Op bezoek bij de farao’s

Dit keer neemt Anneke Schrijft je mee naar het verre, warme  Egypte en terug in de tijd. De tijd dat de farao’s nog de trotse heersers van Egypte waren en de Piramides lieten bouwden. Wij bezoeken de farao’s in het Egyptische museum voor oudheden ‏المتحف المصري   in Caïro. Ongeveer 2,5 miljoen bezoekers bezoeken dit museum per jaar. Dit museum bestaat al ruim 150 jaar en werd in 1858 mede opgericht door fransman en  egyptoloog Auguste Mariette. Het museum bevat een aantal  van de belangrijkste vondsten uit de Egyptische oudheid. Zoals de complete inhoud van de grafkamer van farao Toetankhamon en vind je er de mummie van Ramses II.

kop1
Een kijkje binnen in het Egyptisch museum in Cairo.
mus1hon
Wist jij dat er in Egypte meer dierlijke mummies zijn gevonden dan menselijke?

In de piramides zijn verschillende dierenmummies gevonden. De oude Egyptenaren geloofden dat de goden in de dieren leefden. Door een gestorven dier te doden en te balsemen dachten de Egyptenaren zo in contact te komen met de godheid die bij dat dier hoorde. Soms wou een baasje een dier ook in het hiernamaals bij zich houden. Het huisdier werd dan als het overleden was gebalsemd en bewaard totdat zijn baasje overleed. Dan werden zij samen begraven zodat zij voor eeuwig samen zouden zijn. Er zijn in Egypte massagraven gevonden van dieren. Er wordt bijv. onderzoek gedaan naar een catacombe die ruim acht miljoen honden bevat! Archeologen hebben ook  grafkelders vol katten apen en ibissen gevonden. Deze dieren hadden ook hun eigen tempels. De dieren werden op speciale boerderijen gefokt om ze ter ere van de goden te offeren en te balsemen.

mus2klaar
De sarcofaag van Thuya, schoonmoeder van AmenhotepIII.

Dit is de sarcofaag van Thuya nakomeling van Ahmose-Nefertari. Thuya trouwde met zakenman Yuya  zij kregen een dochter en een zoon.De dochter, Teye werd de eerste vrouw van Amenhotep III. Hun zoon Aänen was een hoofdpriester van Ra. Amenhotep III werd farao tussen zijn zesde en twaalfde jaar. Teye werd na het tweede jaar dat hij farao was zijn vrouw… Daarom wordt er algemeen aangenomen dat waarschijnlijk  Yuya en Thuya achter de schermen regeerden.

mus10bad

mus12klaar

Amenhotep III zijn naam betekend “Amon is tevreden” Amon was een ‘godheid’ in het oude Egypte, ook wel bekend als Amon -Ra de zonnegod. Tevens werd hij de Napoleon van het midden oosten genoemd. In de 39 jaar dat hij regeerde over Egypte bewees hij een ware koning te zijn. Hij had grote successen op militair en politiek gebied en hij was een goede handelaar. Een keer wist hij zo’n hoeveelheid graan te verkrijgen dat 1000 jaar later hij nog de vruchtbaarheids- god werd genoemd.

mus11klaaer
Deze farao is bekend onder vele namen o.a. AmenhotepIV, Achnaton en Akhenaten.

Deze farao probeerde het roer compleet om te gooien. Hij verbood diverse goden en richtte zich in tegenstelling tot zijn voorgangers vooral tot een van de goden, de zonnegod Aton. Waarvan hij dacht dat het zijn vader was. Dit bracht vele problemen met zich mee doordat de bestuurders van de tempels gewend waren een belangrijke plek in te nemen in de samenleving en veel macht te hebben.Voor de ‘gewone’ mens veranderde er niet veel. Kunstenaars kregen meer vrijheid en de schrijftaal kwam onder het bewind van deze farao dichter bij de gesproken taal te staan. Akhenaten stierf onverwachts en naer ar men aanneemt werd hij vermoord door zijn tegenstanders. Na zijn dood werd gelijk begonnen alle veranderingen die Akhenaten had toegebracht terug te draaien.

mus7
Eeuwenoud Egyptisch tablet. Op dit tablet staat beschreven hoe Egypte streed tegen de bezetting door de Hyksos, een volk uit klein Azië . Dit tablet stamt uit de tijd voor de 18de dynastie*.

Ahmose leidde het leger dat streed tegen het volk Hyksos dat Egypte wou bezetten. Hij versloeg dit volk en joeg hun uit Egypte. Later zorgde Ahmose ervoor dat de Egyptische macht in Nubia werd hersteld. Dit alles zorgde er mede voor dat Ahmose werd gezien als de stichter van de 18de dynastie en bekend staat als de eerste koning van het nieuwe koningsrijk.

*Een dynastie is een uitgebreide familie, inclusief aangetrouwde familie, die over twee of meer generaties invloed of macht heeft uitgeoefend.

mus8 (1)
Koningin Nefetari en koning RamsesII. Op 13 jarige leeftijd trouwde Nefetari met RamsesII. Zij was zijn eerste en favoriete vrouw, opperpriesters en belangrijkste raadgever. Vandaar dat Nefetari de ‘eer’ kreeg een even groot standbeeld te krijgen als haar echtgenoot.
mus3klaar
Er zijn mummies gevonden met het kruisteken. Dit staaft het vermoeden dat hoewel een nieuw geloof, het Christendom, zijn intrede had gedaan. Er toch nog een tijd lang vast werd gehouden aan oude gewoontes.

 

11

De mummie van Djed-Her, ook bekend als Djedhro of Teos. Grafrovers hebben veel schade aan deze mummie toegebracht en dat heeft tot gevolg dat een gedeelte van deze mummie bezig was te ontbinden. Aangezien deze mummie werd gevonden zonder hoofd hebben ze waarschijnlijk het dodenmasker en ander waardevolle spullen meegenomen.Het museum in Cairo heeft geprobeerd deze mummie te behouden door het tentoon te stellen gewikkeld in luchtvrij plastic om zo verdere ontbinding tegen te gaan.

 

Bron:

Egyptian museum newsletter

www.eternalegypt.org 

Historianet.n

farao.egypte-alles-over.nl

 

11 reacties op “Op bezoek bij de farao’s

  1. Indrukwekkend.. Ook het tablet, prachtig!
    Egypte is niet echt te doen op de fiets, dus blij dat ik er op deze manier van mag genieten 🙂 2 afbeeldingen ontbreken echter, dat maakt me wel nieuwsgierig..:P

    Groetjes, Elise

    Geliked door 1 persoon

  2. Toch wel veel bekende namen.
    Waarvan?
    Geschiedenis of interesse via boeken?
    Heel mooi en goed artikel alleen trekt Egypte mij niet.
    Maar op deze manier reizen we toch ook.

    Geliked door 1 persoon

  3. Prachtig verwoord Anneke. Onze kleinzoon heeft laatst een verhandeling moeten schrijven over de piramides van Ramses II en hij heeft met heel veel interesse uw verhaal gelezen én goedgekeurd.

    Geliked door 1 persoon

  4. Je reisverslag deed herinneringen aan mijn Egypte reis oplaaien. Het was mijn eerste reis die met de rugzak deed. Vooral het museum heeft een diepe indruk achtergelaten.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie