Marokaanse couscous met Nederlandse groenten uit eigen moestuin

cous2

De herfst is begonnen en met dit recept neemt Anneke Schrijft afscheid van de zomer en verwelkomt de herfst!

De laatste zomergroente uit onze moestuin sperzieboontjes,courgettes, wortelen,peterselie, koriander en knoflook heb ik in deze couscous gebruikt. Deze zomer hadden wij een goede oogst en daardoor hebben wij een flinke voorraad kunnen aanleggen van verschillende groenten en fruit, in de diepvries maar ook in de weck. Dit jaar hadden wij een overvloed aan andijvie. Nadat er andijvie uitgedeeld was aan vrienden en familie, hebben wij ook een flinke hoeveelheid van deze groente aan de voedselbank kunnen geven.

De eerste najaars groente uit onze moestuin die ik in deze couscous heb gebruikt zijn, spitskool en pompoenen. Ik vind het een grote rijkdom een eigen moestuin te hebben. Om de woorden van mijn moeder te gebruiken als er een maaltijd met groenten uit eigen tuin op tafel staat  ‘zelfs koning Willem Alexander eet niet zo gezond en vers’.

Je hoeft niet persee de groenten uit onderstaand recept te gebruiken. Gebruik de groenten die jij lekker vind!

 • 100 gram  kikkererwten uit blik
 • 1 kg lamsvlees of kippenvlees of rundvlees
 • 3 eetlepel olijfolie
 • 2 rundvlees of kippenboulllion blokjes
 • 2 uien
 • 2 tomaat
 • 1 zakje saffraan
 • verse koriander en peterselie naar smaak
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • zout en zwarte peper
 • 500 gram couscous
 • 5 deciliter water
 • 300 gram wortelen
 • 2 kleine courgettes
 • 3 teentjes knoflook
 • 500 gram spitskool
 • 350 gram pompoen
 • 200 gram sperziebonen
 • 350 gram aardappelen
 • 2 eetlepels blauwe schimmelkaas

Doe het vlees, de uien, de helft van de peterselie en koriander, de olie, zout, peper en overige kruiden in het onderste gedeelte van een gamila (couscouspan). Voeg de helft van de olijfolie toe. Laat 5 minuten fruiten. Voeg de tomaten en kikkererwten toe en overgiet met water tot het vlees onder water staat. Laat ongeveer anderhalf uur koken.

Doe de couscous in een gasaa (een groot bord) en voeg er een scheutje zonnebloemolie en 1 theelepel zout bij. De zonnebloemolie goed in de couscous wrijven. Giet er koud water overheen totdat de couscous onderstaat. Giet overtollig water af, zet de couscous nogmaals onder water en giet vervolgens weer al het water af. Laat de couscous een poosje wellen, tot het water volledig opgenomen is. Maak de gewelde couscous los totdat elk korreltje los is

Voeg kokend water toe aan het vlees en de groenten in de stoompan totdat alles weer onder staat.

Doe de gewelde couscous in het bovenste deel van de couscouspannen en laat ca. een half uur stomen.

Maak de groenten schoon, snijd ze in stukken en voeg ze toe in de gamila, voordat de couscous voor de tweede keer gestoomd gaat worden. Die de couscous in een grote schaal, voeg nog een glas koud water toe en herhaal de procedure. Stort de dubbelgestoomde couscous in een grote schaal en smeer in met boter of olijfolie.

Haal de groenten voorzichtig met een schuimspaan uit de saus en rangschik ze over de couscous.Giet de saus in een kannetje, zodat iedereen naar smaak de saus over de couscous kan doen!

3 reacties op “Marokaanse couscous met Nederlandse groenten uit eigen moestuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s