In gesprek met…kasteelbeheerder Rian Haarhuis (Deel één)

Deze zin had ik kunnen beginnen met, Er was eens… want vandaag nam ik een kijkje in een kasteel. Helaas is dit echter geen sprookje en was ik niet uitgenodigd op een bal. Ik ben wel getrouwd met mijn prins op het witte paard, maar dat is weer een ander sprookje euh verhaal 😉  Vandaag mocht ik een kijkje achter de kasteeldeur nemen en kasteelbeheerder Rian Haarhuis interviewen. Rian nam alle tijd om mijn en de vragen van Corine, Marian, Stella, Ria, Nel en Janneke te beantwoorden. Het werd een uitgebreid interview en wordt daarom in twee delen geplaatst. Vandaag deel één en a.s. woensdag deel twee. De winnende vraag wordt dan ook bekend gemaakt. Ik verklap al wel dat de vraag die de kasteelbeheerder uitgekozen heeft ervoor zorgt dat ik binnenkort een vervolg bezoek ga brengen aan De Cannenburch om… dat lees je in deel twee van het interview!

rian
kasteelbeheerder Rian Haarhuis

Rian Haarhuis is sinds drie jaar kasteelbeheerder van kasteel De Cannenburch. Op mijn vraag of Rian als klein meisje er al van droomde om prinses te worden en in een kasteel te wonen glimlacht zij ontkennend. “Het zou leuk zijn als ik deze vraag met ja kon beantwoorden maar nee dat is niet zo, integendeel. Ik was niet eens een meisje dat met barbies speelde. Ik was meer een meisje dat er van hield met auto’s en LEGO te spelen.”

Kun je een opleiding tot kasteelbeheerder volgen?

“Een opleiding voor kasteelbeheerder bestaat zover ik weet nog niet. Hiervoor heb ik gestudeerd aan de kunstacademie en gewerkt voor een architectenbureau. Het eerste deel van een werkproces vond ik heel leuk. Met mensen om de tafel zitten, plannen, kijken wat iedereen wil, ideeën opdoen, plannen ontwerpen, eerste fases maken. Maar daarna begint een lang traject van geld, vergunningen, heel veel details etc. Het was allemaal oppervlakkig en daar voelde ik mij niet in thuis. Ik vind het fijn gevoelsmatig bezig te kunnen zijn en een huis, hoe mooi ook, is maar een stapel stenen. Ik heb voor een woningbouwvereniging diverse projecten mogen doen in samenwerking met bewoners. Een collega daar heeft mij getipt op een functie die vrij kwam bij Geldersch Landschap & Kasteelen. Het was niet de functie van kasteelbeheerder maar uiteindelijk heb ik wel deze functie aangeboden gekregen. Gesolliciteerd naar het één, maar twee dagen later het andere gekregen.”

kasteel-de-cannenburch

 Hoe ziet een dag van de kasteelbeheerder van kasteel De Cannenburch eruit?

“Het is natuurlijk fantastisch in die zin, je komt in de vroege ochtend de oprijlaan opgereden en haalt de post uit de brievenbus. Daarna kijk je over het landgoed, soms is het mistig, andere dagen juist zonnig, of ligt er sneeuw en dan voel je je de koning (koningin) ter rijk. Dan parkeer ik mijn auto op de parkeerplaats bij het kasteel, waarna ik mijn tasjes en spullen bij elkaar pak. Ik sjouw me meestal, zonder overdrijven, ongans met alle tassen en paperassen. Daarna ga ik het kasteel binnen waar nog niemand is. Hier eindigt het romantische deel van het verhaal. Want wanneer ik het kantoor binnen loop start ik de computer en begint de werkdag. Dan doe ik wat elke manager of directeur moet doen en dat is heel heel erg veel. Er is namelijk één vaste persoon aan het kasteel verbonden,op dit moment ben ik die persoon. Die vaste persoon doet alles van financiën tot personeelszaken, pr tot evenementen en weer terug.”

Zitten er genoeg uren in een dag?

“Nee, elke keer wanneer ik een planning maak is het mij nog niet gelukt die uit te voeren. Er gebeuren altijd onverwachte dingen op het kasteel. Je weet nooit wat er nu weer gaat gebeuren. Maar die onverwachte dingen maken het juist leuk!”

kas5
De jachtkamer, op de tafel ligt het  boek van de beroemde dichter Jacob Cats.

Aan welke eisen moet je voldoen om kasteelbeheerder te worden?

“Het is belangrijk dat je affiniteit hebt met kunst & cultuur. Dat je de waarde daarvan inziet en het graag wil behouden. Je moet ook de verhoudingen kunnen vinden in het laten zien maar ook in het laten gebruiken van het kasteel voor andere doeleinden. Wat heb je aan een prachtige plek als je de poorten sluit en mensen op een afstand er naar laat kijken? Je neemt daarmee een risico maar ik denk dat het de manier is om mensen betrokken en gepassioneerd te krijgen voor een plek als dit.”

“Wij werken met een team van 60 personen, daarvan werken er alleen al 50 in het kasteel. Daar heb ik nog niet eens de vrijwilligers in het park, moestuin en buitengebieden bij geteld dat zijn er bij elkaar alleen al minstens 80. Die samenwerking, dat mensen hier graag willen zijn en het kasteel op de kaart willen zetten is voor mij heel belangrijk. Ik vind het leuk dat wat wij hier bereiken letterlijk wordt ingezet om het cultureel erfgoed te behouden en te beschermen. Datzelfde geld voor de natuur.”

kas12
De kasteelkeuken lijkt zo uit een sprookjesboek te komen.

Wat is jouw favoriete plek in het kasteel?

“Dat vind ik een moeilijke vraag! Persoonlijk vind ik het mooi dat je in het kasteel De Cannenburch door de eeuwen heen kunt reizen. Beneden waan je je in de 14de eeuw, boven 19de eeuw, een etage hoger beland je in de 17de eeuw. In De Cannenburch beweeg je je door de eeuwen heen. Mijn kantoor is ook een mooie plek, je kunt van alle kanten de omgeving overzien. Maar waarschijnlijk kom ik er toch niet onderuit, de ui is het bijzonderste plekje. Het uiterste puntje van het kasteel met een prachtig uitzicht naar alle windstreken, je kunt heel Vaassen overzien. De ui is het hoogtepunt van alle kinderfeestjes.”

kasteel-cannenburch
Schuif maar aan de eettafel is al gedekt.

Deel twee van het interview kun je aanstaande woensdag lezen en daarin beantwoordt Rian vragen van Bloglezers. Zo beantwoord ze o.a. de vraag of het spookt op het kasteel, wat zij vindt van Pokemon Gyms & stops in het kasteelpark en of er gesnorkeld mag worden in de kasteelgracht.

bus

 

 

Foto’s:

Anneke Schrijft / Omroep Gelderland / GLK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 reacties op “In gesprek met…kasteelbeheerder Rian Haarhuis (Deel één)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s