Van Blitz tot niets, Kimswerd in de Tweede Wereldoorlog

kim

 

Reinder Politiek schreef het boek van Blitz tot niets, Kimswerd in de Tweede Wereldoorlog. Hij schreef in dit boek verhalen en gebeurtenissen op van inwoners van Kimswerd ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Reinder Politiek was nog maar een kind van 10 jaar toen de oorlog eindigde. In het voorwoord van het boek legt Reinder uit waarom hij het belangrijk vind dat dit boek geschreven werd.

Voorwoord van Blitz tot niets

“Het aantal Kimswerders dat de oorlog ’40-’45 heeft meegemaakt en echt heeft beleefd, slinkt ieder jaar gestaag. Over een paar jaar leeft er uit die tijd helaas niemand meer en zijn alle verhalen weg. Daarom dit eenvoudige verhaal, over eenvoudige dorpsgenoten, die in de oorlogsjaren met het tij werden meegezogen. Sommigen zijn gesneuveld, anderen gemarteld. Niet alleen de slachtoffers leden, maar vele families werden voor hun verdere leven in rouw gedompeld. Ook in Kimswerd. Er zijn dorpsgenoten geweest die een dappere rol gespeeld hebben, anderen lieten het over zich heen komen. Doordat de prijzen van de landbouwproducten na de inval van de Duitsers snel stegen, hadden verscheidene mensen het idee: het wordt eindelijk beter, na tien jaar crisis en veel te lage prijzen. Velen waren alleen maar toeschouwer en soms slachtoffer. Helaas waren er ook dorpsgenoten, die achter de plannen van de vijand bleven staan en zelfs een verradersrol hebben gespeeld. Er zijn verscheidene Kimswerders die iets van de oorlog hebben overgehouden. De een meer dan de ander. Dit geldt trouwens ook voor kinderen van ouders die tijdens de oorlog “fout” waren.”

Antsje, dochter van Reinder vertelt

“Zolang als ik mijn vader al kende was hij geïnteresseerd in geschiedenis. Dat ik altijd slechte cijfers haalde op school in dit vak vond hij verschrikkelijk 😉 Mijn vader is jarenlang bezig geweest om een boek te schrijven over de oorlog. Hij verzamelde verhalen van dorpsgenoten en andere personen. Eén man heeft nooit iets over de oorlog willen vertellen, deze man had in een kamp gezeten en daar een verschrikkelijke tijd meegemaakt. Uiteindelijk heeft hij met mijn vader willen praten. Deze man overleed net voordat het boek uitkwam. De familie vond op zolder allemaal dingen die met die periode te maken hadden. Brieven aan zijn vrouw bijvoorbeeld… Het boek dat mijn vader schreef bestaat dus uit verschillende verhalen, de een grappig en de ander triest. Mijn vader heeft geprobeerd het een luchtig boek te laten zijn, te lezen door iedereen. Zelf was hij nog maar een kind, 10 jaar toen de oorlog ten einde kwam. Mijn vader woonde ten tijde van de oorlog met zijn familie op een boerderij waar verschillende mensen tijdens de oorlog hebben verbleven, onderduikers, evacuee’s , de deur stond altijd open.”

Leesfragment

2015-04-02 19.41.42 (1)

 Reinder Politiek in het kort

“Ik ben met groot genoegen 50 jaar boer geweest. Naast de boerderij heeft geschiedenis me altijd geïnteresseerd en dan speciaal de dorpsgeschiedenis. Al 25 jaar schrijf ik verhalen in onze dorpskrant, veelal over vroeger en verder heb ik een boekje met oude dorpsfoto’s van Kimswerd uitgegeven. Maar ook een boek over de 100-jarige geschiedenis van de kaatsvereniging. Daarna één over ons 110-jarig muziekkorps, één over de 125-jarige ijsvereniging en een boekje over de bijna 1000 jaar oude Laurentius kerk van Kimswerd.”

“Een tweede hobby is, excursies leiden rondom en door onze fraaie oude kerk, met zijn honderden verhalen over priesters, dominees, schoolmeesters grafstenen, helden en andere vele bewaarde rariteiten rond en in de kerk.”

manBron: webshop Elixer.nl

Eén gedachte over “Van Blitz tot niets, Kimswerd in de Tweede Wereldoorlog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s