Achter de schermen bij Housekeeping

Hoe wordt kasteel De Cannenburch schoongehouden?

Deze  leuke vraag werd afgelopen week beantwoord door de vrouwen van Housekeeping.

tasKoffie en thee

De ochtend begon al leuk afgelopen dinsdag. Om klokslag negen uur bel ik aan bij het kasteel. Ik word ontvangen met koffie en thee door de dames van Housekeeping. De ochtend begint voor hun met een kort overleg. Na het overleg volg ik Housekeeping coördinator ,Ria van Ballegoy, naar de eetkamer waar een gedeelte van de dames al lekker aan de slag gaan.

Door de eeuwen heen

Terwijl ik de eetkamer binnenloop zie ik Marieke Dicou en Chantal Postema druk in de weer om foto’s te maken, ik kan het natuurlijk niet nalaten om de dames te vragen wat de reden hiervan is. Marieke:”Alles is beschreven, genummerd en heeft een vaste plek, zodat de conservator precies weet waar wat staat. Je mag dus niet zo maar iets verplaatsen of verschuiven omdat je het ergens anders leuker vind staan. Daarom maken wij een foto wanneer het servies uit de kast word gehaald zodat alles precies op dezelfde plek terug gezet wordt na het afstoffen. Soms heb je een interieurstuk in handen en gaat er wel eens door je heen, wie heeft het door de eeuwen heen voor mij schoongemaakt en in handen gehad.”

foto

Schimmels, ongedierte en narigheid

Ria legt uit wat de taak van Housekeeping in het kasteel is. “Wij zorgen ervoor dat het kasteel goed schoongehouden wordt, en er geen plekje wordt overgeslagen. Het kasteel heeft veel onderhoud nodig en zeker de collectie die erin staat. Tijdens het schoonmaken  controleren wij meteen  of er geen schimmels, ongedierte of andere narigheid aanwezig is. Wanneer dat het geval is moet dat onmiddellijk gemeld worden aan de conservator. Een keer per maand maakt Housekeeping uitgebreid een ruimte van het kasteel schoon, zo hopen wij in een jaar tijd het hele kasteel rond te zijn geweest. Het is meestal veel en heel stoffig werk. Het kasteel werd vroeger op dezelfde manier als nu schoongehouden maar toen waren er natuurlijk veel dienstmeisjes. Elke dag werd er toen gestoft en geveegd, wij zijn er alleen maar een keer in de maand. De rest van de maand houden wij het oppervlakkig bij, daar zijn richtlijnen voor. Sommige dingen maak je schoon met een stofdoek en andere dingen met een speciale kwast. Zo zijn er kleine kwastjes voor glazen voorwerpen en andere kwastjes om de zittingen van de stoelen mee schoon te maken. wij gebruiken soms een speciale museumstofzuiger om stoffen bekleding van stoelen of gordijnen schoon te maken. Een gewone stofzuiger kun je daar niet voor gebruiken, zo’n stofzuiger heeft teveel zuigkracht .”

kas-18

Opgezette vogel

Op de vraag of een van de dames wel een iets heeft laten vallen antwoorden Marieke en Chantal opgelucht in koor dat dat tot nu toe nog niet gebeurd is. Marieke: “Wij dachten wel een keer dat wij een opgezette vogel uit de jachtkamer kapot hadden gemaakt. Chantal en ik namen de vogel mee naar buiten om schoon te maken. Dat moet buiten gebeuren want je weet nooit wat voor enge beestjes eruit komen en anders lopen die rond in het kasteel. Wanneer je opgezette dieren schoonmaakt gebruik je daarvoor de museumstofzuiger, je zuigt er dan niet mee maar blaast. Je blaast heel zacht anders houd het beest geen veer  of vacht meer over. Wij waren daar mee bezig en op een gegeven moment had Chantal de kop en ik het lijf in handen! Wij schrokken ons wild, maar het bleek dat de vogel uit meerdere delen bestond.”

drie

Het leukste aan het kasteel vind ik..

Marieke: “Het leukste aan het kasteel vind ik het fijnere werk zoals het porselein.” Chantal “Het leukste vind ik als je iets oppoetst en je ziet dat iedereen er van geniet. Vorig jaar hebben wij het stoelen depot schoongemaakt, daar zijn wij echt maanden mee bezig geweest. Stoelen van planken af halen de planken schoonmaken,nakijken of er geen beestjes in zitten, stoelen er weer op, plastic erom heen, veel werk en best wel zwaar. Er ging heel veel tijd in zitten, en niemand ziet helaas het blinkende eindresultaat.”

