In gesprek met… schrijfster Hilda Spruit

hilda

Young Adult lezers kennen vast schrijfster Hilda Spruit wel. Met haar boek Geestverwanten won zij in 2016 de Jonge Jury debuutprijs. Ondanks haar volle agenda, naast schrijfster is zij namelijk ook nog eens uitgever, Creditmanager en een van de auteurs van NL YA on tour, kreeg Anneke Schrijft de gelegenheid Hilda Spruit te interviewen.

Hilda Spruit in het kort

In het kort? Onmogelijk zou mijn man zeggen. Ik mag met mijn 1.58 meter dan niet al te lang zijn, kort van stof ben ik nooit maar ik ga het proberen: Ik ben geboren in Bleiswijk op 24 april 1961 als dochter van een middenstander. Op mijn 19e ben ik verhuisd naar Zoetermeer waar ik tot op heden nog steeds woon. Ik woon daar samen met mijn partner Ruud en heb twee dochters, vier kleinkinderen en een kat. Naast mijn werk als auteur en uitgever heb ik een baan als Creditmanager in een onwijs leuk IT-bedrijf en recenseer ik boeken.

Verhaal-van-Famke-Defensie-Transparant-stapel
Foto: Hilda Spruit

Schrijven en de Nederlandse taal

Voor schrijven en de Nederlandse taal heb ik altijd een grote voorliefde gehad. Vanaf het moment dat ik een pen kon vasthouden had ik maar één grote wens: schrijver worden. Toen ik zestien was, had ik al twee manuscripten en vele gedichten geschreven, die ik helaas tijdens een verhuizing ben kwijtgeraakt. Wegens gebrek aan tijd heb ik daarna vele jaren niet meer kunnen schrijven. Toen in 2004 mijn eerste kleinkind werd geboren, heb ik de schrijfdraad weer opgepakt. Zo heb ik onder andere korte verhalen geschreven voor Borre Leesclub en de Bobo.

Koninklijke Landmacht

In 2010 heb ik op verzoek van Bureau Thuisfrontzaken van de Koninklijke Landmacht ‘Het verhaal van Famke’ geschreven. Dat is een boekje ter ondersteuning van jonge kinderen van militairen die door defensie worden uitgezonden. In september 2015 kwam Geestverwanten uit, waarmee ik in 2016 de Jonge Jury Debuutprijs won. In december 2016 heb ik uitgeverij Oleander opgericht en ben vanaf dat moment zelf Geestverwanten gaan uitgeven.

thumbnail_NL YA on tour
foto: NL YA

NL YA on tour

Ik ben één van de acht auteurs van de groep NL YA on tour. Wij bezoeken boekhandels en bibliotheken in Nederland om onze boeken te signeren en om workshops te geven. Verder lees ik graag en studeer piano. Ik ben daarnaast gek op films kijken, van die griezelig spannende, als ik er tenminste de tijd voor kan vinden.

Wat was het moment dat je inspireerde tot het schrijven van Geestverwanten?

Ik schreef al jaren korte verhalen op een verhalensite waar schrijvers elkaar stimuleren en van opbouwende kritiek voorzien. Op een gegeven moment was ik door mijn onderwerpen heen en wist niet meer waarover ik schrijven moest. Toen herinnerde ik me ineens een ervaring die ik op mijn vijftiende had met glaasje draaien. Brrr, was best eng. In de eerste minuten schoten de kaarsen al uit en hing er een vreselijke creepy sfeer. ik ben er gelijk mee gestopt en heb het nooit meer gedaan, maar in ieder geval had ik wel een goed onderwerp om over te schrijven. De bedoeling was dat het een kort verhaal zou worden, maar ik kreeg zoveel leuke reacties dat ik door ben gaan schrijven en op een gegeven moment was er dus een boek.

Jonge-Jury-Debuutprijs-2016-1080x675

Putte je uit eigen ervaringen bij het schrijven van dit boek?

