Één van mijn kinderen stelde mij de vraag “Mam waarom kun je de ene schimmel wel eten en de andere niet?” Ja inderdaad, dat is een goede vraag, hoe zit dat eigenlijk? Opzoek naar een antwoord legde ik deze vraag aan Annette ter Heijden voor. Annette is orthomoleculair therapeut, co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en Proef je Roots.
Annette: “Schimmels…. tja deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden. Schimmels kunnen een eigen doel hebben en leven van diverse materialen. Doordat ze verschillende doelen hebben zijn ze wel of niet schadelijk voor mensen.”
Wat zijn schimmels?
(1) Schimmels zijn (micro-) organismen, een micro-organisme (ook wel: microbe) is een organisme dat te klein is om met het blote oog gezien te worden. Een organisme kan worden gedefinieerd als een levend wezen met een eigen metabolisme. Dieren, planten, schimmels, en bacteriën zijn volgens deze definitie organismen.
Goede en slechte schimmel
(2) Sommige schimmels, zijn nuttig zijn en niet schadelijk, de zogenaamde goede schimmel. Zoals de blauwe schimmel in de blauwschimmelkaas. Sommige schimmelkaasjes, zoals brie en camembert, krijgen schimmel over hun korst gestrooid tijdens de productie.
Annette: “In paddenstoelen zoals bijvoorbeeld de shiitake zitten goede stoffen die het immuunsysteem helpen.”
(2) Eetbare paddenstoelen zoals champignons, shiitake en truffels zijn schimmels. Zonder de eencellige schimmel, gist kan de bakker het brood niet laten rijzen of kun je geen bier brouwen. En wist jij dat penicilline wordt gemaakt uit een schimmel!
Penicillicum
Annette: ”Zelf ben ik erg enthousiast over de Roquefort omdat dat een penicillium is.”
(4) In 1909 ontdekte de Duitser Paul Ehrlich dat een syfilis-patiënt van de veroorzakende bacterie te verlossen was met een arseeninjectie. Ehrlich lanceerde daarop als eerste de magic bullet-hypothese: het idee dat de mens in staat moet zijn om ziekteverwekkers heel gericht uit te schakelen. Twintig jaar later ontdekte de Schotse arts Alexander Fleming een schimmel die hij de naam Penicillium gaf, vanwege de borstelvormige voortplantingsorganen. De schimmel scheidt een stof uit waarmee deze omliggende bacteriën kan doden. Fleming kon het belang van die stof echter niet helemaal doorzien en het duurde nog elf jaar voordat de Australische patholoog Howard Walter Florey het werk aan Penicillium voortzette. Het lukte hem en zijn collega Ernst Chain om penicilline op grote schaal te produceren. Talloze soldaten ontsnapten tijdens de Tweede Wereldoorlog aan een gewisse dood, omdat het wondermiddel ernstige infecties kon genezen. In 1945 kregen Florey en Fleming, welverdiend, de Nobelprijs voor hun vinding.
Giftig
(3) Andere schimmels kunnen gifstoffen produceren, de zogenaamde slechte schimmels, mycotoxines. In enkele gevallen zijn deze gifstoffen zo giftig dat ze buikpijn veroorzaken of mogelijk kankerverwekkend zijn.Schimmels kunnen groeien op gewassen zoals granen, noten en (peul)vruchten, maar kunnen ook in producten terecht komen die daarvan gemaakt zijn, zoals brood en pindakaas. Producten worden goed gecontroleerd op schimmelgifstoffen. Het risico voor de gezondheid is daarom erg klein.
