Een bijzonder jaar (boekreview)

 

tien

Hoe zou het zijn om na de dood van je moeder in haar testament geconfronteerd te worden met een levensdoelenlijst van je tiener ik. En dat er van je wordt verwacht dat jij als dertiger deze levensdoelen in een jaar waar gaat maken. Leg jij de uitdaging naast je neer of ga je de uitdaging aan? Brett kiest in de roman Een bijzonder jaar voor het laatste, al is het alleen maar om de erfenis van haar moeder te  kunnen ontvangen.

Het boek heeft een mooie fleurige omslag en geeft heel goed de sfeer van de roman weer. Niet alleen de omslag nodigt uit om het boek te gaan lezen, ook de tekst op de achterflap. Toch was ik huiverig om aan het boek te beginnen omdat Een bijzonder jaar een zwaar onderwerp bevat, het verlies van een moeder. Iets wat iedereen uiteindelijk overkomt, maar wat voor een groot verdriet en gemist zorgt hoe oud je ook bent. Ik was bang dat het verdriet op elke bladzijde voelbaar zou zijn maar het tegendeel is waar. Het is een verhaal wat makkelijk doorleest en wat niet alleen zorgt voor een brok in de keel maar ook zorgt voor een (schatter)lach! Wanneer het testament van Brett haar moeder anders uitpakt dan verwacht voel je de verontwaardiging die Brett overvalt…

Uiteindelijk vind ik het een goede zet van Brett haar moeder om Brett haar levensdoelen te laten vervullen. De moeder van Brett blijkt Brett beter te kennen dan zij zichzelf kent. Terwijl het verhaal vordert wordt je een met Brett en deelt haar verdriet ,vreugde, schaamte,boosheid, en verwondering. En besef je op het einde net als Brett, dat niemand een kind beter kent dan een moeder en dat een moeder (bijna) altijd gelijk heeft. Iets wat ik in mijn eigen leven steeds meer ontdek…

Een bijzonder jaar is het bijzondere geslaagde roman debuut van de Amerikaanse schrijfster Lori Nelson Spielman. Lori is er in geslaagd om van een droevig onderwerp een makkelijk te lezen,emotioneel, ontroerende, inspirerende, roman te maken. De roman slokt je op en neemt je mee. Er zijn er niet voor niks al meer dan 1 miljoen exemplaren van verkocht!

tien

Hou Anneke schrijft in de gaten deze week volgt een interview met de Amerikaanse schrijfster Lori Nelson Spielman en een Een bijzonder jaar winactie!!

Een bijzonder jaar -Lori Nelson Spielman

Uitgeverij Boekerij

 

6 reacties op “Een bijzonder jaar (boekreview)

 1. Feitelijk toen ik tiener (midden jaren 1950) stond ik daar niet echt bij stil.
  Je kwam van school en moest gaan werken en dromen doe je later maar was het gezegde.
  Nu ik terug kijk en denk wat had ik van mijn toekomst verwacht: was erkenning door ouders, gezondheid en veel reizen maken.
  Ik benijd de hedendaagse jeugd ergens wel (ook weer niet want ze leven in een tijd waarin vaak teveel van ze verlangd word) die 1 jaar gaan trekken door b.v. Thailand, Vietnam en dan afsluiten met Nieuw-Zeeland en Australie.
  Hebben ook altijd onze kinderen gestimuleeerd om meer van de wereld te zien.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s