Binnenkort moeten wij toch echt afscheid gaan nemen van de zomer voor dit jaar. De herfst komt eraan maar brengt behalve regen en wind ook veel leuke dingen met zich mee. Zoals wandelen door een bos met mooi gekleurde herfstbladeren. Binnen bij de kachel zitten met een kop thee en een goed boek. Maar de herfst brengt voor veel mensen ook najaarsmoeheid met zich mee. Met het drukke leven wat veel mensen hebben komt het natuurlijk helemaal niet uit om je moe te voelen en een totaal gebrek aan energie te hebben.
Ik legde de volgende vraag voor aan Anka Blankendaal, zij heeft een eigen praktijk voor natuurgeneeskunde in het centrum van Amsterdam. Hoe kom je van najaarsmoeheid af en kun je het voorkomen?
licht
Omdat de dagen korter worden, kunnen we een tekort aan daglicht krijgen. Licht is belangrijk voor ons humeur en een goed waak- en slaapritme. Onder invloed van licht worden hormonen aangemaakt die zorgen dat we ’s morgens lekker fris wakker worden en energie hebben om de dag door te komen. Als het donker wordt, maakt het lichaam hormonen aan die zorgen dat we ’s nachts goed kunnen slapen. Als het vroeger donker wordt, raakt onze biologische klok in de war waardoor we vermoeid en humeurig kunnen worden. Het is daarom juist dan belangrijk om zoveel mogelijk licht te vangen. Fiets naar je werk, ga in de lunchpauze naar buiten en als de zon schijnt, kijk er dan eens even in. Sungazing is heel goed voor onze weerstand want we nemen via onze ogen licht op. Als je gevoelig bent voor winterdepressie is lichttherapie misschien iets voor jou. Ga op tijd naar bed, slaap in een donkere kamer en houd alle mobiele apparaten uit je slaapkamer.
Vitamine D
Anti-oxidanten
Omdat we meer binnen zitten met herfstachtig weer, hebben we over het algemeen minder beweging en ademen we minder frisse lucht in. Daardoor kunnen gifstoffen in ons lichaam minder goed worden afgevoerd en kunnen vrije radicalen ontstaan. Dit zijn giftige deeltjes die een kettingreactie veroorzaken in het lichaam waardoor we ons moe gaan voelen. Met anti-oxidanten kunnen we deze giftige deeltjes onschadelijk maken en blijven we langer fit. Belangrijk zijn vitamine A in worteltjes en pompoenen, vitamine C in vers fruit en groenten, vitamine E in olijfolie en noten. Alle felgekleurde groenten en fruit zitten vol met antioxidanten. Eet niet teveel brood en suikers, die kosten energie. Varieer volop met fruit en groenten, kies voor rauwkost met een dressing van olijfolie, nootjes in plaats van snoep, drink verse sappen, groene thee en veel water. En lukt het niet om voldoende uit je voeding te halen, gebruik dan een supplement met natuurlijke multivitaminen. Dan kom jij vol energie, vrolijk en gezond door de herfst.
Heb jij ook last van najaarsmoeheid? En wat doe jij ertegen?
Dit is op herblogden reageerde:
Heb je last van najaarsmoeheid? Ontdek wat jij eraan kunt doen in dit blog van Anneke schrijft en Anka Blankendaal.
LikeLike
Ja het is weer bijna zover dat de winterjassen uit de kast mogen komen. Ook dat heeft wel iets natuurlijk zoals je het beschrijft.
Nu wat ik belangrijk vind is in de gure maanden toch voldoende buiten te komen.
Je lichaam een goede beurt te geven. Zoals ontgiften en dit met heel veel water te drinken en zoals je het beschrijft Anka bij vitamine.
En voor de rest ervan genieten als van de zomer die we gehad hebben. 😉
LikeLike
Bij mij is het eigenlijk net andersom. Heb in het voorjaar last van moeheid. Najaar en winter geven me altijd een energiek gevoel. Hoe zou dat dan kunnen?