Annette: ”Sommigen schimmels zijn dus goed voor je en anderen niet. Goede bacteriën helpen de juiste vorming van stoffen en zijn symbiotisch. Voorbeelden zijn yoghurt culturen die de mens helpen met de goede darmflora, laat je de yoghurt echter te lang staan… dan komen er ook ‘haren’ op…Als yoghurt wat over de datum is dan eet ik het gewoon, zolang het nog maar niet groen ziet… kaas en dan vooral buitenlandse is het lekkerste 3 tot 8 dagen NA de officiële houdbaarheidsdatum. Franse kaas (rauwmelkse) kun je dus beter kopen in de aanbieding en dan nog een paar dagen laten liggen…”
”Iedere schimmels en bacteriën hebben dus hun eigen doelen en als je die doelen kent kunt je ze inzetten voor jezelf. Fermenteren van groenten is ook zo’n manier.”‘
Fermentatie
(5) Fermentatie is een geheel natuurlijk proces dat ontstaat door het werk van melkzuurbacteriën. Fermentatie bestaat al eeuwen. Je oma deed vast ook aan fermentatie, dit gaf haar de mogelijkheid voedsel langer te bewaren. Denk hierbij aan de groenten ingemaakt met zout in een enorme Keulse pot. Melkzuurbacteriën zijn levende organismen, waarvan er wel 2000 verschillende soorten bestaan. Ze zijn overal in de lucht aanwezig en zitten van nature ook op groenten en fruit. Met zout en eventueel wat water, zetten de bacteriën de aanwezige koolhydraten (natuurlijke suikers) van gesneden groenten in een zuurstofarme omgeving na verloop van tijd automatisch om in melkzuur. Iedere melkzuurbacterie heeft verschillende eigenschappen.Hierdoor duurt het proces de ene keer langer dan de andere keer en is het smaakresultaat ook elke keer iets anders. Soms heel zuur en soms ook weer iets milder.
(6) Annette:The universiteit van Nottingham heeft een oud recept gevonden om oogontstekingen tegen te gaan. Dit is een recept dat is gevonden in Bald’s Leechbook zoals het wordt genoemd. Dit werk staat bekend al een van de oudste en eerste bekende medische tekstboeken. Het onderzoek wat is gedaan is het namaken van het recept zoals dat 1000 jaar geleden is opgeschreven. De onderzoekers zijn verbaasd over de resultaten tot nu toe.
Voor mij geen verbazing
Het is geen toeval dat ik al jaren werk met veel knoflook, prei en ui (onderdelen van het recept) om schimmels, virussen, bacteriën en zelfs parasieten het leven zuur te maken. Juist vanwege de effectieve werking is het al veel ingezet. In het onderzoek blijkt dat 90% van de bacteriën worden gedood. Grappig is wel dat we dat officieel niet mogen zeggen tot nu toe. Natuurlijke stoffen kunnen nooit zo effectief zijn als synthetische stoffen wordt er beweerd. Dit specifieke mengsel uit het oude recept lijkt zelfs effectiever te werken. Lees zelf het artikel en kijk naar het filmpje.
Olijfolie
Olijfolie heeft ook goede antibacteriële eigenschappen. Let op! Onderstaand recept is niet bedoeld voor dagelijks gebruik! Gebruik een fles olijfolie (minimaal 0,5 liter). Doe daar 2 bollen knoflook, 5 verschillende soorten uien, 2 ons gember, 1 ons kurkuma, verse koriander (bosje), rozemarijn, tijm, oregano, bieslook, kruidnagels en 10 rode pepers in. Laat dit mengsel op laag vuur ongeveer 1 uur pruttelen (niet koken!). Laat het afkoelen en giet het terug in de fles. Dit mengsel heeft de afgelopen jaren al veel mensen van de parasieten afgeholpen (met nog andere ondersteuningen, dat dan wel. Dit mengsel gebruikt u 3 maal daag ongeveer 15 tot 20 minuten voor de maaltijd. Voor meer kennis over hoe dit werkt en wat de effecten zijn kunt u de lezingen volgen, ons boek bestellen of een persoonlijke afspraak maken.
1 https://nl.wikipedia.org/wiki/Schimmels
2 http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/schimmels.aspx
3 http://www.gezondheidsnet.nl/zuivel-en-zuivelvervangers/waarom-is-schimmelkaas-eetbaar
4 http://www.kennislink.nl/publicaties/bacterien-en-antibiotica-resistentie
5 http://www.natuurwinkel.nl/leuk-om-te-weten/tips/friszure-smaak-vd-natuur
6 http://www.annetteterheijden.nl/2015/04/01/oud-recept-ontdekt-en-getest/