Interview met auteur & illustrator Petra van Dreumel

Naamloos

Afgelopen week kon je op deze plek de review lezen van het cursusboek Van dromen naar doen/ Een cursus geluk in 40 dagen. Deze week volgt het interview met de sympathieke auteur & illustrator van dit boek, Petra van dreumel. Petra probeert je via haar boek 40 dagen lang iedere dag inspiratie en inzicht te geven via eenvoudige oefeningen. Zodat je na 40 dagen in staat bent je geluk te vinden en een stukje dichterbij bent om je dromen waar te maken. Dit zelfhulp boek bevat, naast laagdrempelige opdrachten, prachtige illustraties.

 Petra fijn dat je een momentje vrij kon maken om ons te woord te staan ondanks je deadline.

“De deadline van mijn wenskaartenlijn komt in zicht. Hier ben ik op dit moment ieder vrij moment mee bezig. De kaartenlijn bevat illustraties die ook in mijn boek van dromen naar doen voorkomen.”

Waar haal je de inspiratie vandaan voor al die prachtige illustraties?

“Wanneer ik aan het mijmeren ben of over dingen nadenk vertaalt dat zich in kleuren, vormen of woorden. Deze probeer ik met elkaar te verbinden en samen te laten vallen tot een geheel.”

Maakte je eerst de illustraties of schreef je eerst de teksten van van dromen naar doen?

“Dat was wisselend. Soms eerst de tekening, soms eerst de tekst. Een van de hoofdstukken gaat over loslaten. Ik was aan het wandelen en dacht na over nare gebeurtenissen die mijzelf en anderen waren overkomen. Hieruit ontstond de gedachte: wat als je vloeibaar kan zijn? Vloeibaar vertaalde ik naar water en zo ontstond de illustratie.”

Ben je bent een beelddenker?

“Ja dat denk ik wel. Ik heb altijd al gehad dat ik beeld en woord samen wil laten vallen. Mijn intentie was dat wanneer je van dromen naar doen open slaat als lezer je er blij van wordt. Dat je denkt, oh fijn ik mag vandaag weer! Dat de illustraties je al in een flow brengen en daardoor helpen de oefeningen naar jezelf te brengen.”

57121054_2378895302346289_7095576755162841088_n
© Petra van Dreumel

Dat is je zeker gelukt! van dromen naar doen is een vrolijk en inspirerend boek geworden. Wanneer ik het boek open sla wordt ik er vrolijk van. Ik ben met veel plezier met de oefeningen aan de slag gegaan. Een mooi hoofdstuk vind ik ‘Hallo angst mag ik je knuffelen’.

“Angst is iets wat we heel vaak bevechten. Maar als we het toelaten en er meer compassie voor hebben, dan ebt het sneller weg dan als wij er weerstand tegen hebben.”

Hoe ben je een levensdeskundige geworden?

“Ik denk dat iedereen het in zich heeft. Veel mensen hebben echter geen connectie met hun innerlijk. Soms zijn er alleen maar oefening nodig om de connectie te maken. De laatste jaren is dit bij mij makkelijker geworden waardoor het makkelijker werd deze connectie te maken. De dingen vielen samen samen, wat ik hoorde, zag en las. Elke dag een momentje voor jezelf nemen is belangrijk. Je hoeft niet te mediteren. Gewoon een momentje in een hangmat, of even erop uit een frisse neus halen.”

Naamloos
© Petra van Dreumel

De opdrachten die behoren tot de cursus zijn laagdrempelig.  

“Fijn om te horen, dat is de opdracht die ik mijzelf gaf. Het is makkelijk iets te bedenken wanneer je een persoon in gedachten hebt maar dit boek moest een cursus bevatten voor alle mensen en dat is moeilijker.”

Geef je workshops?

“Dat doe ik inderdaad. De workshops sluiten aan op het boek. Doordat je oefeningen samen met een groep doet herken je dingen in elkaar. Je kunt dan ook dingen bespreken en dat helpt ook.”

Met welke materialen werk je graag als illustrator?

“Waterverf en ecoline, vaak gebruik ik dit in combinatie met elkaar.”

67278497_2445769818992170_3347204984574836736_n
© Petra van Dreumel

Wat is een belangrijke eigenschap voor een illustrator?

“Een goede vraag! ik heb geen idee. Nu ik kaarten uitbreng realiseer ik me dat ik nu echt een illustrator ben! Ik had de wens opgeschreven illustrator te worden en ik dacht waarom schrijf ik dit op? Ik kan het niet, ik heb geen opleiding. Daarna vond ik een doosje waterverf wat ik tien jaar geleden had gekregen en nooit had weggegooid. Ik had al jaren niet meer met de hand getekend. Opeens begon ik uit mijzelf  te tekenen en op het moment dat ik los liet dat het perfect moest zijn ging het steeds beter. Illustreren is een mooi leerproces.”

Je bent heel actief en hebt diverse bezigheden. Je bent schrijver, illustrator, spreker, en marketing manager. Vanaf morgen mag je nog maar een van deze dingen doen. Wat kies je?

“Illustreren, dat is waar ik het meest voldoening uithaal en blij van wordt.”

Je boek is opgedragen aan Mias wie is hij?

“Dat is mijn zoontje. Hij is net vier geworden en na de vakantie gaat hij voor het eerst naar school. Hij is mijn zonnetje. Sinds hij er is is er zo’n verschuiving van wat ik belangrijk vind in het leven.”

66212654_408427643349317_6235582588369140931_n
© Petra van Dreumel

Zit er een boek over het moederschap of voor kinderen in de kwast of in de pen?

“Ik zou graag een versie voor kinderen en hun ouders willen maken van het boek van dromen naar doen. Het boek zou iets verschillen van de volwassen uitgave. Kinderen weten gewoon dat je van jezelf mag houden zoals je bent en dat je dromen waar kunt maken. Ergens raak je dit gevoel als kind kwijt. Ik wil kinderen leren hoe je dit gevoel vast kunt houden.”

Wat is jouw favoriete hoofdstuk van de cursus?

“Weg van de minste weerstand en Jij=Geweldig.  In het hoofdstuk: Een moment voor jezelf, probeerde ik te vertellen hoe het leven in elkaar zit. Dit is voor iedereen anders en dat maakte het complex en ik kwam er niet uit.. Toen ik dit probeerde uit te leggen wist ik opeens dat ik dit juist op moest schrijven.”

Wanneer besloot je: het boek is af?

(Lachend)” Toen de deadline voorbij was!”

Als je geen deadline had gehad was je dan nog steeds bezig met het bijschaven?

“Ik ben perfectionistisch en vind het nooit goed genoeg. Met de illustraties was ik veel kritischer en langer bezig dan met de teksten. Dan haalde ik er een illustratie uit en stopte er een andere in. Maar wanneer ik denk: het is  klaar! Stap ik stap makkelijk over op het andere project.”

Wat is je levensmotto?

“De mantra: neem altijd genoeg tijd voor alles wat ik belangrijk vind. Deze woorden geeft mij helderheid en rust. Een andere mantra is: ik ben goed zo als ik ben. Tien jaar geleden kreeg ik het eerst mijn mond niet uit maar nu helpt het.”

Neem voor informatie over het cursusboek, workshops of voor meer prachtige illustraties een kijkje op petravandreumel.nl. Of volg haar op Facebook of Instagram.

 

3 reacties op “Interview met auteur & illustrator Petra van Dreumel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s