LikeLike
Hoi Marnel ik heb de vraag aan Anka voorgelegd en zij gaf daarop het volgende antwoord. Ik ben trouwens benieuwd of jij jezelf herkend in iets van het onderstaande.
Niet iedereen heeft last van het najaar. Sommige mensen zijn juist beter als het kouder wordt.Iedereen is anders. Het heeft te maken met aanleg. En ook hoe gezond je bent, hoe je eet en nog meer factoren. Sommige mensen hebben het bijvoorbeeld snel warm en houden daarom niet zo van de zon. Anderen krijgen het in de winter bijna niet warm omdat de doorbloeding niet zo goed is. Die kunnen niet wachten tot de zon weer gaat schijnen. Mensen die in de winter zijn geboren, kunnen vaak beter tegen kou.
Fijn weekend en groetjes, Anka
LikeLike
Dank je Anka. Al snap ik het nog niet helemaal. Ik ben in mei geboren en verre van gezond. Er is 1 arts geweest die zei dat ik waarschijnlijk last heb van zomerdepressie. Ook al ben ik niet echt depressief. Ik laat het maar zo. Ik weet niet beter. Ik ben geen liefhebber van de zomer de andere 3 seizoen tot een graad of 20 en niet te veel zon vind ik heerlijk. Ik heb ook geen hekel aan regen en wind… Jij ook een fijn weekend en nogmaals bedankt.
LikeLike
Als het moe toestaat wil ik even antwoord geven.
Marnel als ik je schrijven lees, heb ik het gevoel dat de maanden van de zomer je in een dip gooien. Al eens geprobeerd om juist voor die maanden wat supplementen te nemen en Vitamine D.
Men hoort het vaak dat mensen juist in de zomermaanden depressief zijn en niet in de wintermaanden. Dat heeft te maken met de lange dagen maar ook met het temperatuur verschil.
LikeLike
Sorry het duurde even, tot laat gewerkt gisteren. Het gekke is dat ik niet in een dip zit. Vitamine D en extra’s ervoor gebruik ik al jaren, maakt ook niet uit… Het is wel zo dat ik geen liefhebber ben van hoge temperaturen en warme nachten 😉 x
LikeLike
Marnel heb je al eens gedacht van waar het gevoel komt dat je geen liefhebber bent van hoge temperaturen en warme nachten.
Misschien kan je er niet tegen doordat je gaat zweten?
Of omdat het zo op je gevoel werkt dat je liever binnen zit dan buiten.
En de warme nachten omdat je niet in slaap kan vallen.
Nu soms is het echt zoeken maar het ligt soms voor de hand als je eenmaal de oorzaak aanvoelt dat het soms beter kan gaan.
LikeLike
Hoi Marnel,
Ik herken dezelfde symptomen die jij beschrijft, ik ben ook heel erg blij dat de zomer bijna ten einde is. Een dip heb ik volgens mij ook niet echt, maar ik slaap wel slechter en ik word ook vermoeider wakker iedere ochtend. Wel ben ik geboren in nog net winter.
LikeLike
Hallo Liesje, Bedankt voor je reactie. Fijne dag!
LikeLike
moe= me
LikeLike
Als de R in de maand zit gebruik ik extra vitamine D. Ook heb ik een daglichtlamp. Als de R in de maand is gebruik ik die elke dag. Iedere ochtend bij mijn ontbijt staat deze 20 minuten aan. Zowel de Vit D als de daglichtlamp gebruik ik in overleg met mijn huisarts. Ik voel me fijner en vrolijker in deze donkere maanden en kan het echt iedereen aanbevelen bij een herfst en winterdepressie die ik ook HAD. Ja blij om het woord HAD te gebruiken want ik was altijd down in deze, voor mij sombere, donkere dagen. Verder eet ik heel gezond en drink veel smoothies : )))
LikeGeliked door 1 persoon
Fijn dat je er nu geen last meer van hebt. Ik denk dat veel mensen zich hier vast in kunnen herkennen. Je hoort zoveel dat mensen zich somberder gaan voelen als de dagen donkerder worden en de blaadjes gaan vallen.
LikeLike