In gesprek met … kasteelbeheerder Rian Haarhuis (deel twee)

Dit keer deel twee van het interview met de kasteelbeheerder van kasteel De Cannenburch Rian Haarhuis. Klik -> hier om deel één (nogmaals) te lezen. In dit gedeelte beantwoord Rian vragen van bloglezers. Eerder plaatste ik een oproep waarbij er vrijkaarten voor het kasteel gewonnen konden worden met een originele vraag. Rian zou de leukste vraag eruit kiezen en die beantwoorden. Maar dat bleek nog een moeilijke klus. Daarom besloot Rian alle vragen te beantwoorden, maar er kan helaas toch maar één winnaar zijn. Wat de winnende vraag is en waarom lees je verderop.

200199-kasteel-vrb_resize_resize

Corine Gorter: ” Elk kasteel heeft zijn eigen spook. welk spook woont er op de Cannenburch en wat spookt die zoal uit? De kasteelmuren hebben vast al van alles meegemaakt en de torens  fluisteren hun verhalen in de wind.”

Rian: “Ik voel mij in het kasteel op mijn gemak, ook als ik alleen ben. Dat zegt genoeg denk ik. Er is wel een gezegde onder het personeel als er wat zoek of kapot gaat. Dat heeft het spook van kasteel De Cannenburch gedaan. Het is wel handig dat wij altijd iemand hebben die wij de schuld kunnen geven.”

Marian Punt Hazenberg: “Wat zal er veel te stoffen zijn in zo’n kasteel! Hoe hou je zo’n kasteel schoon? Hoe doe je dat?”

Rian: “Hygiëne is zeer belangrijk! Daarom komt er wekelijks een schoonmaakbedrijf voor de grote grove dingen. Vloeren, keuken en toiletten worden dan uitgebreid schoongemaakt. Elk jaar wordt in maart de grote schoonmaak gehouden, de voorjaarsschoonmaak is een gezellig gebeuren. Dan maken de vrijwilligers met elkaar het hele kasteel van boven naar beneden schoon, geen kiertje of hoekje wordt dan overgeslagen. Iedereen heeft dan aan het einde van de dag spinnenwebben in hun haren . Zo merk je dat de grote schoonmaak duidelijk geen overbodige luxe is. Op deze manier maak je elk jaar een rondje door het kasteel en zien we gebreken of merken wij dingen op die wij missen.Vervolgens volgt de glazenwasser die alle ramen van binnen en buiten wast. Dan is het kasteel voor aanvang van het nieuwe seizoen helemaal spic en span.Maar dan ben je er nog niet. Er zijn ook nog alle interieurelementen, bijv. schilderijen, stoelen, tafels en serviezen die schoon gemaakt moeten worden en dat is een heel secuur werkje. Daarvoor hebben wij een speciaal team, Housekeeping. Dit team bestat uit vijf tot tien dames, zij komen elke tweede dinsdag van de maand bij elkaar om met speciale doekjes en kwastjes en speciale middeltjes stuk voor stuk elke interieurstuk af  te gaan om het tot zijn recht te laten komen. Dat is heel veel werk en vraagt veel kennis, kunnen en geduld. Zo gaan deze dames het hele jaar door elke maand een vertrek door. Ria heeft Housekeeping gevormden is hierin mijn rechterhand.

in

Stella Huiskamp: “Elke keer als wij op de brug van het kasteel staan, staren wij naar het water. Hoeveel karpers zullen wij dit keer zien? Hoe diep is de gracht? Worden de vissen bijgevoerd? En dan vooral.. wat zouden wij hier graag een keer willen snorkelen en onderwaterfoto’s maken van de karpers, zou dat een keer mogen?”

Rian glimlachend: “De vissen worden door ons niet bijgevoerd. Maar ik geloof dat half Vaassen ze komt voeren. Elk half uur staat er wel een nieuwe familie op de brug om de vissen te voeren. Het zou natuurlijk leuk zijn om het kasteel een keer van een andere kant te bekijken, helaas zijn de vijvers en de gracht beschermt natuurgebied en kan er niet gesnorkeld worden”

J de Leeuw: ” Waar ga jij heen op vakantie? als je op zo’n mooie locatie werkzaam bent lijkt het mij dat je al altijd op vakantie bent!”

