Achter de schermen bij McDonald’s (in de voetsporen van de Keuringsdienst van Waarde)

m1mx75fcc81o

Deze week heb ik een kijkje mogen nemen achter de schermen van McDonald’s. Je kon McDonald’s een vraag voorleggen en mijn vraag  was een van de drie vragen over rundvlees die werd uitgekozen om beantwoord te worden. Daarvoor vloog ik met een select groepje naar Munchen. De vraag die ik stelde was hoeveel waarheid er schuilt in alle (horror) verhalen die er regelmatig opduiken op het internet. Dus wat is er waar van bacteriën en restafval etc. in de hamburgers.

Nadat wij speciale kleding aan hadden getrokken, compleet met mutsje en mondkapje, kregen wij een interessante rondleiding bij OSI, dat is de fabriek waar de McDonalds hamburgers worden gemaakt. Bij OSI leven ze zeer strenge hygiëneregels na. Het is praktisch onmogelijk dat er via de fabriek bacteriën in de hamburgers komen. Vlees bevat van nature enkele bacterien maar die verdwijnen bij het bakken. Wij zagen vanaf het begin hoe rundvlees tot een McDonalds hamburger wordt verwerkt. Al onze vragen (en dat werden er steeds meer) werden beantwoord en wij mochten overal een kijkje nemen. Op het einde mochten wij hamburgers proeven en dat smaakte zeker naar meer.

mcdonalds-Quarter-Pounder-with-Cheese-Extra-Value-MealsIk durf met zekerheid te zeggen dat de runder hamburger van 100% rundvlees wordt gemaakt en  bovendien geen geur-, kleur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen bevat. Of zelfs maar zout en peper als het de fabriek verlaat. Er werd verteld als er in de fabriek alleen maar iets zout of peper wordt toegevoegd het geen 100% runder hamburger meer mag heten.

Tot slot wil ik zeggen dat ik nu heel anders tegen een broodje hamburger van de McDonald’s aankijk. Want ik heb nu met eigen ogen gezien hoeveel werk het is  om een hamburger te maken en hoeveel mensen er mee bezig zijn voordat de hamburger bij jou en mij op ons bordje ligt. En wat wij hebben gezien was alleen nog maar al het werk wat er zit in zo’n hamburger. Net zoveel werk zit er vast ook in de salade en de patat!

In november kun je meer lezen over mijn kijkje achter de schermen bij de McDonald’s in de Flair.

Bekijk het filmpje van mijn bezoek hier

Hieronder zie je een filmpje van twee jaar geleden van de consumenten die toen hun vragen beantwoord kregen. Pas na  publicatie in o.a. de Flair en op de McDonalds website kan ik hier foto’s en filmpjes van onze trip plaatsen.

12 reacties op “Achter de schermen bij McDonald’s (in de voetsporen van de Keuringsdienst van Waarde)

 1. Wat ik van Mc Donald’s weet is dat ze onder zware normen en wetten staan. Daarom zullen ze ook in hun eet complexen niet al teveel op voorhand bakken.
  Nu zelf ben ik er niet gek op maar het is zeker wel eens leuk om met de kids te doen.
  En wat we toch niet mogen vergeten het is voor heel wat mensen toch redelijk duur.

  Anneke bedankt voor de info

  Like

 2. Interessant allemaal, ik twijfelde namelijk altijd over de vlees van McDonald’s. Maar nu jij verteld dat het wel 100% rundvlees is, geloof ik het! Leuk dat het in de Flair komt, ga jij het artikel ervoor schrijven?

  Like

 3. Houd er rekening mee dat zo’n rondleiding van te voren natuurlijk al helemaal is gepland. Van A tot Z. Wat je dan ziet en hoort is dan ook volgens het plan van de multinational. Uiteraard is het McDonalds er alles aan gelegen om zo goed mogelijk uit de bus te komen. Ik heb documentaires gezien over fabrieken en de medewerkers van McDonalds waarbij undercover, met verborgen camera, wordt rondgekeken. En geloof me, dan krijg je hele andere beelden en verhalen voorgeschoteld. De uitdrukking ‘De slager die zijn eigen vlees keurt’ is bij deze vooropgezette rondleiding dan ook zeer toepasselijk.

  Like

 4. Ik heb het filmpje bekeken en in dit filmpje lijkt het toch echt een heel mooi marketing verhaaltje. Mac donalds geeft aan transpirant en open te zijn en vinden dat iedereen mag weten hoe het qua productie gaat. Er zijn helaas 2 dingen en dat is roepen en aantonen. Ze roepen heel hard dat het zo is, maar als het werkelijk zo transpirant zou zijn waarom in godsnaam is er dan zoveel discussie en gezeik. Als ze nu echt zo open willen zijn zouden ze filmpjes moeten maken van hoe het daadwerkelijk gaat. En niet het marketing technisch verhaal dat het allemaal zo perfect is. Laat maar is studenten die in de food sector zitten kijken naar hun productie kijken of het dan nog steeds open is. Ik studeer zelf food design and innovation en ben dan ook zeer benieuwd of wij een tripje macdonalds kunnen krijgen. En wij willen het daadwerkelijke verhaal zien en niet de van te voren opgezette rondleiding. Ik ben ook heel benieuwd hoe je aan de uitnodiging bent gekomen om in deze fabriek te gaan kijken ? Hopelijk kun je me vertellen hoe je hieraan bent gekomen, want wij food designers gaan graag een kijkje nemen.

  Mvg,

  Martijn Wolfs

  Like

  1. Hoi Martijn, Ik ben ook erg benieuwd wat jouw mening zou zijn na een tripje naar de McDonalds fabriek. Ik kan je verzekeren dat wij ook sceptisch waren voor ons bezoek aan de fabriek en veel erg veeel lastige vragen stelden. Wij waren vrij om overal rond te neuzen. Ik voelde mij echt in de voetsporen van de makers van het tv programma de keuringsdienst van waren treden, die trouwens ook een bezoekje aan de fabriek hebben gebracht. Stuur mij een mail met je vraag en ik zal kijken wat ik voor je kan betekenen om een antwoord op je reactie te krijgen. Fijne dag!

   Like

 5. Wat ik mij dan afvraag is dat als er geen conserveringsmiddelen in zitten hoe een hamburger of een patatje 4 jaar onbeschimmelt blijft. Heb het zelf met een hamburger getest die had ik een jaar bewaard en hij was alleen wat uitgedroogd meer niet.. ik vertrouw de grote multinationals niet echt. Doe mij maar een lekkere mamaburger ^_^

  Like

  1. Waar heb je de hamburger in bewaard? Want als je iets lucht dicht bewaard gaat het niet beschimmelen etc. maar of het dan nog lekker is is een andere vraag 🙂 Maar je hebt helemaal gelijk er gaat natuurlijk niks boven een eigen home made hamburger.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s