Sommige stukken zijn inderdaad eigen ervaringen. Door mijn vader heb ik altijd veel interesse gehad in het paranormale. Als klein kind viel het me al op dat mijn vader anders was dan de vaders van mijn vriendinnen. Hij wist namelijk vaak dingen die hij helemaal niet weten kon, zoals dingen van volstrekt vreemden. Ook wist hij regelmatig wat ik dacht en dat was niet altijd even handig voor mij, vooral niet in mijn puberteit. Als ik een nieuw vriendje had wist hij bv al wanneer het uit zou gaan. Dat wist hij gewoon. Hij deed er ook nooit geheimzinnig over. Toen ik hem op mijn tiende op wonderbaarlijke wijze het leven van mijn broertje zag redden, werd het voor mij helemaal duidelijk dat er heel wat meer is tussen hemel en aarde.

Eigen ervaring

Zelf heb ik ook ervaringen op paranormaal gebied. Bijvoorbeeld de nevelslierten die in hoofdstuk 32 van Geestverwanten om Merthes bed heen dansen, is zo’n ervaring. Vanwege mijn interesse in het spirituele/paranormale, bezocht ik veel beurzen, deed workshops en trainingen en las veel, heel veel boeken op dit gebied. Daarnaast heb ik ervaringen als Reiki-master. Speciaal voor Geestverwanten heb ik de opleidingen uitvaartverzorging en rouwverwerking gedaan. Uit al die ervaringen put ik voor het schrijven van mijn boeken.

Fotolia_51443060_S-700x400
Afbeelding : Vrouw & Passie

Wat is je favoriete hoofdstuk uit Geestverwanten?

Eigenlijk heb ik geen favoriet hoofdstuk, maar als ik dan toch moet kiezen, dan ga ik voor hoofdstuk 41, omdat ik in dat hoofdstuk allerlei dingen kon toepassen die ik tijdens de opleiding uitvaartverzorging heb geleerd.

Als Geestverwanten verfilmd wordt, welke actrice zou je de rol van Merthe willen laten spelen?

Dat zou wat zijn, de verfilming van jouw boek is iets waar iedere schrijver van droomt natuurlijk. Er schiet mij op dit moment geen Nederlandse actrice te binnen. Wie mij een perfecte Merthe lijkt is Emma Watson, die Hermelien Griffel speelt in de Harry Potter films. Maar eh … dat is wel een beetje erg hoog gegrepen natuurlijk.

"The Circle" Premiere - 2017 Tribeca Film Festival
Emma Watson (Foto: Time Magazine)

Wat was het moeilijkste aan het schrijven van Geestverwanten?

Het herschrijven naar de show don’t tell stijl. Ik heb Geestverwanten zes keer moeten herschrijven, voordat het helemaal naar mijn zin was.

Komt er een vervolg op Geestverwanten? Zo ja, is Merthe dan weer de hoofdpersoon of wordt dit een verhaal dat los staat van deel 1?

Of er een vervolg komt? Reken maar! Daar ben ik momenteel hard aan bezig. Ik heb al zo’n 50.000 woorden en het is voorlopig nog niet af. Merthe speelt ook hierin weer de hoofdrol. Het wordt sowieso een verhaal dat los gelezen kan worden van Geestverwanten. Ik wil geen series schrijven, maar losse boeken, met een afgerond verhaal.

 

 

2 reacties op “In gesprek met… schrijfster Hilda Spruit

  1. Hilda op deze manier probeer ik weer even te contacten wij Rijk en Ginny uit Het mooie Heeg jou welbekend zijn namelijk jou email adres kwijtgeraakt door de overgang van Kpn naar ziggo zou jij even een mailtje willen sturen naar het mailadres wat jij van ons hebt dan kan ik dat nog snel even bij kpn ophalen en het in mijn nieuwe email contacten bestand van ziggo zetten groetjes rijk tot snel

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s