Rian: “Ik  probeer bewust te genieten van deze locatie te genieten maar ik ga op vakantie graag de natuur in en dan is er niet veel ruimte voor museum’s en kastelen. Hoewel ik museum’s en kastelen fantastisch vind. In mijn vakanties richt ik mij op ander dingen, mensen en natuur en neem ik even afstand  van mijn werk. Ik kan ook niet meer door een museum lopen  zonder op een werkgerelateerde, objectieve  manier naar te kijken.”

gracht

Ria:” Wat vind je ervan dat er zoveel Pokemon stops en zelfs drie Pokemon gyms in het park zijn?”

Rian: “Ik vind het leuk, ik zou het zelfs leuk vinden als iemand een Pokemon in het kasteel zou zetten! Dat mensen dan een kaartje kopen, audiotour meenemen en dan naast de Pokemon gelijk ons verhaal mee nemen. Ik weet dat sommige plekken er last van hebben. Voor het park en het kasteel vind ik het echter een goede zaak. Het is wel belangrijk dat mensen beseffen dat niemand tussen zonsop en ondergang in het park mag komen. Ik  vind het een positief iets als er nieuwe, frisse samenwerkingen ontstaan rond het kasteel. Zo is er ook een Geocaching rond het kasteel. Fantastisch om mensen op deze manier kennis te laten maken met het kasteel!”

Nel: “Woont u op het kasteel of het bijbehorende landgoed?”

Rian: “Niet mijn voorganger maar diegene daarvoor woonde bij het kasteel. Die tijd is echter voorbij. Het is goed om af en toe afstand  te houden van het kasteel om zo een frisse kijk te houden op De Cannenburch.”tik

Jullie zijn vast benieuwd welke vraag Rian uitgekozen heeft als winnaar van de vrijkaarten. Wij houden jullie niet langer in spanning!

***Tromgeroffel***

Marian Punt Hazenberg

Mede namens Rian bedankt voor de leuke vragen, zij heeft ze met veel plezier beantwoord. Waarom de vraag van Marian uitgekozen is als winnende vraag? Rian “De vraag  hoe houd je het kasteel schoon waardeer ik ontzettend, omdat Marian nagedacht heeft over het pand en de conclusie heeft getrokken, het schoonmaken gebeurd niet vanzelf. Het is een zeer belangrijk onderdeel van ons werk, beheer en behoud. Daarom nodig ik bij deze Marian uit om samen met jou (Anneke Schrijft) een ochtendje mee te lopen met Housekeeping om te zien hoe alles in het werk gaat.

Ik neem de uitnodiging graag aan en breng binnenkort weer een bezoekje aan kasteel De Cannenburch om een kijkje achter de schermen te nemen bij Housekeeping, Marian Punt Hazenberg kan helaas die ochtend niet aanwezig zijn. Zou het er net zo deftig aan toe gaan als in de Engelse series? Je leest het hier.

 

6 reacties op “In gesprek met … kasteelbeheerder Rian Haarhuis (deel twee)

 1. Leuk…. en leuk om te lezen dat het Pokémon vangen goed ontvangen word… 😊 al heb ik wel de indruk dat het al minder druk is met Pokémon vangen in de Cannenburg. … ook intresant om te lezen wat er zo al bij komt kijken. .. 😀 ik moet mijn voor nemen, om eens binnen te gaan kijken …. maar eens uit gaan voeren..😀 eigenlijk mag ik mij wel beetje schamen woon al meer als 20 jaar in Vaassen, maar nog nooit 8n het Kasteel geweest…. hihi maar wie weet… groetjes Ria.

  Geliked door 1 persoon

 2. Deel 1 schijnbaar gemist bij mijn mails.
  Ze woont niet zelf in het kasteel want hoe stook je dat warm.
  Hoe maak je er een deel gezellig, knus bewoonbaar.
  Lijkt zo idyllisch om er te wonen maar weet van de baron van kasteel Amstenrade dat er heel wat voor komt kijken.
  Hij is helaas al overleden en zijn dochter is nu dus jonkvrouwe en woont er.
  Hele mooie artikelen weer Anneke.
  Aan de prijsvraag doe ik niet mee is een beetje te ver uit de route.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s