Leuker en makkelijker

Stoffen en dweilen blijkt geen grote hobby van de dames te zijn. Er is volgens hun een groot verschil tussen thuis of in het kasteel schoonmaken.Het verschil is de gezelligheid. Do van den berge antwoord lachend op mijn vraag of zij een goede tip heeft om het schoonmaken thuis makkelijker en leuker te maken. “Nodig wat buurvrouwen uit om samen schoon te maken dat is leuker dan in je eentje.”

der

Plezier

Ik vervolg mijn weg naar de kapel op de tweede verdieping waar An Boltjes en Mimi Koetsier druk bezig zijn. Mimi is druk in de weer alle stopcontacten schoon te maken en An is druk bezig het koper te poetsen. Er wordt mij verteld dat in het kasteel echt niks over word geslagen tijdens de schoonmaak, stopcontacten, trapleuningen, lichtknopjes en zelfs de kastjes van de audiotoer worden niet vergeten. ”Het plezier wat wij hier als vrijwilligers met elkaar hebben zorgt dat ik hier elke keer met veel plezier naar toe ga.” Aldus An

Marina van der Leij  en Do zijn in de oude personeelskamer aan de slag gegaan. Volgens Marina is schoonmaken op het kasteel elke keer weer anders dan in tegenstelling tot thuis, en dat maakt het zo leuk. Dingen achter slot en grendel vind Marina het leukste om schoon te maken, want normaal kom je daar niet bij.

Bijzonder

D0: “Iedereen zal het wel zeggen maar het allerleukste van Housekeeping is dat je op plekken komt waar je anders niet komt zoals bijv. het schilderijen en stoelen depo. Het is gewoon ontzettend leuk om te zien wat voor leuke dingen daar staan. Alles kan natuurlijk niet tegelijk tentoongesteld worden. Een van de leukste dingen die ik heb meegemaakt? Dat is toen wij tijdens het schoonmaken in een laatje van een kastje een bijzonder portemonneetje vonden.”

kas2

Blinkend schoon

Ondertussen is Ria in de eetkamer met de museumstofzuiger in de weer en Chantal en Marieke zijn bezig de glazen op te poetsen.  Ria:”De meeste mensen gebruiken te agressieve middelen voor het schoonmaken en dat tast de materialen aan. Een sopje van ouderwetse groene zeep is meestal voldoende om de boel blinkend schoon te krijgen. Een enkele keer doe ik een tablet voor de vaatwasser met een beetje water in een thermoskan met koffieaanslag. De aanslag wordt heel vlug helemaal weggevreten. Je kunt wel nagaan hoe agressief die schoonmaakmiddelen zijn . Vandaar dat wij hier met een speciale zachte zeep schoonmaken om de spullen langer te behouden.”

Van het een komt het ander

Marieke: “Samen met Lidy van den Outenaar heb ik pasgeleden de kroonluchter in de eetkamer schoongemaakt daar waren wij de hele ochtend mee bezig. Het had nogal wat voeten in de aarde want de hele tafel moest worden verschoven worden zodat wij de kroonluchter konden laten zakken. Van het een komt het ander dus van de nood een deugd gemaakt en gelijk het kleed onder de tafel gestofzuigd. Er was ook veel stof van de kroonluchter op de tafel gevallen. Wij dachten, dat vegen wij er met een schuivertje vanaf . Maar toen zag je precies waar wij met het schuivertje waren gebleven dus hebben wij gelijk de hele eettafel  maar schoongemaakt. Op dat moment was het niet grappig maar achteraf wel. Wij waren trots op het eindresultaat!”

Wil je zelf  zien hoe het kasteel glimt en blinkt? Kom een kijkje nemen! Er staan allerlei leuke dingen te gebeuren op  het kasteel. Neem een kijkje op de  GLK website voor alle data en informatie.

 

Eén gedachte over “Achter de schermen bij Housekeeping

 1. Weer een heel leuk onderwerp.
  Ze hadden vroeger wel meer hulpjes maar toen werd er nog met turf of kolen in open haarden gestookt en dat gaf veel aanslag en stof.
  Heb bewondering voor deze dames.
  Zou het zelf heel eng vinden omdat ik nogal brekering ben.
  Maar met ruimte voor ruimte komen ze het hele kasteel door en beginnen dan weer opnieuw, in feite net als thuis.
  Groene zeep is echt een ideaal schoonmaakmiddel.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s