Papa gaat naar het ziekenhuis

papa

Papa vertelt aan zijn dochtertje Chrissie dat hij naar het ziekenhuis moet. Stiekem maakt Chrissie zich een beetje zorgen, want wat is eigenlijk een ziekenhuis? Zullen ze goed voor hem zorgen? En komt papa snel weer thuis? Als Chrissie slaapt, komen spulletjes uit haar dokterskoffer tot leven. Dokter David, een stethoscoop, leidt Chrissie rond in het ziekenhuis. Ze zit op een vliegend bed, ruikt vreemde luchtjes, neemt een kijkje op de grote-mensen-afdeling en ontdekt nog veel meer…

De officiële overhandiging van het boek aan de hartchirurg van het AMC
De officiële overhandiging van het boek aan de hartchirurg van het AMC
Acteur John Buijsman leest voor uit 'Papa gaat naar het ziekenhuis.'
Acteur John Buijsman leest voor uit ‘Papa gaat naar het ziekenhuis.’

‘Papa gaat naar het ziekenhuis’ geschreven door Miriam Smit-Vuijk  (ook verkrijgbaar als ‘Mama gaat naar het ziekenhuis’) is het allereerste prentenboek speciaal geschreven voor jonge kinderen, waarvan éen van de ouders naar het ziekenhuis gaat. Elk jaar moeten er duizenden mensen voor een korte of langere periode naar het ziekenhuis. Veel daarvan zijn een ouder van een jong kind. Voor kleine kinderen is het moeilijk te bevatten wat er te gebeuren staat. Iedere situatie is natuurlijk verschillend, maar dit boek kan door de duidelijke tekeningen en bijbehorende uitleg als een goed begin punt dienen om kinderen te helpen begrijpen wat er met hun vader of moeder te gebeuren staat. Het boek bevat prachtige fantasierijke ‘tekeningen’. De ‘tekeningen’ zijn gemaakt van verschillende soorten lapjes en stofjes en opgebouwd uit verschillende laagjes. Dat geeft een lief, vriendelijk en bijzonder effect aan de tekeningen. Begin juni nam het AMC het allereerste exemplaar hiervan in ontvangst. Acteur John Buijsman las die dag uit het boek voor.papa1

Hoe ben je op het idee gekomen dit boek te schrijven?

“Twee jaar geleden wilde ik voor de operatie van mijn man mijn kinderen zo goed mogelijk uitleggen waar papa naar toe ging. Maar ik kon geen boekje vinden wat mij hierbij kon helpen. Omdat duizenden gezinnen in een vergelijkbare situatie komen, besloot ik zelf een boek te schrijven en uit te geven. Op basis van eigen ervaring en met hulp van professionele zorgverleners.”

Op het idee komen om een boek te schrijven is één ding, maar waar haalde je de inspiratie vandaan om het echt te doen?

“Ik heb met heel veel andere kinderboekenschrijvers gesproken. Via via en ook gewoon brutaal benaderd via LinkedIn of hun websites. Ook heb ik met veel professionals uit de zorg gesproken. Psychologen, artsen, patientenvoorlichters, pedagogen, etc. Heel mooi te zien hoe graag mensen je willen helpen en je willen inspireren als ze merken hoe enthousiast en gedreven je bent om je boek te schrijven en uit te geven. Het helpt natuurlijk ook enorm als ze het nut inzien van het boek. In mijn geval bestond er nog geen enkel boek waarmee ouders jonge kinderen kunnen uitleggen dat papa of mama naar het ziekenhuis moet, dus dat mijn boek waardevol zou kunnen zijn, was voor iedereen wel meteen duidelijk.”

Hoe belangrijk is het als een ouder naar het ziekenhuis gaat je daar uitleg over kunt geven aan hand van een prentenboek?

“Dat is heel belangrijk. Als een van de ouders voor een paar dagen of langer in het ziekenhuis moet worden opgenomen, breekt een spannende periode aan. Er mist ineens een belangrijk iemand in huis. Ook hele jonge kinderen voelen deze spanning haarfijn aan. Waar is papa (of mama) eigenlijk? Waarom moet hij naar het ziekenhuis? Wanneer komt hij thuis? Elke situatie is anders en elk kind heeft andere vragen. Het is een emotioneel onderwerp waar je bewust even de tijd voor moet nemen. Wat is dan beter met een boek met mooie plaatjes samen rustig kunt praten over het onderwerp?”
papa3

Op de website naar het ziekenhuis.nl vind je niet alleen informatie over het boek ‘Papa gaat naar het ziekenhuis’ maar ook allerlei andere interessante informatie. Kun je daar iets meer over vertellen?

“De website is bedoeld als platform voor ouders waar ze tips van (zorg)deskundigen en links naar handige sites kunnen vinden. Ook kunnen ze er ervaringen delen met andere ouders om zo inspiratie op te doen en het gevoel te krijgen dat ze niet de enigen zijn die in een dergelijke situatie zitten. Heel belangrijk en het scheelt ouders veel zoekwerk. Dit tijd kunnen ze beter aan hun gezin besteden.”

Wat vinden jouw kinderen van dit boek?

“Mijn kinderen zijn wel heel trots dat mama dit boek heeft geschreven. Ze hebben het hele proces meegemaakt en mochten ook verschillende ontwerpen van de karakters uit het boek beoordelen. Zij weten tenslotte als geen ander of een plaatje wel of niet aanslaat bij de doelgroep, zij zijn de doelgroep!”
papa4
Neem ook een kijkje bij Naar het ziekenhuis.nl

3 reacties op “Papa gaat naar het ziekenhuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s