen die ik tegenkom, berichtjes in het nieuws.  De inspiratie voor ‘Pistenbully’ kwam  bijvoorbeeld toen ik op wintersport was en die indrukwekkende sneeuwmachines zag rijden. Met de gekste of soms juist de dagelijkse dingen gaat mijn fantasie aan het werk. Soms moet een idee een paar weken in mijn hoofd ‘sudderen’ voordat het klaar is om op papier gezet te worden. Mijn gezin vindt mij af en toe ‘een beetje afwezig’. Dan suddert er dus weer iets.

Dieuwertje: Dat ‘afwezige’ herken ik! Dat zei mijn vriend laatst ook. En inderdaad… Dan zit je te broeien op een nieuw verhaal. De inspiratie voor ‘The Sky Is The Limit’ kwam in de CrossFit-box waar ik regelmatig te vinden ben. Inspiratie kan uit de kleinste dingen komen en als schrijver speelt de vraag ‘Wat nou als…?’ continu in je achterhoofd. 

Vaak wanneer meerdere schrijvers aan een boek schrijven merk je tijdens het lezen een verschil in schrijfstijl. Bij ” Alleen als je durft” is dit niet het geval. Wat is jullie geheim?

Dieuwertje: Het viel ons op de opleiding al op dat onze schrijfstijlen dicht bij elkaar liggen. We houden van actie in een verhaal en korte, spannende teksten. Zodra een verhaal te veel uitwijkt, haken wij af. Tijdens het schrijven van de verhalen hebben we er extra goed op gelet dat de verhalen bij elkaar passen en toch variëren. 

Royalty-Free Stock Photography by Rubberball
Foto: Tumblr

Wilden jullie altijd al schrijfster worden? Wat was het moment dat je dacht, het gaat mij lukken!

Dieuwertje: Die droom is er inderdaad altijd geweest! Op het moment dat we naar Haarlem gingen om een gesprekje te voeren met Uitgeverij Holland, wisten we nog niet wat we konden verwachten. Het bleek een fantastisch, positief gesprek waarbij ons de vraag werd voorgelegd of we het bij Uitgeverij Holland wilden uitgeven.

Linda: Dat was een geweldige middag. Na het gesprek liepen we met een grijns van oor tot oor terug naar het treinstation. Toen wisten we het zeker. We hebben een boek!

Wat is jullie favoriete verhaal uit het boek?

Linda: ‘Billepsie’ van Dieuwertje, vind ik een schitterend verhaal. Hierin spelen verschillende emoties. Het is spannend, gemeen, je leeft echt met de hoofdpersoon mee maar op het eind is het ook weer erg verdrietig. Prachtig zoveel gevoel in een verhaal. Van mijn eigen verhalen vind ik het moeilijk om te zeggen. Opvallend was dat ik bij ‘Over datum’ en ‘De oppas’ vooral veel lol had om ze te schrijven. Terwijl ze toch wel gruwelijk zijn.

Dieuwertje: Ik krijg iedere keer kippenvel als de ontknoping komt in Linda’s ‘Vermist’. Dat zag ik niet aankomen! Die donkere ogen in de achteruitkijkspiegel. Brr… Van mijn eigen verhalen heb ik iets met ‘Het Meisje’. Het idee dat ze altijd op de loer staat, niet wetende wat ze gaat doen, lijkt me doodeng!

lambrechts-doe-mee-en-win-1-1
Foto: Lambrechts

Win dit spannende boek! Laat in een reactie weten waarom jij dit boek wilt winnen. Meedoen kan t/m 09-11-2017

De winactie is gesloten. Dieuwertje Boeren en Linda van de Pol kozen allebei een winnaar. Wie de winnaars zijn? Dat lees je –> hier!

39 reacties op “In gesprek met… Dieuwertje Boeren & Linda van de Pol (winactie)

 1. Herfst – Halloween in aantocht ( in een pretpark trouwens ook al volop aan de gang ) – vroeg donker… gordijnen dicht. Stoel zoeken, warme thee of chocomelk, dekentje in de aanslag en misschien ALLEEN ALS JE DURFT erbij. In spanning genieten, niet meer de trap opdurven… want als……… ik doe graag mee. En heel leuk interview staat hier omschreven. x Jenneke

  Geliked door 1 persoon

 2. Dit klinkt geweldig! Horrorverhalen! Heerlijk zo rond Halloween! Mijn zus en ik zijn er altijd dol op geweest. Deze ontvang ik daarom graag thuis zodat ik deze cadeau kan doen aan de allerliefste zus van de wereld! Ik doe dus super graag mee, ook omdat ik dit mijn zus heel erg gun.

  Geliked door 1 persoon

 3. Leuk leuk leuk, ik durf wel te lezen. Horrorverhalen ik houd ervan en ik ben niet de enige in dit huishouden!! Halloween komt eraan en ik ga samen met mij dochtertje een spokentocht lopen hahaha.. Graag zou ik lekker weg griezelen thuis! Ik doe dus super graag mee.

  Geliked door 1 persoon

 4. Tijdens en vlak na mijn zwangerschap wilde ik alleen nog maar eenvoudige feelgood boeken lezen, terwijl ik ‘vroeger’ juist fan was van Stephen King! Heel gek… Inmiddels is de jongste alweer anderhalf en ben ik wel weer toe aan een avondje flink griezelen. Een youg adult boek met spannende verhalen is dan ook prima aan mij besteed!

  Geliked door 1 persoon

 5. Je ziet het niet maar ik steek , heel ouderwets , mijn vinger in de lucht☝️

  En geeft antwoord op jullie vraag:”Alleen als je durft”. En zeg :”Ja, ik durf het boek te lezen”.📖

  Hoewel de tijd van Halloween🎃👻 is verstreken , is het in de donkere gure herfst 🍂☃️/wintermaanden altijd wel een gelegenheid om te lezen

  Alleen…… lees ik niet alleen maar samen met m n man in bed🛌. Soms werkverslagen en naslagwerk. Maar ook , gelukkig , ont- spannende boeken. 📖

  Ik hoop dat jullie door blijven 🖊schrijven. Publiek is er. 👩‍👩‍👧‍👦👨‍👨‍👦‍👦
  Succes gewenst. Trouwens voor iedereen. 🍀

  Geliked door 1 persoon

 6. Lijkt me geweldig een horrorbundel te lezen. Vanaf mijn 12e keek en ik huurde ik alleen maar VHS uit de categorie horror. Eerlijk gezegd nog nooit een horrorboek gelezen. Je eigen fantasie bij het lezen van een boek maakt het voor iedereen anders. Een film heeft dat niet.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ben dol op spannende boeken ,in een spokenbaan of nog erger zo’n horrornight in een pretpark vind ik vreselijk eng (kinderachtig hé) Maar veilig thuis op de bank bij de kachel vind ik het heerlijk
  Yong Adult boeken zijn ook fijn om te lezen en natuurlijk maak ik daarna mijn dochter en vriendinnen ook blij met dit boek

  Geliked door 1 persoon

 8. Waaah alleen al de cover maakt me Bloed Nieuwsgierig! Leuk interview, Toevallig dat Dieuwertje Boeren in dezelfde stad woont als ik. Na jouw enthousiaste review ben ik helemaal om (ik zag ook je review op Hebban), dus ik maak Dolgraag een kansje op heerlijk Griezelen! Onwijs bedankt voor deze Gave kans Anneke! 😀

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s