De toekomstige aarde – Eric Holthaus

girl-nature-writing-notebook_109710-5322Onze toekomst schrijven we zelf. ~ Eric Holthause (Foto: Freepik)

Wij zijn op een punt beland waarop over de hele wereld, het weer extreme veranderingen ondergaat. Het gebruik van fossiele brandstoffen en de verwoesting van het ecosysteem zorgen ervoor dat de veranderingen in een hoog tempo toenemen. Wij zullen moeten accepteren dat de veranderingen die wij aanbrengen aan de atmosfeer ons voortbestaan onzeker maakt.

Kettingreactie

De veranderingen die het weer ondergaat zorgt ervoor dat de natuur zich daaraan gaat aanpassen. Dit zal een kettingreactie aan veranderingen teweeg brengen waardoor dieren, planten, etc. moeite zullen hebben zich staande te houden en uiteindelijk zullen verdwijnen.

The Rebel

Maar er is nog hoop! Met het boek De toekomstige aarde wil Klimaatwetenschapper en journalist Eric Holthaus (door Rolling Stone ‘The Rebel Nerd of Meteorology’ genoemd) je aan het denken zetten, hoe jij een bijdrage kunt leveren aan een betere wereld. De mensheid staat op een kruispunt, jij kunt helpen ons een andere weg in te slaan! Denk niet: Dit is een druppel op een gloeiende plaat. Wat kan ik nu betekenen? Bedenk dat alle druppels samen uiteindelijk een plas vormen.

Jij 

Uit de honderden gesprekken die Eric voerde tijden de research voor dit boek  trok hij de belangrijke conclusie dat zolang wij nog op deze aarde zijn de strijd nog niet verloren is. Hij is ervan overtuigd dat jij – ja jij een idee kunt hebben om de veranderingen in te zetten waar nog niemand op gekomen is. Dit doet mij deken aan een gesprek wat ik onlangs had. Een vrouw vertelde aan mij dat zij geen kinderen op deze aarde wil zetten. Zij vindt dat er teveel problemen zijn op de wereld, waaronder de klimaatverandering. Ik antwoordde hierop: “Maar wat als jou kind nou juist de oplossing heeft voor één van deze problemen?!”

Rooskleuriger, vergankelijk & onvolmaakt

Ook al zijn volgens Holthause onze levens en daden vergankelijk en onvolmaakt,  wij kunnen door dit gegeven te accepteren een diepergaande bestaanswijze aanboren. Daardoor zouden wij in staat kunnen zijn, de toekomst rooskleuriger te laten zijn dan wij nu voor mogelijk houden.

Grotere ramp

Laten wij met ons allen deze corona periode gebruiken om de banden met elkaar en de natuur te versterken. Volgens Holthaus is de omgang met elkaar namelijk een nog grotere ramp dan de klimaatverandering! Want hij is van mening dat, Alleen in een ongelijkwaardige en oneerlijke samenleving klimaatveranderingen kunnen blijven doorwoekeren zonder dat machthebbers zich erom bekommeren. In deze tijd moeten wij volgens Holthaus juist luisteren naar mensen die altijd genegeerd werden, omdat hun boodschap de mensen uit de top niet uitkomt.

Positieve omslag

Hoewel de eerste helft van het boek mij droevig stemde maakt de tweede helft mij ontzettend blij! Want in dat gedeelte van het boek worden ideeën aangedragen die, als wij ze nu beginnen te verwezenlijken, voor een enorme positieve omslag zouden kunnen zorgen!  Want stel je voor wat zou er kunnen gebeuren wanneer wij de CO2-uitstoot in het volgend decennium met 50% zouden weten te verminderen. Hoe zou het leven in de steden er dan uit zien? Wat zou er kunnen gebeuren als de voorgestelde Green New Deal, een 100% koolstofvrije economie in de VS zou creëren. Dit zou betekenen dat onze kinderen of kleinkinderen kunnen leven zonder de zware last die wij ze nu dreigen mee te geven. Zij zouden kunnen leven zonder angst maar met hoop.

Inheemse volkeren

Een groot gedeelte van het boek schreef Holthaus op de geboortegrond van het Mdewakanton Dakota-volk. Zij leefde in harmonie met de wereld om hen heen tot de Europese kolonisten kwamen. Ze werden van hun grondgebied verjaagt en er werd geprobeerd hun uit te roeien. Dat is gelukkig niet gelukt. Holthaus is van mening dat wij nog veel van hun en andere inheemse volkeren kunnen leren. Deze volkeren kunnen ons leren dat de toekomst niet vast ligt en dat wij het roer nog om kunnen gooien.


Afbeelding: Freepik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s