

Leesfragment
Heb jij dit boek al gelezen of ben je van plan het te gaan lezen? Dan zou het mij leuk lijken als je (enkele) onderstaande vragen wilt beantwoorden.
Meulenhoff leesclub vragen
1.Als Suzanne in haar verhaal gestoord wordt door een leerling, realiseert ze zich dat het verhaal op het moment dat ze het meemaakte anders was dan hoe ze het later navertelt. Ze kende toen ze net aankwam nog niet de naam van Ravensbrück en wist niks af van de kinderbarak. Ze zegt dat de geschiedenis die je vertelt altijd die van een ander is. Waarom is dit zo? En waarom kiezen mensen er dan toch voor om die geschiedenis zo te vertellen? Zou je het anders kunnen doen?
2. Als Mila zwanger is, houdt ze zich weinig bezig met het kind in haar buik. De vragen die ze zichzelf stelt gaan meer over wat voor effect het heeft op haar dan over wat voor effect het heeft op haar kind. Kun je dit begrijpen? Hoe verandert dit als haar kind geboren wordt?
3. Als Lisette overlijdt, pakt Mila direct haar waardevolle spullen. Waarom? Vind je dit respectloos of juist logisch.
4. Teresa zegt dat er geen verschil is tussen binnen het kamp en buiten het kamp, je kiest zelf voor leven of dood. Ben je het hiermee eens?
5. Als de Aufseher op Mila afkomt als ze gras aan het eten is, stopt ze abrupt voor een gewond vogeltje. Hierdoor heeft ze geen aandacht meer voor Mila maar ontfermt ze zich over het vogeltje. Hoe voelde je je hierbij? Wat zegt dit over het leven in het kamp?
6. Waarom denk je dat Georgette met haar zus is meegegaan? Waarom voelt Mila zich boos hierover? Vind je dat terecht?
7. Mila noemt ziektes, honger en kou oorlogen in een oorlog. Ben je het hiermee eens of zou je het anders willen noemen?
8. Sommige kampbewoners accepteren een roze kaart die zogenaamd toegang geeft tot een rustkamp. Iedereen weet echter dat het geen rustkamp is, maar een vernietigingskamp, ondanks dat dit niet hardop gezegd wordt. Waarom denk je dat de kampbewoners dan toch de kaart aannemen?
9. Wat vind je ervan dat Mila ervoor koos om mee te gaan op het transport voor de kinderen? Vele transporten ervoor gaven ook de belofte op een beter leven, maar bleken dodelijk te zijn. Denk je dat het een domme keuze was en dat ze puur geluk heeft gehad, of zou het haar niet meer uit hebben gemaakt?
10. Waarom denk je dat Suzanne de waarheid zo lang voor haar zoon heeft verzwegen?
Heb dit boek niet gelezen. Mijn moeder vertelde me verhalen, mijn schoonvader heeft ons allerlei verhalen verteld evenals mijn grootouders die beide oorlogen hebben meegemaakt. De eerste als kind, de tweede als gehuwd koppel. Hopelijk hoeven wij die gruwel nooit meer mee te maken. Ben destijds zelf militair geweest, niet om oorlog te voeren maar om te helpen de vrede te bewaren. Warme groet.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik sluit mij bij jouw woorden aan, hopelijk dit nooit weer…
LikeLike
Wil feitelijk eerst het boek lezen.
Lees best veel over de Tweede wereldoorlog.
Ben nu bezig met de Apotheker van Auswitch en 3 weken geleden over kamp Vught gelezen.
Verzwegen voor haar zoon was in mijnogen een wegdringen van haar gevoelens.
Bang voor vragen wawar ze zelf feitelijk geen antwoord op heeft.
Zich ergens shuldig voelen aan het hele gebeuren.
Ben wel van mening dat metname de tweede en derde generatie ook van kinderen wiens ouders “fout” waren er heel veel problemen mee kunnen hebben.
Juist omdat ze toch aanvoelen er is iets er word iets verzwegen..
Ja laat het ons en iedereen op aarde nooit meer gebeuren.
Maar helaas als ik om me heen kijk is het een en al ellende.
En wat kunnen WIJ eraan doen dat het anders gaat.
LikeGeliked door 1 persoon
Heb dit boek niet gelezen. Ik woon nu in nanjing. Als je ziet hoe de Japanners hier hebben huisgehouden tijdens WOII , onvoorstelbaar mensonterend. Elke oorlog moet herinnerd blijven.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat ben ik met je eens daarom hoort op 4 mei alle oorlogslachtoffers herdacht te blijven worden en niet alleen de slachtoffers van de tweede wereldoorlog.
LikeGeliked door 1 persoon