Mijn Hollandse droom – Ahmed Marcouch (Boekreview)

burgemeester

Mijn Hollandse droom, van Ahmed Marcouch uit 2010, heeft een diepe indruk op mij gemaakt. In deze autobiografie, opgedragen aan zijn vader en moeder, kijkt Ahmed Marcouch terug op zijn leven. Het is een goed leesbaar verhaal, Ahmed Marcouch is een welbespraakte goede verteller. Mijn Hollandse droom geeft mensen de gelegenheid om een unieke blik te werpen in het leven van een zoon van een Marokkaanse gastarbeider. Dit boek is een aanrader en zou eigenlijk door iedereen gelezen moeten worden. Ook al ben je het politiek gezien misschien niet altijd met hem eens.

Ahmed Marcouch snijdt in zijn autobiografie diverse onderwerpen aan en laat niets onbesproken. De autobiografie begint in zijn geboortedorp Beni Boughafer, Marokko en eindigt in 2010 wanner Ahmed Marcouch tweede kamerlid wordt voor de PVDA. Ondertussen zijn wij alweer 8 jaar verder en is Marcouch burgemeester van Arnhem. Tijd voor een tweede autobiografie?

achmed

 

Leesfragment

We leven hier met elkaar, we moeten het met elkaar zien te rooien. Mijn vader verliet als dertiger te voet zijn huis in het dorpje aan de Marokkaanse kust en liet zijn vrouw en kinderen achter. Op zoek naar werk, naar mogelijkheden om zijn familie te kunnen onderhouden. Hij kwam uiteindelijk terecht in Amsterdam, de plek die ik vanaf mijn tiende jaar als mijn stad ben gaan beschouwen en waar mijn eigen drie kinderen zijn geboren. Ik heb me hier dankzij alle mogelijkheden kunnen ontplooien, mijn eigen leven vorm kunnen geven. Op mij is niet van toepassing: ’s avonds nog krantenjongen en de volgende ochtend miljonair. Die Amerikaanse droom is een sprookje. Ik heb een betere droom, een echt gebeurde, mijn Hollandse droom: van krantenjongen tot maatschappelijk actieve politicus, na jaren stapje voor stapje vooruit komen. Kansen zien en pakken, onderwijs stapelen, hard werken, geen genoegen nemen met middelmatigheid. Kortom, bloed, zweet en tranen. Vanuit die positie en vanuit mijn voorgaande functies wil ik naar mijn beste kunnen een bijdrage leveren en blijven leveren aan ons mooie land. Ik word daar gelukkig van, ook al zwem ik soms tegen de stroom in. Af en toe is het ook een eenzaam avontuur, maar het is altijd de moeite meer dan waard.

 

De Hollandse droom
Gepubliceerd in 2010
Uitgeverij: Contact

 

 

5 reacties op “Mijn Hollandse droom – Ahmed Marcouch (Boekreview)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s